Mâncare ungurească, poftă bună românească

TurismSIMPLICITY

Apetit pentru gătit

Ungaria are o bogată tradiție culinară, și asta nu numai ca rezultat al influențelor multi-culturale. Vecinilor noștri le place să gătească și să savureze din produsele proprii, iar asta se vede în dimensiunile porțiilor care ți se pun pe masă după ce ai trecut granița. Ungurii fac mâncăruri savuroase și aromate, bogate în carne - mai ales de porc - fără economie de condimente, usturoi, smântână și fructe.

Tradiții de bun gust

Cea mai cunoscută mâncare ungurească este gulașul, o fiertură consistentă, în care bucăți de carne, ceapă și cartofi plutesc în deplină armonie, prin zeama groasă și bogată, frumos colorată cu boia. O altă versiune a gulașului este cel de fasole, care nu poate fi, însă, inclus în meniul vegetarienilor, fiind asezonat din plin cu bucăți consistente de ciolan.

Gulaș unguresc (sursă imagine)

Ciorba de fasole Jokai este un alt fel de mâncare popular, pe bază de fasole, cu bucăți de carne de porc. Supa franțuzească de ceapă a căpătat influențe locale și s-a transformat în apreciata supa cremă de usturoi. Supele si gulașurile ungurești merg adesea cu smântănă și sunt cu adevărat delicioase dacă sunt servite în pâine.

Supa de usturoi în pâine (sursă imagine)

În ce privește felul doi, o mâncare clasică este „paprikas csirke” (pui cu boia), a cărei piesă de rezistență este sosul cu smântână, roșii și boia. Se completează perfect cu colțunașii serviți, de regulă, alături. Savuroasa „ciganypecsenye” (friptura țigănească) pune în fața pofticioșilor o bucată serioasă de carne cu usturoi, asezonată cu grăsime prăjită deasupra. Șnițelul vienez - preparat din carne de vită sau porc, dată prin pesmet si prăjită - este un fel de mâncare austriac, foarte îndrăgit și în Ungaria. Apoi, mai este „brassoi apropecsenye”, o mâncare cu originea în rândul populației maghiare din Transilvania și care bagă în aceeași oală bucăți de carne de porc, pui, vită, ciolan, ardei roșu, roșii și cartofi, toate prăjite împreună cu usturoi din abundență.

Friptură țigănească (sursă imagine)

Cartoful, o mâncare universal valabilăCartoful, care astăzi face parte din cele mai obișnuite meniuri, oriunde în lume, a apărut în Europa relativ târziu, după descoperirea Americii

Brassói aprópecsenye (sursă imagine)

Pentru cei cu stomacul delicat, este recomandată varianta mai ușoară, numită „fozelek” - o tocană din diverse legume. Ungurii se mândresc și cu faptul că pot prepara mâncăruri rapide combinând inteligent diverse ingrediente date prin pesmet și prăjite, printre care brânză, ficat și chiar creier. Brânza prăjită este degustată, în mod obișnuit, cu afine sau sos tartar.

Főzelék, pentru cei cu stomacul mai delicat. (sursă imagine)

Dacă ceri o salată ca garnitură, pregătește-te pentru ceva pe bază de murături, cum ar fi castraveți și diferite tipuri de ardei, mai degrabă decât pentru ceva proaspăt.

Dacă vrei să te bucuri de o oraș pe gustul tău, Budapesta îți oferă cultură, artă culinară, istorie și modernism. Toate la un click distanță, cu excursia pusă la cale de Simplicity: Târgul de Crăciun la Budapesta, Oferte Budapesta.

Mult e dulce și gustoasă...

În afară de mesele principale, alte mâncăruri dulci pot fi încercate pe post de gustări, împreună cu o băutură, într-una din multele cafenele. Printre acestea, se numără „somloi galuska”, un pandișpan cu stafide și ouă, acoperit cu sos de ciocolată și frișcă, sau piure de castane. O invenție locală este prăjitura Dobos, alcătuită din straturi succesive de pandișpan și cremă de ciocolată, acoperite cu glazură de caramel. Vinul fiert sau berea caldă de cireșe asigură hidratarea absolut necesară după un tur pe la tarabele cu oferte dulci care te ispitesc la fiecare pas, în atractivele Târguri de Crăciun de la Bazilica Sfântul Ștefan sau din Piața Vörösmarty.

Târgul de Crăciun din piața Vörösmarty (sursă imagine)

Feerie de lumini, obiecte unicat și gustări făcute ca la mama (lor) acasă fac din capitala Ungariei o atracție irezistibilă a sezonului.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept