Muzeul „Nikola Tesla”, întâlnire cu istoria tehnologiei

TurismOvidiu

Lumea minunată a energiei electrice

Despre viața și realizările marelui om de știință Nikola Tesla ați mai avut ocazia să aflați detalii pe portalul nostru, în trecut. Recent, echipa Publimix.ro a vizitat muzeul „Nikola Tesla” și dorim să vă oferim informații utile în eventualitatea în care vă veți afla în capitala Serbiei și veți dori să treceți pragul acestui amplasament cultural. Crâmpeie din povestea unuia dintre cei mai mari inventatori ai lumii, Nikola Tesla (etnic sârb, născut în 1856, la Smiljan, în Croația de astăzi și decedat la 7 ianuarie 1943, la New York) merită aflate de la fața locului, vă asigurăm. Cu mai bine de un secol în urmă, Tesla devenise un geniu mondial în materie de electricitate, fizică nucleară, radio, comunicații wireless, laser, motoare electrice, iar prin toate acestea a contribuit din plin la revoluția tehnologică ulterioară, la nivel mondial.

Muzeul Nikola Tesla, Belgrad
Muzeul Nikola Tesla, Belgrad
Muzeul Nikola Tesla, Belgrad
Muzeul Nikola Tesla, Belgrad

Turiștii, atrași ca de un magnet

Situat nu foarte departe de centrul Belgradului, pe strada Krunska, numărul 51, muzeul este deschis de marți până duminică (inclusiv), între orele 10-18 (ora Serbiei). Prețul unui bilet de intrare este de 250 de dinari, în bani românești circa 10 lei. Într-un spațiu nu foarte vast, dar amenajat cu gust și chiar cu stil... ingineresc, în muzeu sunt expuse obiecte interesante, atât din domeniile în care Tesla a studiat și a adus invenții, cât și din viața lui personală, de la pantofii pe care i-a încălțat, până la mănușile pe care le-a purtat. Tot acolo se află și urna cu cenușa marelui inventator. Vizitatorii beneficiază de ghid în limba engleză și chiar de demonstrații care amintesc de inovațiile lui Tesla în materie de electricitate, fizică, wireless.

Tesla, Edison, Marconi, marii inventatori ai lumii moderneNikola Tesla, o minte luminată, a împărțit cu noi toți din cunoașterea sa, prin invențiile care au schimbat lumea, de la curentul alternativ, la radio

Am aflat de la personalul muzeului că vizitatorii sosesc din toate colțurile lumii, dar cei mai pasionați de istoria lui Tesla par a fi turcii. În general, în sezonul cald, ușa muzeului este deschisă de către 200 până la 800 de vizitatori. Cu puțin timp înainte de prezența noastră acolo, ne spuneau gazdele, într-o duminică însorită de septembrie au venit aproximativ 500 de vizitatori, motiv pentru care, la un moment dat, pentru a evita aglomerația din interior, personalul a fost nevoit să închidă temporar ușa muzeului, așa cum se mai întâmplase adeseori.

Pe pământ american, la New York, marele inventator și-a creat propriul brand, Tesla Electric Company. Din păcate, laboratorul său, în care a investit foarte mult timp și mulți bani, a fost ruinat complet la 13 martie 1895, în urma unui incendiu. Rămas fără obiectele și manuscrisele distruse de flăcări, Tesla nu a reușit să-și acopere pagubele, pentru că nu avea asigurare. Ulterior, el și-a construit un nou laborator, în Colorado Springs

Istoria muzeului

Patrimoniul lui Nikola Tesla a fost transportat de la New York în Belgrad, la 7 septembrie 1951, în urma demersurilor făcute de Sava Kosanovic (nepotul lui Tesla și unicul moștenitor de drept al acestuia), care a îndeplinit, astfel, ultima dorință a renumitului savant. Un an mai târziu a fost întemeiat muzeul „Nikola Tesla”. Vila rezidențială care găzduiește muzeul a fost construită între 1927 și 1929, conform proiectului realizat de arhitectul sârb Dragisa Brasovan.

Expoziția permanentă a fost amenajată în anul 1955 și, multă vreme, conceptul de bază al muzeului a rămas același. La 3 noiembrie 2006, muzeul a intrat într-o amplu proces de renovare. Prima parte este dedicată unei expoziții memoriale, iar cea de-a doua este una interactivă, cu filme 3D care expun invențiile lui Tesla.

Vizită la Muzeul Nikolas Tesla
Vizită la Muzeul Nikolas Tesla
Vizită la Muzeul Nikolas Tesla
Vizită la Muzeul Nikolas Tesla

În 1987, clădirea a fost declarată monument al culturii. Moștenirea lui Tesla conține arhive, materiale istorice și de bibliotecă și este păstrată, prelucrată și cercetată în cele trei secții ale muzeului: Arhive, Colecții și Bibliotecă. Materialele arhivate din opera lui Tesla sunt segmentul cel mai important și mai voluminos al întregului patrimoniu. Arhivele reprezintă o sursă de mare importanță pentru cercetarea dezvoltării tehnice și tehnologice a societății, de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, precum și pentru cercetarea modului de viață la acea vreme în Europa și America Centrală. Arhiva Nikola Tesla a fost înscrisă în Registrul Mondial al UNESCO în 2003, datorită rolului său esențial în istoria mondială a electrificării și a progreselor tehnologice ulterioare din acest domeniu.

Muzeul deține un patrimoniu impresionant:

  • peste 160.000 de documente originale
  • peste 2.000 de cărți și jurnale
  • peste 1.200 de exponate tehnice istorice
  • peste 1.500 de de fotografii, obiecte tehnice, instrumente și aparate
  • peste 1.000 de planuri și desene

Nikola Tesla era o persoană excentrică. Printre pasiunile sale se număra și hrănirea porumbeilor din New York, zi de zi. Biografii lui au consemnat faptul că, la începutul anilor '20 din secolul trecut, Tesla devenise foarte atașat de un porumbel alb, după care a suferit mult când acesta dispăruse.

Referințe:

tesla-museum.org wolfram.com Wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept