Satul lui Moș Crăciun din Laponia, un tărâm magic

TurismPublimix

Moș Crăciun, așezat la casa lui

Moș Crăciun, în ciuda faptului că este universal și bine primit în orice cămin, are și o adresă proprie, într-un loc ideal, în care luna cadourilor pare să nu se sfârșească niciodată. Și asta pentru că Laponia, zona sa de reședință, este acoperită cu zăpadă o bună parte din an. Acest ținut mirific, care se întinde pe suprafața a patru țări, Norvegia, Suedia, Finlanda și Rusia, beneficiază de numai 5 ore de lumină zilnic, între ora 10:00 și 15:00, iar temperaturile variază între +12 grade C ziua și -40 de grade noaptea. Decorul, alcătuit din fiorduri, văi adânci, ghețari și munți, este perfect pentru ca Moșul și spiridușii săi să se ocupe de darurile destinate copiilor cuminți.

Programul Prima casă pentru Moș Crăciun

Înainte ca domiciliul său stabil să fie fixat în Laponia, lumea întreagă era convinsă că Moșul și spiridușii se distrează de minune la Polul Nord. Asta și datorită poetului american Clement Clark, care, în 1822, a publicat celebra lucrare A Visit From St. Nicholas (cunoscută și ca The Night Before Christmas) în care l-a descris pe Moș Crăciun ca fiind un spiriduș bătrân și blând, care zboară în jurul lumii într-o sanie trasă de opt reni. Câțiva ani mai târziu, mai exact în anul 1885, Thomas Nast a desenat doi copii privind la o hartă a lumii și urmărind călătoria Moșului de la Polul Nord în Statele Unite.

Thomas Nast (1840 - 1902) a fost un caricaturist american, de orgine germană. (sursă imagine)

Renii sunt cei care au încurcat socotelile locative ale bunului moș. Singurele rumegătoare zburătoare, dar dobândit ca urmare a consumului responsabil de porumb vrăjit, au și forța de a căra tone de jucării, cu viteza gândului, pentru ca Moșul să le poată dărui copiilor într-o singură noapte. Chiar și așa vrăjiți cum sunt, 40 de ani mai târziu, în 1925, s-a descoperit că, totuși, la Polul Nord nu există reni. Asta i-a determinat pe fanii Crăciunului să își îndrepte privirile înspre Laponia, țara în care turmele de reni pasc nestingherite.

În 1927, un prezentator de emisiuni pentru copii la postul național de radio finlandez, a afirmat că Moșul locuiește pe un munte în Laponia.

Filmul unei cărți de sărbătoare, care ne arată cum Crăciunul a devenit mareA existat o vreme în care Crăciunul, în Marea Britanie, avea statutul unei sărbători de rang inferior și a existat un om care, prin imaginație și talent, a schimbat această mentalitate: Charles Dickens.

La sfârșitul celui de-al doilea război mondial, soldații germani care se aflau în retragere au distrus orașul Rovaniemi, dând foc tuturor caselor. Apoi, faimosul arhitect finlandez Alvar Aalto a reconstruit orașul, căruia i-a dat o identitate, cea a coarnelor de ren.

Zona a intrat în atenția publicului larg, odată cu vizita primei doamne a Americii, în 1950. Eleanor Roosevelt venise să vadă cum merge reconstrucția de după război, având în vedere că organismele internaționale ale vremii alocaseră fonduri în acest scop. Pe un teren donat de un localnic a fost construită o cabana care să poată găzdui ceremonia oficială de primire a ilustrei vizitatoare. Acesta a fost startul unei afaceri de succes, care a devenit azi principala sursă de venit a regiunii.

Panorama orașului Rovaniemi (sursă imagine)

Satul lui Moș Crăciun este situat la aproximativ 8 km nord-est de Rovaniemi și la aproximativ 2 km de aeroportul din Rovaniemi.

Echipa locală de gimnastică se numește Santa Sport, există chiar un parc de distracții tehnologic în stil moș Crăciun, iar echipa locală de fotbal, FC Moș Crăciun, joacă în culorile alb și roșu. Bineînțeles, vă puteți caza la Hostel Rudolf și la Hotelul Moș Crăciun.

