04 septembrie

Noua Caledonie

TurismMonica

Inima Pacificului iese de sub acoperire

În timpul celui de-al doilea voiaj al său, exploratorul englez James Cook a descoperit, la 1.200 km Est de Australia, insulele din Pacific. El le numește Noua Caledonie după numele latin al Scoției (Caledonia).

Acest arhipelag din Vestul Oceanului Pacific, în regiunea Melanezia, se află la propriu în zodia Capricornului, la câteva grade nord față de Tropicul cu același nume. Este o colectivitate de peste mări atașată Franței cu un statut special.

Hawaii, paradisul din mijlocul Oceanului PacificJames Cook a pornit din Anglia pentru a descoperi comoara din Pacific, Arhipelagul Hawaii, considerat azi un paradis al iubitorilor de surf, plajă și nisip

Un tărâm surprinzător prin diversitate

Noua Caledonie reprezintă o destinație exotică și unică. Scăldată în apele limpezi ale Pacificului, cu o climă prietenoasă, regiunea, alintată cu numele „le Caillou” (pietricica), are mult mai multe de oferit decât plajele divine și soarele strălucitor.

Marea Barieră de Corali, un spectacol subacvatic unicMarea Barieră de Corali, una din minunile naturale ale lumii, atât de mare încât poate fi văzută din spațiu, este în pericol să fie distrusă de nepăsarea oamenilor

De la un țărm la altul, Noua Caledonie se întinde pe 500 de kilometri, prezentând o surprinzătoare diversitate a peisajelor. Un sanctuar al biodiversității, este raiul pe pământ pentru iubitorii naturii. Aici trăiesc 3.500 de varietăți de plante, dintre care trei sferturi sunt endemice (adică cresc în mod natural în zonă), 4.300 de specii de animale terestre, 1.000 de specii de pești, și 6.500 de tipuri de nevertebrate marine.

Centrul cultural Jean-Marie Tjibaou, Noumea (sursă imagine)

Aflat pe lista UNESCO, reciful de corali care unește arhipelagul și înconjoară o lagună incredibilă, ascunde un ecosistem bine conservat. Reciful este al doilea din lume ca mărime, după Marea Barieră de Corali și se întinde pe o suprafață de 23.000 km2 adăpostind minuni naturale precum coralii fosforesecenți.

Muntele Fuji, un spațiu sfânt pentru japoneziMuntele japonez Fuji, inclus în patrimoniul UNESCO, este alcătuit din trei vulcani suprapuși și stă la baza multor legende din Țara Soarelui Răsare

Un muzeu al evoluției vieții

Dintre multele specii de păsări găzduite de insule, se remarcă cea cunoscută sub numele de cagou (sau kagu), pasărea care latră! Această vietate, de mărimea unei găini, nu poate zbura și e foarte prietenoasă cu oamenii. Tot aici găsim si ingenioasa cioară caledoniană, care folosește unelte pentru a-și procura mâncarea. Înspre Sud, alte creaturi exotice pot să dea aripi călătoriei voastre. Pinguinul verde, cu al său cântec demn de marea scenă a naturii, papagalii din Ouvéa sau roussette, liliacul cu cap de vulpe care se hrănește cu fructe.

Încet intră în cadru și broaștele țestoase, patru specii impărțind teritoriile de pe insule cu alte viețuitoare care se găsesc doar aici. Dugong sau vaca de mare, creatura care se crede că a dat naștere mitului sirenelor și Nautilus, un cefalopod cu respectabila vârstă de 360 de milioane de ani ne arată că Noua Caledonie e un muzeu în aer liber al evoluției vieții pe Terra. Ca recompensă, avem parte și de spectacolul oferit de balenele care aleg să își caute partener în aceste ape. Noua Caledonie dă o nouă perspectivă asupra frumuseții care ne înconjoară.

Referințe:

wikipedia.orgvisitnewcaledonia.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept