Fontana di Trevi din Roma - o dorință împlinită

Turism SIMPLICITY

Toate drumurile duc la Roma...

... iar la Roma, orice cale te conduce către Fontana di Trevi. Probabil cea mai cunoscută fântână din lume, domină micuța piață Trevi, situată în cartierul Quirinale. Considerată o expresie excepțională a stilului baroc, este mai mult decât un decor, fiind și una din cele mai vechi surse de apă din Roma.

Fântâna cu apă vie

Legenda asociază numele fântânii cu cel purtat de fecioara care se spune că a descoperit sursa de apă folosită pentru construcția apeductului. Deși a fost finalizată în secolul al XVIII-lea, istoria ei începe cu mult timp înainte, încă din Antichitate. Sculpturile care împodobesc impresionantul monument spun, în imagini de piatră, istoria tinerei păstorițe care i-a condus pe soldații romani către izvorul dătător de viață. În partea de sus, se află un basorelief, înfățișându-l pe Agrippa, ginerele împăratului din anul 19 î.Hr., aprobând planurile de construcție a apeductului. Acesta a reprezentat pe atunci o realizare inginerească remarcabilă, având o lungime de 22 de kilometri. Denumit Aqua Virgo, apeductul aproviziona cu apă Băile lui Agrippa și a alimentat Roma timp de sute de ani.

Michelangelo, un artist genial, între Florența și RomaMichelangelo Buonarroti, un gigant al Renașterii, sculptor, pictor, arhitect, poet, format la curtea lui Lorenzo di Medici, a împodobit arta universală cu opere nemuritoare

Născut Lorenzo Corsini în Florența în anul 1652, ca fiu al Marchizului Bartolomeo Corsini și al Elisabettei Strozzi, sora Ducelui de Bagnuolo. Ambii părinți aparțineau vechii nobilimi florentine. Până să fie ales Papă în 1730, a ocupat funcții de magistrat, trezorier general și prefect. Portret al Papei Clement al XII-lea Corsini, de Agostino Masucci.

În 1730, Papa Clement al XII-lea a organizat un concurs între arhitecții vremii, pentru construirea fântânii. Căștigătorul, contestat și controversat, a fost Nicola Salvi, sub conducerea sa lucrările fiind demarate în 1732. Salvi nu a apucat să își vadă proiectul realizat, fântâna fiind desăvârșită de abia în 1762, de Giuseppe Pannini și inaugurată la 22 mai, de Papa Clement al XIII-lea.

Cele patru statui feminine din partea superioară a fântânii erau gata deja în anul 1735. La acea vreme, Papa Clement al XII-lea era aproape orb și nu a observat că statuile fuseseră realizate în stilul ”déshabillé”, conform modei secolului al XVIII-lea, dar nu și cu vederile tradiționale ale Bisericii Catolice asupra nudității. Succesorii săi, atât Benedict al XIV-lea, cât și Clement XIII-lea, s-au asigurat că următoarele statui, ce au fost adăugate în timpul pontificatelor lor, să reprezinte femei complet îmbrăcate. În stânga ”Bogăția” de Francesco Queirolo (1735), în centru ”Desfătarea” de Francesco Pincellotti (1735), iar în dreapta ”Sănătatea” de Filippo della Valle (1759-1762).

Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mărilor, înfățișat într-un car de luptă, ce are forma unei scoici, trase de doi căluți de mare și de doi tritoni. Unul dintre cai este nărăvaș, iar celălalt, liniștit si supus, simbolizând dispozitia capricioasă și schimbătoare a apelor mării. Zeul, în mărinimia sa, revarsă apa către cei însetați, înconjurat fiind de Zeița Abundenței și de cea a Sănătății. Mesajul este evident, binefacerile pe care apa le aduce în viața noastră, asigurându-ne prosperitatea și sănătatea.

Pietro Bracci (1700 - 1773) era considerat cel mai bun sculptor al vremii sale, dar îi lipsea total carisma lui Michelangelo sau a lui Bernini. În general realizase statui pentru monumente funerare, ce fuseseră desenate de alți artiști. La statuia centrală a fântânii, Bracci a fost obligat să lucreze după un model de ghips, realizat de către sculptorul Giovanni Battista Maini (1690-1752), dar care murise înainte de a finaliza statuia. La o privire mai atentă, ”Neptun” nu stă într-o poziție fermă, ci mai degrabă parcă ar dansa menuet. Corpul statuii arată afinitatea lui Bracci cu sulptura antică, dar capului îi lipește o expresie energică.

Banii aruncați pe apa... fântânii

Fontana di Trevi este o vedetă printre cele peste 1.300 de fântâni ale Cetății Eterne și pe bună dreptate, fiind creditată cu puteri magice. Se spune ca cel ce aruncă o monedă în apă, se va întoarce la Roma. Acest obicei a devenit un adevărat ritual, bucurându-se de multă popularitate în rândul călătorilor din întreaga lume. Practica aruncatului de monede în această fântâna vine de la o serie de legende, care explică de ce lumea este atât de dornică să facă asta.

Biblioteca Ambrosiană, casa cărților valoroaseBiblioteca Ambrosiană, creată de Cardinalul Borromeo, adăpostește cărți, manuscrise, picturi și colecții de artă de mare valoare istorică și culturală

Prima spune că aruncarea unui bănuț, cu mâna dreaptă peste umărul stâng, va asigura reîntoarcerea la Roma. A doua a servit drept sursă de inspirație pentru filmul Three Coins in the Foutain, lansat în 1954 și care a câștigat două premii Oscar. Această legendă spune că trebuie sa arunci trei monede în fântână. Prima îți garantează reîntoarcerea la Roma, a doua îți scoate iubirea în cale, iar a treia te duce de-a dreptul în fața altarului, ajutându-te să te căsătorești. Fântâna este un star mediatic, având un rol important și în filmul lui Fererico Fellini, La Dolce Vita, dar și în poemul simfonic Respighi.

Dacă îți dorești din suflet să vezi Roma în toată splendoarea, poți să dai Universului o mână de ajutor fără să mai aștepți efectul bănuților din fântână. Oferta SIMPLICITY te duce chiar în inima istoriei și culturii europene.

Nicio excursie la Roma nu este completă fără o vizită și cel puțin o poză la Fontana di Trevi. Zeci de milioane de vizitatori, din toate colțurile lumii, vin aici pentru a se bucura de incredibila priveliște, dar și cu speranța secretă de a găsi împlinirea celor mai arzătoare aspirații. După cum spunea Paulo Coelho ”Când îți dorești ceva cu adevărat, tot Universul conspiră pentru îndeplinirea visului tău”.

foto credittrevipalace.com

Lecturi suplimentare

Publimix folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora.Accept