Ce poți vizita în satul lui Moș Crăciun

Arktikum

Muzeul Arktikum este principalul motiv pentru care merită să petreci cel puțin o zi aici, cufundat în istoria Cercului Polar de Nord, a Oceanului Arctic. Aici poți descoperi modul de viață al laponilor, locuitorii indigeni ai acestor locuri. Expoziții despre floră, faună și încălzire globală, precum și de costume tradiționale sau de arhitectură laponă sunt obiective pe care nu trebuie să le ratezi. Muzeul este imens, așa că îți trebuie o zi întreagă pentru a te putea bucura liniștit de toate exponatele.

Rovaniemi, Arktikum (sursă imagine)
Rovaniemi, Arktikum

Mina de ametist

Descoperă singura mină operațională de pietre prețioase din Europa, care este deschisă vizitatorilor.

Mina de ametist (sursă imagine)

Zoo arctica

Această grădină zoologică este cea mai nordică din Europa. Aici vei putea admira animalele arctice în habitatul lor natural.

Ferma de husky

La tradiționala fermă de husky vei avea ocazia să îi cunoști pe acești „maratoniști” canini, renumiți pentru celebrele curse cu câini din Laponia.

Ferma de husky (sursă imagine)

Ferma de reni

După cum știm deja, renii sunt cele mai îndrăgite animale de companie din Laponia, dar și una din principalele surse de hrană ale finlandezilor. De Crăciun, ce poate fi mai minunat decât o plimbare cu sania trasă de reni?

Ferma de reni (sursă imagine)

Parcul Arctic

În acest parc, poți servi o băutură caldă în igluul de gheață, te poți bucura de o coborâre pe Caruselul Săniilor sau te poți să o iei la vale pe cel mai lung derdeluș din Rovaniemi.

Casa lui Moș Crăciun

Locuința Moșului reprezintă una din principalele atracții ale satului, găzduiește un magazin de suveniruri lapone, un rustic și aglomerat restaurant și, evident, o expoziție destinată Crăciunului.

Casa lui Moș Crăciun (sursă imagine)

Biroul Moșului

Biroul lui Moș Crăciun este unicul loc de întâlnire a sute de mii de vizitatori din întreaga lume care vor să-l întâlnească pe celebrul personaj. Îndrăgitul Moș nu lucrează numai de sărbători, fiind prezent la datorie, pentru public în fiecare zi a anului!

Parcul lui Moș Crăciun

Descoperă spiritul Crăciunului în Parcul Santa, dar și cele mai ascunse peșteri ale moșului - și... sunt pline de fel de fel de surprize! Aici există Școala Spiridușilor, unde veți putea deprinde principalele abilități ale elfilor, sau, de ce nu, veți deveni un elev al acestora. Și cum distracția se ține lanț, puteți construi, sub îndrumarea spiridușilor, decorațiuni de Crăciun sau veți coace tradiționala turtă dulce.

Pomul de Crăciun și hainele sale luminate... electricLuminițele care se aprind în bradul de Crăciun, fără de care nu ne-am imagina sărbătoarea au și ele propria istorie, de la străbunele lumânări la instalațiile sofisticate de azi

Oficiul poștal al lui Moș Crăciun

Cel mai renumit oficiu poștal din toată lumea, unde poți trimite în orice zi o scrisoare partenerilor de afaceri, principalilor clienți sau celor dragi, ștampilată cu însemnele Santa Claus. Scrisoarea va ajunge întotdeauna în ajunul Crăciunului, un cadou cu adevărat surprinzător. La rândul său, Moșul primește sute de mii de scrisori din toată lumea. Poți să îi scrii și tu, pe adresa:

Santa Claus
Santa Claus Main Post Office
FI-96930 Arctic Circle
FINLAND (numele țării, obligatoriu scris cu majuscule)

Referințe:

www.santaclausvillage.info www.stirileprotv.ro www.wikipedia.ro

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept