Trei orașe europene care merită vizitate
Stele europene în ascensiune
Dacă îți faci curaj să ieși din circuitele clasice ale orașelor europene arhicunoscute, poți avea surprize extrem de agreabile. Destinații turistice new entry din Estul Europei aduc în atenția lumii locuri și povești cu adevărat fascinante. La prețuri mai mici și cu beneficii mai mari, itinerariul care include Budapesta, Zagreb și Sarajevo poate concura cu orice city-break consacrat.
Budapesta, Ungaria
Rețeaua de tramvaie, de peste 150 de km, care împânzește Budapesta, reprezintă o modalitate ieftină și accesibilă de a te orienta în capitala Ungariei. Pentru a prinde puteri, poți să cobori din tramvai la Piața Mare și să guști din produsele tradiționale. Mâncarea în Ungaria vine în porții mari și pipărate, doar la gust, nu și la preț.
Dacă traversezi Podul cu lanțuri, o bijuterie arhitectonică și cel mai vechi pod din oraș, dai nas în nas cu secole de istorie, în vechea cetate a Budei, de pe malul Dunării. Excelent restaurată, îți dă impresia că faci o călătorie în timp, atunci când pășești printre zidurile impunătoare.
Parlamentul maghiar, situat vis-vis, în Pesta, este o clădire impresionantă, în stil neo-clasic, la a cărei constructie s-a muncit 12 ani, înainte de a fi inaugurată, în 1902. Gellért Hill și Castle Hill de pe celălalt mal oferă cea mai frumoasă priveliște asupra Podului cu lanțuri și Podului Margaret. Toate cele opt poduri care trec peste Dunăre și leagă Buda de Pesta au personalitate și câte o poveste de spus. Simpla plimbare pe malurile fluviului este o încântare în acest oraș.
Ungurii au decis să nu își renege istoria și bine au făcut, pentru că cine își uită trecutul, e condamnat să îl repete. În Memento Park s-au păstrat statuile uriașe ale lui Lenin, Stalin și ale altor lideri comuniști. Însă, la Budapesta, acest parc al tristei amintiri a fost amplasat la periferia orașului, pentru a marca un capitol trist al istoriei recente. Atmosfera sumbră din acea perioadă, poate fi retrăită, spre a nu fi uitată, la House of Terror, care găzduiește mărturii despre perioada întunecată a regimurilor fascist și comunist.
O vizită la Budapesta nu ar fi completă fără o croazieră pe Dunăre. Un vapor al transportului public îi duce pe amatorii de navigație prin inima și istoria orașului. Și tot din seria acvatică, nu sunt de ratat cele mai mari băi termale medicinale din Europa, Széchenyi Baths.
Zagreb, Croația
O plimbare prin Zagreb este o aventură frumoasă în sine. Capitala Croației se dezvăluie pas cu pas celui care are ochi și răbdare să o cutreiere. Dacă pornești din inima orașului, Piața Ban Jelačić, pe strada pietonală Ilica, vei întâlni o lume colorată de artiști ambulanți, iar pe străduțele din apropiere, studioul Lapo Lapo, ascuns romantic într-o curte și creat de și pentru artiștii stradali locali.
Puțin mai sus poți vizita Muzeul Relațiilor Distruse, o colecție acidă și bizară de amintiri ale iubirilor ratate, cum ar fi un pitic de grădină care și-a pierdut nasul în lupta cu mașina nouă a soțului, piticul fiind în echipa soției furioase. Piața de vechituri ascunde comori ale vechiului oraș, al cărui spirit îl regăsești și în weekendurile din British Square.
Pentru o gură de aer curat, muntele Medvednica e la doi pași și poți ajunge acolo chiar cu tramvaiul. Iar dacă excursia îți face poftă de mâncare, trebuie să înghiți gălușca, gătită aici în fel și chip și aflată la mare cinste.
Sarajevo, Bosnia - Herțegovina
După două decenii, urmele triste ale asediului de aproape patru ani s-au mai șters, deși găurile făcute de gloanțe mai brăzdează, pe alocuri, fața orașului Sarajevo. Tot de aici s-a aprins, din păcate, vâlvătaia primului război mondial și poți vizita Podul Latin, locul în care arhiducele Franz Ferdinand a fost împușcat în 1914. Dar Sarajevo e azi un oraș al vieții, prin veselia locuitorilor săi și frumusețea locurilor. Recent deschisul Muzeu national expune comori artistice și arheologice ale țării. Pentru comori de dus acasă ca suveniruri, însă, e bine să îți îndrepți pașii către cartierul turcesc Baščaršija. Din secolul al XV-lea și până azi, aici e punctul 0 al orașului. Pe străduțele înguste găsești orice, de la vase de aramă și bijuterii vechi sau lucrate manual până la kitch-urile prezente în orice loc unde vin mulți turiști. Prețurile au rămas decente, așa că, după shopping îți poți permite să guști din ćevapi, un fel de hamburger autohton sau burek, plăcinte umplute cu aproape orice, de la carne la brânză.
Moscheea Gazi Husrev Bey ridicată în secolul al XVI-lea, este considerată cel mai important monument islamic din Bosnia-Herțegovina, un spațiu religios, cultural și educational. Islamismul e religia dominantă în oraș, dar aici trăiesc și creștini, evrei și alte comunități etnice și religioase.
Sarajevo War Theater a fost creat în timpul războiului, în 1992, ca o formă de rezistență prin artă la ororile conflictului. A rămas funcțional și azi, găzduind numeroase evenimente artistice. Și amintirile Olimpiadei de iarnă din 1984 pot fi vizitate pe munții care străjuiesc orașul.
În Sarajevo cafeaua e mai mult decât o băutură, e o întreagă cultură, un ritual moștenit de pe vremea stăpânirii otomane, prilej de socializare și relaxare.
Farmecul întreg al acestor orașe îl poți simți doar la fata locului, unde sunetele, aromele și culorile construiesc o personalitate unică pentru fiecare dintre ele.
Referințe: