25 septembrie 1890

se deschide Parcul Național Sequoia din Statele Unite

Turism Monica

Dacă nu vezi pădurea din cauza copacilor, înseamnă că ești...

în Parcul Național Sequoia din Statele Unite, unde un arbore face cât trei. În Sudul regiunii Sierra Nevada din California, uriașii sunt la ei acasă. Din 25 septembrie 1890 au statut special, de parc național. Pentru că și aici mărimea contează, suprafața pe care se întinde rezervația este, de asemenea, impresionantă: peste 160.000 de hectare, adică peste 1.600.000 de km2, asta pe orizontală, iar pe verticală acoperă o diferență de nivel de 4.000 de m. Muntele Whitney, unul dintre cele mai înalte vârfuri din Statele Unite, aruncă o privire peste frunziș, de la cei 4.418 m ai săi. Din 1976 întreaga regiune a intrat în patrimoniul UNESCO.

Copaci bine crescuți

Parcul este faimos pentru arborii sequoia, care se găsesc aici, inclusiv cel botezat în cinstea generalului Sherman, cunoscut din războiul civil american. General Sherman este considerat azi cel mai mare copac din lume, deși, de-a lungul timpului, au fost identificate și exemplare mai mari, care, însă nu mai trăiesc azi. Totuși, la dimensiunile pe care le are, ne poate asigura un loc la umbră: 83,8 metri înălțime, diametrul 7,7 m și un volum estimat al trunchiului de  1.487 m3. Se ține bine pentru vârsta lui, calculată a fi între 2.300 și 2.700 de ani. E drept, i-a mai picat câte o crenguță (una din ele de peste 40 m și cântărind 20 de tone), dar, în rest, e bine sănătos.  Sherman și vecinii săi trăiesc fericiți în Pădurea Uriașă (Giant Forest), care adăpostește cinci din primii zece cei mai mari arbori ai lumii. Întreaga zonă păstrează aspectul pe care peisajul îl avea încă înainte de sosirea europenilor pe continentul american.

Fluviul Colorado, cumințit de Barajul HooverBarajul Hoover denumit inițial barajul Boulder, transformă energia Fluviului Colorado în curent electric pentru milioane de locuințe și materie primă pentru irigarea a zeci de mii de hectare

Pasaj prin peisaj

Majoritatea vizitatorilor pătrund în parc prin partea sudică, pe lângă orașul Three Rivers, de pe muntele Ash, la o altitudine de 520 m. Ecosistemul colinar protejat conține păduri de stejar albastru, jnepeniș, pășuni, plante de yucca și văi abrupte, printre care trăiesc veseli răși, vulpi, veverițe, șerpi, căprioare sau pume. Din păcate, ultimul grizzly a fost ucis în 1922.

Pasajul auto decupat în trunciul arborelui, în Parcul Național Sequoia din Statele Unite.

Mai sus, între 1.700 și 2.700 de m începe peisajul montan, cu păduri de conifere, dominate de giganții sequoia. 84% din teritoriul parcului este considerat a fi zonă absolut sălbatică și nu există drumuri care să o traverseze, singurele modalități de acces fiind pe jos sau călare. Din Pădurea Uriașă pleacă traseul către vârful Whitney, cel mai înalt punct al zonei. Pentru iubitorii de drumeții, acest traseu oferă tot ce ți-ai putea dori, fiind un spectacol natural în plină și continuă desfășurare.

El Capitan și The Nose, vise frumoase pentru amatorii de senzații tari pe munteStânca El Capitan este o provocare pentru orice cățărător, mai ales prin traseul The Nose, care a împins alpiniștii la performanțe extreme

Hale Tharp și-a construit căsuța, cioplind în interiorul trunchiului acestui sequoia.

Ocrotește copacii, ca să nu ajungi în pom

... a fost deviza care a condus la crearea parcului. Inițial, zona a fost casa tribului Monachee, dar, din păcate, bolile aduse de europeni, mai ales variola, au decimat populația băștinașă. Unul din primii europeni stability aici a fost Hale Tharp, care și-a construit o locuință devenită faimoasă, din trunchiul unui arbore de seqoiua prăbușit, care era gol pe interior. Tharp a folosit pășunile pentru a-și hrăni animalele, dar a respectat pădurea și a inițiat lupta pentru conservarea copacilor. Deși la început eforturile sale nu au avut prea mare success, când lucrurile au luat o turnură îngrijorătoare și arborii de sequoia au început să fie exploatați abuziv, regiunea a fost transformată în parc național, în 1890 și au fost interzise toate tăierile de copaci.

Ursulețul de pluș, de la Teddy Bear la Winnie the PoohUrsulețul de pluș, devenit celebru printre jucării, sub numele Teddy Bear, a fost botezat așa în cinstea președintelui american Theodore Roosevelt

Față în față cu acești giganți blajini, omul capătă dimensiuni liliputane.

Coioți, viezuri, urși negri, pume, ciocănitori, cerbi, broaște țestoase, bufnițe, vidre, opossumi toate fac parte din minunile oferite de Parcul Național Sequoia, dar nu sunt singurele. Atracții multe și variate condimentează drumul iubitorilor de natură:

Referințe:

wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Publimix folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora.Accept