Avem o planetă - cum o protejăm

TurismMonica

Avem o planetă. Cum o protejăm?

Călătorim, vedem locuri incredibile, arătăm prietenilor poze minunate cu peisaje uimitoare. De câte ori ne întrebăm ce rămâne în urma noastră și cum vor vedea copiii noștri acele locuri peste zeci de ani? Destinațiile turistice nu sunt bunuri de unică folosință. Momentan, avem o singură adresă în Univers, Terra (a treia pe dreapta în sistemul solar).

Ar fi indicat să o tratăm ca niște proprietari responsabili, cum avem grijă de propria casă, cum suntem preocupați să ne lustruim mașina sau să adoptăm un stil de viață sănătos. Toate obiectele mărunte la care ținem atât de mult, construindu-ne existența în jurul lor și pentru ele, nu înseamnă nimic fără grăuntele de nisip care ne învârte în jurul Soarelui și (încă) ne suportă.

Putem face câteva lucruri simple pentru a reduce impactul negativ pe care turismul îl poate avea asupra planetei:

  1. Să evităm călătoriile cu avionul și să mergem cu trenul. Se naște, la nivel global, o mișcare numită „slow travel”, care arată că e mai bine să mergem în mai puține locuri și să petrecem mai mult timp în fiecare. Poate că moștenirea culturală a CFR-ului nu e prea încurajatoare, dar lucrurile nu stau rău în lume. Călătoria cu trenul te face să simți mai bine spiritul locurilor și să reduci nivelul de dioxid de carbon în atmosferă. India, Asia de Sud-Est, Africa și China sunt regiuni în care călătoria pe șine e o experiență în sine.
  2. Gândiți când dăruiți. Generozitatea este un sentiment lăudabil, dar e bine să îi apreciem corect consecințele. Mulți turiști bine intenționați aduc dulciuri, îmbrăcăminte, cărți sau rechizite pentru cei din țările mai puțin dezvoltate. Uneori, din păcate, aceste acte umanitare au exact efectul opus celui scontat. Dau naștere la conflicte în cadrul comunităților locale, încurajează un cult al dependenței și cerșetoriei. O soluție mai bună este aceea de a dona bani sau obiecte organizațiilor locale, cu o bună reputație, care derulează programe sociale și educative. Acestea știu cel mai bine care sunt nevoile cele mai arzătoare și au deja conexiunile necesare cu autoritățile și comunitățile locale.
  3. Noua eră a turismului inteligent pornește de la înțelegerea a două noțiuni de bază:

  • Ecoturism - călătorii responsabile în zone care conservă patrimoniul natural și susțin bunăstarea locuitorilor;
  • Turism sustenabil - adepții acestui concept preiau principiile esențiale ale ecoturismului, aplicăndu-le în întregul domeniu al industriei turismului - de la hoteluri, până la vase de croazieră. Trei aspecte sunt considerate esențiale: utilizarea unor practici și tehnologii nepoluante (sistemul: reduce, refolosește, reciclează); protejarea patrimoniului natural și cultural și oferirea de beneficii comunităților locale (susținerea drepturilor acestora, remunerarea corectă pentru bunuri și servicii, încurajarea meșteșugurilor tradiționale etc)

  1. Să păstrăm plasticul pentru chirurgie, nu pentru călătorie. Marea pată de gunoi din Pacific este o mare pată pe obrazul omenirii. Compusă din nenumărate recipiente de plastic aruncate de semenii noștri, acest vârtej rușinos se întinde pe mii de kilometri de ocean și afectează viața tuturor vietăților marine, care nu vin pe uscat să își arunce resturile în casa noastră. Va avea nevoie de sute de ani pentru a se curăța, dacă se va întâmpla asta vreodată și dacă oamenii se vor gândi de 2 ori înainte de a achiziționa și arunca sticle, plase, cutii și conserve oriunde, oricând.

Soluții există. Apa locală, în recipiente de sticlă, fructele, plasele textile pe care le puteți lua cu voi mai aduc o gură de oxigen plămânilor asfixiați ai planetei. Nu numai că se reduce mormanul de deșeuri, dar mai tăiem un pic din avântul industriilor poluatoare care produc viitoarele resturi ce transformă Terra într-un tomberon uriaș.

  1. Chiar dacă nu v-au plăcut la școală, ar fi bine ca înainte de călătorie să vă faceți temele în privința agențiilor de turism la care apelați. Puneți întrebări legate de procedurile prietenoase față de mediu pe care le folosesc, modul în care călătoriile pe care le organizează ajută la protejarea patrimoniului natural și cultural, implicarea localnicilor ca ghizi sau furnizori de servicii etc...
  2. Încurajați economia locală reală. Obiectele realizate de localnici, cu metode tradiționale sunt cele mai frumoase suveniruri. Când călătoriți, căutați-le pe cele autentice, sunt cu siguranță mai frumoase, iar cumpărarea lor va avea un impact real asupra nivelului de viață al băștinașilor. Uneori prețul celor autentice e mai mare decât al imitațiilor, dar faptul că ajutați artizanii locali să trăiască e de neprețuit.
  3. Nu cumpărați produse obținute prin sacrificarea speciilor locale. Niciodată. Scoicile, trofeele de orice fel reprezintă o viață curmată, un trafic de carne nu vie, ci ucisă fără motiv. Dacă nu vreți să luați parte la exterminarea unei părți din biodiversitatea pământului, refuzați să achiziționați asa ceva.

Să aveți călătorii plăcute și să mai lăsați și la alții!

Referințe:

nationalgeographic.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept