În sărbătoare de primăvară
Anul Nou Chinezesc, cunoscut și ca Festivalul de Primăvară sau Anul Nou Lunar, este cel mai mare festival din China, cu o vacanță de șapte zile.
Ca și cel mai colorat eveniment anual, în această perioadă, China este dominată de lanterne roșii iconice, focuri de artificii, banchete masive și parade, festivalul declanșează chiar și sărbători exuberante pe tot globul. Celebrarea durează 15 zile, până la Festivalul Lanternelor, ora de vârf a întregii sărbători se face în ajunul Anului Nou Chinezesc și în prima zi a noului an lunar. Cea de-a 15-a zi este numită Festivalul Lanternelor, marcând sfârșitul sărbătorii.
Un sfert din oamenii lumii o sărbătoresc, nu numai că este sărbătorită în China continentală, dar și observată în Hong Kong, Taiwan, Vietnam, Singapore și în alte țări asiatice, precum și Chinatowns din întreaga lume. În ultimii ani, sărbătorile din New York, Londra, Vancouver, Sydney și alte orașe de peste mări s-au răspândit din Chinatowns. Anul Nou Chinezesc a devenit unul dintre cele mai celebre festivaluri din lume.
Înainte de Anul Nou Chinezesc, oamenii își spală toate hainele murdare, pentru că ei cred că toată murdăria, boala, ghinionul și necazurile din anul ce va trece vor fi îndepărtate prin spălare iar anul nou curat le va aduce noroc.
Cina de reuniune este un ritual foarte important pentru a fi împreună cu familia. Urmează vizionarea evenimentului, Gala de Anul Nou, fiind cel mai urmărit program TV, gala colectează diverse performanțe bine selectate, care vizează publicul de diferite generații. Nimeni nu doarme, a rămâne treaz aduce o mare semnificație de bun augur noului an.
Focurile de artificii reprezintă o parte indispensabilă a celebrării pentru a da viață aerului Festivalului de primăvară. Toate familiile lansează focuri de artificii pentru a sărbători festivalul. Cel mai mare spectacol de focuri de artificii este în ajunul Anului Nou Lunar.
Decorațiile de sărbători sunt în cea mai mare parte roșii, casele sunt decorate cu roșu, felinare roșii și butași de hârtie roșie, cuplete roșii lipite la ferestrele și ușile caselor, străzile orașelor sunt aprinse de lanterne roșii și mulți oameni sunt îmbrăcați în roșu. Acest lucru se datorează faptului că culoarea roșie a culturii chineze este simbolul fericirii, bogăției și prosperității și poate împiedica spiritele rele și aduce noroc.
„Guo Nian Hao” înseamnă „An Nou Fericit”
De ce este sărbătoarea numită și „Guo Nian”? În cultura populară, sărbătoarea Festivalului de primăvară se numește, de asemenea, „Guo Nian” (adică „trecerea unui an”). Într-o poveste de Anul Nou Chinezesc, „Nian” este un monstru acerb și crud care mănâncă animale și copii, dar este speriat de culoarea roșie și de sunete. De aceea, oamenii folosesc decorațiuni roșii și focuri de artificii pentru a alunga „Nian”.
Plicurile roșii, „Hong-Bao” renumitul cadou de Anul Nou Chinezesc și cele mai potrivit pentru copii și nu numai. În locul cadourilor împachetate pe care cetățenii occidentali le dau la Crăciun, copiii sau adulții, primesc plicuri roșii umplute cu bani norocoși de la bunici, unchi, mătuși, familie sau prieteni.