Fontana di Trevi din Roma - o dorință împlinită
Toate drumurile duc la Roma...
... iar la Roma, orice cale te conduce către Fontana di Trevi. Probabil cea mai cunoscută fântână din lume, domină micuța piață Trevi, situată în cartierul Quirinale. Considerată o expresie excepțională a stilului baroc, este mai mult decât un decor, fiind și una din cele mai vechi surse de apă din Roma.
Fântâna cu apă vie
Legenda asociază numele fântânii cu cel purtat de fecioara care se spune că a descoperit sursa de apă folosită pentru construcția apeductului. Deși a fost finalizată în secolul al XVIII-lea, istoria ei începe cu mult timp înainte, încă din Antichitate. Sculpturile care împodobesc impresionantul monument spun, în imagini de piatră, istoria tinerei păstorițe care i-a condus pe soldații romani către izvorul dătător de viață. În partea de sus, se află un basorelief, înfățișându-l pe Agrippa, ginerele împăratului din anul 19 î.Hr., aprobând planurile de construcție a apeductului. Acesta a reprezentat pe atunci o realizare inginerească remarcabilă, având o lungime de 22 de kilometri. Denumit Aqua Virgo, apeductul aproviziona cu apă Băile lui Agrippa și a alimentat Roma timp de sute de ani.
Michelangelo, un artist genial, între Florența și RomaMichelangelo Buonarroti, un gigant al Renașterii, sculptor, pictor, arhitect, poet, format la curtea lui Lorenzo di Medici, a împodobit arta universală cu opere nemuritoare
În 1730, Papa Clement al XII-lea a organizat un concurs între arhitecții vremii, pentru construirea fântânii. Căștigătorul, contestat și controversat, a fost Nicola Salvi, sub conducerea sa lucrările fiind demarate în 1732. Salvi nu a apucat să își vadă proiectul realizat, fântâna fiind desăvârșită de abia în 1762, de Giuseppe Pannini și inaugurată la 22 mai, de Papa Clement al XIII-lea.
Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mărilor, înfățișat într-un car de luptă, ce are forma unei scoici, trase de doi căluți de mare și de doi tritoni. Unul dintre cai este nărăvaș, iar celălalt, liniștit si supus, simbolizând dispozitia capricioasă și schimbătoare a apelor mării. Zeul, în mărinimia sa, revarsă apa către cei însetați, înconjurat fiind de Zeița Abundenței și de cea a Sănătății. Mesajul este evident, binefacerile pe care apa le aduce în viața noastră, asigurându-ne prosperitatea și sănătatea.
Banii aruncați pe apa... fântânii
Fontana di Trevi este o vedetă printre cele peste 1.300 de fântâni ale Cetății Eterne și pe bună dreptate, fiind creditată cu puteri magice. Se spune ca cel ce aruncă o monedă în apă, se va întoarce la Roma. Acest obicei a devenit un adevărat ritual, bucurându-se de multă popularitate în rândul călătorilor din întreaga lume. Practica aruncatului de monede în această fântâna vine de la o serie de legende, care explică de ce lumea este atât de dornică să facă asta.
Biblioteca Ambrosiană, casa cărților valoroaseBiblioteca Ambrosiană, creată de Cardinalul Borromeo, adăpostește cărți, manuscrise, picturi și colecții de artă de mare valoare istorică și culturală
Prima spune că aruncarea unui bănuț, cu mâna dreaptă peste umărul stâng, va asigura reîntoarcerea la Roma. A doua a servit drept sursă de inspirație pentru filmul Three Coins in the Foutain, lansat în 1954 și care a câștigat două premii Oscar. Această legendă spune că trebuie sa arunci trei monede în fântână. Prima îți garantează reîntoarcerea la Roma, a doua îți scoate iubirea în cale, iar a treia te duce de-a dreptul în fața altarului, ajutându-te să te căsătorești. Fântâna este un star mediatic, având un rol important și în filmul lui Fererico Fellini, La Dolce Vita, dar și în poemul simfonic Respighi.
Dacă îți dorești din suflet să vezi Roma în toată splendoarea, poți să dai Universului o mână de ajutor fără să mai aștepți efectul bănuților din fântână. Oferta SIMPLICITY te duce chiar în inima istoriei și culturii europene.
Nicio excursie la Roma nu este completă fără o vizită și cel puțin o poză la Fontana di Trevi. Zeci de milioane de vizitatori, din toate colțurile lumii, vin aici pentru a se bucura de incredibila priveliște, dar și cu speranța secretă de a găsi împlinirea celor mai arzătoare aspirații. După cum spunea Paulo Coelho „Când îți dorești ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”.