24 septembrie 1895

prima femeie care a făcut înconjurul lumii pe bicicletă își încheie călătoria

TurismMonica

Coana Mița, biciclista...

...chiar exista, acum mai bine de 100 de ani. Annie „Londonderry” Cohen Kopchovsky (1870-1947) a fost prima femeie care a făcut un tur complet al lumii, pe bicicletă. Adeptă a gândirii libere (o floare mai rară pentru acele vremuri și care, în consecință, se cam plătea scump), ea s-a reinventat sub numele de „Annie Londonderry” - antreprenor, atlet și globetrotter. Născută din părinți evrei, Levi and Basha, în Riga (Letonia de azi), a emigrat cu familia în Statele Unite, în 1875, stabilindu-se la Boston. S-a căsătorit cu Max Kopchovsky în 1888 și, în următorii patru ani a născut trei copii.

Pariu la feminin

Annie era angajată ca agent publicitar pentru diverse ziare din Boston și visa să devină jurnalist. Cum realitatea ține întotdeauna să ia o altă formă decât visele noastre, Annie a întâlnit șansa vieții în 1894, într-un mod cu totul inedit.

John Dunlop, scoțianul care a reinventat roataJohn Dunlop, un veterinar scoțian, a rămas în istorie ca inventator al anvelopelor din cauciuc, fără de care deplasarea cu mașina sau bicicleta ar fi azi de neconceput

Aventura ei a început cu un pariu. Doi domni din Boston au pariat 20.000$ contra 10.000$ că nicio femeie din lume nu e capabilă să parcurgă un tur complet al globului, pe bicicletă, performanță care fusese atinsă, totuși, de un bărbat, în 1885. Nici până astăzi nu este clar de ce Annie a fost aleasă pentru a duce la bun sfârșit această provocare. În mod obiectiv, nu se califica deloc: mamă a trei copii mici, fără nicio experiență în domeniul ciclismului, fără performanțe sportive. E posibil ca tocmai statutul său de femeie absolut comună să fi fost însă, principalul atu. Era exemplul cel mai potrivit pentru a demonstra cum bicicleta poate tranforma viața femeilor, de a arăta că astfel ele pot beneficia de libertate de mișcare și pot adopta ținute vestimentare mai diverse. Annie însăși a înlocuit fustele largi și incomode cu costumul de sport, mai practic.

Annie ”Londonderry” Cohen Kopchovsky (sursă imagine)

Condițiile pariului erau următoarele: trebuia să finalizeze călătoria în 15 luni, să plece la drum fără bani și fără să ceară sau să accepte donații de la nimeni. De asemenea, avea obligația de a se întoarce acasă cu 5.000 de dolari, pentru a câștiga pariul. Organizația Women's Christian Temperance Union (WCTU) i-a oferit un sprijin financiar pe care Annie l-a refuzat initial, spunând că încalcă înțelegerea, dar apoi, a acceptat ca suma să fie considerată remunerație pentru o serie de prelegeri pe care avea să le susțină pentru organizație, la întoarcere. Inventivă, a găsit formula de a face bani din această călătorie, acceptând să care panouri publicitare pe bicicleta ei, de-a lungul drumului. Compania Londonderry Lithia Spring Water Company i-a oferit suma de 100 de dolari, cu condiția să adopte numele companiei și, de aici, s-a născut Annie Londonderry

Turul Franței a reparat onoarea șifonată de Afacerea DreyfusPrima ediție din Turul Franței, organizată de Desgrange și câștigată de Garin, a fost doar prima etapă din drumul către succes al acestui concurs de ciclism

Pornind în călătorie cu un singur schimb de haine și cu un pistol, Annie și-a transformat bicicleta și corpul în panou publicitar ambulant, găzduind reclame și bannere pentru diverse produse și companii prin orașele pe care le-a străbătut. Pentru acea perioadă, era o priveliste surprinzătoare și neașteptată.

Ocolul Pământul... pe 2 roți

La 25 iunie 1894 a luat startul în aventura vieții sale. Călătorind de la New York la Chicago și-a schimbat fusta cu costumul de sport și bicicleta de damă, care cântărea în jur de 20 de kilograme, cu una bărbătească, mult mai ușoară.

Annie ”Londonderry” în anul 1895 la San Francisco (sursă imagine)

Probabil din cauza iernii, și-a schimbat traseul și a pornit spre Europa din New York, ajungând în portul francez Le Havre la 3 decembrie 1894. În ciuda dificultăților create de birocrația vremii (unele lucruri nu se schimbă niciodată!), Londonderry afirma că voiajul prin Franța a fost cea mai frumoasă parte a călătoriei. A parcurs distanța dintra Paris și Marsilia în 2 săptămâni și în uralele publicului. A traversat Mediterana pe un vas cu aburi, până în Egipt, făcând ture în zona Orientului Mijlociu de azi, înainte de a se îmbarca din nou, cu destinația Singapore. Întorcându-se din Asia în Statele Unite, la San Francisco, în data de 23 martie 1895, a pedalat până la Los Angles, apoi El Paso și în Nord înspre Denver, unde a ajuns la 12 august 1895. De-a lungul drumului, își delecta audiența cu povești despre călătoria ei și era evident că luminile rampei îi priesc de minune. A ajuns din nou în Boston la 24 septembrie 1895, 15 luni după plecare. În ediția din 20 octombrie 1895, ziarul The New York World descria periplul tinerei astfel: „cea mai uimitoare călătorie făcută vreodată de o femeie”. În ciuda criticilor, care comentau că a călătorit mai mult CU bicicleta decât PE bicicletă, Annie s-a dovedit o ciclistă remarcabilă, la cursele improvizate pe teritoriul american.

Înotătoarea care a arătat că o femeie curajoasă nimic nu e imposibilGertrude Ederle, prima femeie care a traversat înot canalul Mânecii, a iubit sportul mai mult decât propria sănătate, sacrificându-și auzul pentru a face performanță

După încheierea voiajului, Annie s-a mutat cu familia ei la New York, colaborând cu publicația New York World, care îi găduia articolele scrise sub pseudonimul „The New Woman”. Primul material avea ca subiect, evident, senzaționala sa călătorie pe bicicletă. „Sunt jurnalist și reprezint femeia nouă”, scria ea, „dacă acest termen înseamnă că am convingerea că sunt capabilă să fac același lucruri pe care le poate face orice bărbat”.

Faima ei s-a stins, însă, destul de curând și a murit în anonimat în 1947. În 2007, un strănepot ale ei, Peter Zheutlin, a publicat cartea „În jurul lumii pe două roți: Annie Londonderry și călătoria sa extraordinară”. În 2011, a avut loc premiera musical-ului SPIN, semnat de Evalyn Parry, care o avea ca subiect pe Annie Londonderry. Este jucat în continuare, ca un monolog ambulant, pe scene din Canada și Statele Unite. A fost produs și un documentar, cu titlul The New Woman - Annie „Londonderry” Kopchovsky, de către Gillian Klempner Willman de la Spokeswoman Productions, lansat în februarie 2013 și premiat ca cel mai bun film documentar la DC Independent Film Festival.

Căldura din farfurie asigură încălzirea globală a organismuluiAtunci când temperatura devine tot mai rece, există alimente care ne pot furniza căldura necesară pentru ca organismul să funcționeze eficient

Prin călătoria sa, Annie a dovedit că o femeie are resursele și abilitățile necesare de înfrunta dificultățile materiale, limitele fizice, stressul, oboseala și criticile, pentru a-și atinge obiectivele.

Referințe:

wikipedia.orgdailytelegraph.com.au jwa.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept