Totul despre călătoria cu un copil minor în străinătate

TurismPublimix

Copii minori, pregătiri majore

Se apropie sezonul vacanțelor, așadar ne gândim deja să rezervăm un concediu mai lung sau doar o escapadă. Trebuie însă să avem în vedere câteva lucruri, atunci când plecăm din țară cu copiii, fie că mergem cu trenul, mașina sau cu avionul.

Călătoria în străinătate cu un copil minor

La ieșirea din țară, polițiștii de frontieră vor permite ieșirea unui cetățean minor (adică sub 18 ani) doar în condițiile în care minorul are un document de călătorie valabil (pașaport sau cartea de identitate) și se respectă anumite condiții:

  1. Călătorește însoțit de ambii părinți;
  2. Călătorește împreună cu unul dintre părinți, numai dacă părintele însoțitor prezintă o declarație a celuilalt părinte, din care rezultă acordul acestuia cu privire la călătoria în străinătate. Actul notarial poate fi întocmit pe o perioadă de maxim 3 ani de zile.
  3. Călătorește împreună cu unul dintre părinți, însă celălalt părinte este decedat sau dispărut. Cu toate acestea, trebuie să prezinte documente doveditoare, respectiv acte care dovedesc decesul (certificat de deces, hotărâre judecătorească de declarare a morții, comunicare oficială primită prin intermediul misiunilor diplomatice) sau că celălalt părinte este dispărut sau decăzut din drepturi (iar însoțitorul face dovada acestor fapte).
  4. Călătorește împreună părintele căruia instanța i-a încredințat minorul, iar acesta dovedește prin hotărârea judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă.
  5. Călătorește însoțit de o altă persoană fizică majoră. În acest caz, poate părăsi țara numai dacă persoana însoțitoare prezintă extrasul de cazier judiciar și o declarație a ambilor părinți sau a părintelui căruia minorul i-a fost încredințat (prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă), a părintelui supraviețuitor ori a reprezentantului său legal, prin care se atestă acordul acestora. Declarația trebuie să fie în termenul de valabilitate de maxim 3 ani de la data întocmirii.

Un scaun de mașină ales inteligent și atent poate salva viețiScaunul de mașină a devenit un must have al părinților și copiilor din zilele noastre, datorită frecventelor deplasări și a nevoii de asigura protecția micilor călători.

Documentele doveditoare nu mai sunt necesare dacă minorul are domiciliul în străinătate și călătorește cu unul dintre părinți în țara în care își are reședința.

Pentru cazuri speciale, precum și pentru informații suplimentare, este bine ca, înainte de a pleca în străinătate cu un copil minor, însoțit doar de către unul dintre părinți, să vă informați la Poliția de frontieră pentru a vă asigura că aveți toate documentele necesare ca să călătoriți fără surprize neplăcute pe traseu.

Referințe:

politiadefrontiera.ro

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept