12 ianuarie 1984

secretul construirii piramidelor e desecretizat

Turism Monica

Cum să faci LEGO din piramide

La 12 ianuarie 1984, restauratorii care munceau să redea fala de odinioară piramidelor de pe platoul Gizeh, au decis că tehnicile tradiționale, deși învechite, sunt mai eficiente. Spre deosebire de Sfinx, care s-a dovedit mai cooperant cu metodele moderne și a fost restaurat începând din 1981, cele trei piramide nu au reușit să se împrietenească cu cimentul și, mai ales cu apa din el, care le eroda încet, dar sigur. Vechii egipteni îmbinau blocurile de calcar, făcând astfel un LEGO uriaș, fără a avea nevoie de mortar, iar echipa internațională de specialiști care s-a ocupat de reabilitare, a decis să lucreze la fel cu constructorii faraonilor din Egiptul Antic.

Meșterul Manole - faza pe piramide

Cele trei piramide uriașe situate pe platoul Gizeh, lângă Cairo, au fost construite de faraonul Khufu (a.k.a. Kheops), de fiul său și de nepotul său, toți membri ai celei de-a patra Dinastii. Cea mai impozantă dintre ele, numită și ”Marea Piramidă” sau ”Piramida lui Kheops” a fost construită chiar de titular, în jurul anului 2560 î.Chr. și este singura dintre cele șapte minuni ale lumii antice care mai supraviețuiește azi. Alcătuită din peste 2 milioane de blocuri de piatră, fiecare cântărind între 2,5 și 15 tone, piramida a fost cea mai înaltă construcție din lume pentru mai bine de 4.000 de ani, până la construirea Turnului Eiffel, în 1889. Baza sa formează un pătrat perfect, cu vârfurile îndreptate înspre cele patru puncte cardinale și susținea echivalentul a 50 de etaje. La finalizarea construcției, piramida avea 145 de metri înălțime, din care ne-au rămas azi 138 de metri. Camerele mortuare interioare erau construite din blocuri de granit. Se crede că întregul proces de construire a durat în jur de 20 de ani și a implicat peste 20.000 de lucrători, de la constructori la tâmplari.

Tutankhamon, un faraon a cărui legendă e încă vieMormântul lui Tutankhamon rămâne una din cele mai mari descoperiri arheologice din lume, prin bogăția de obiecte și starea intactă a mumiei faraonului

Piramida alcătuită din blocuri de calcar avea fațetele acoperite cu plăci gălbui din calcar, dar această poleială care îi conferea, cu siguranță, un aspect impresionant, a dispărut cu timpul. În urmă cu 600 de ani aceste plăci acopereau încă piramidele și se crede că strălucirea lor sub soarele deșertului era atât de puternică, încât ar fi fost vizibile de pe Lună. Cuceritorii arabi au distrus cea mai mare parte din ele, însă urme ale plăcilor care acopereau odinioară piramida se mai văd încă în pasajele interioare.

Soldați britanici se pozează în anul 1882 alături de Marele Sfinx. Statuia, se afla într-o stare avansată de degradare și întreaga sa bază era acoperită de nisipurile deșerturilor.

În anii ”80, degradarea acestor capodopere arhitectonice ale lumii antice devenise evidentă. Bătrânul Sfinx, în vârstă de 4.600 de ani a fost restaurat cu succes în 1981 și s-a considerat că pot fi aplicate aceleași tehnici și pentru piramide. Timp de patru ani, echipele internaționale au încercat să zidească cu materiale moderne, dar acestea s-au dovedit incompatibile cu calcarul Antichității. Apa din compoziția mortarului eroda blocurile vechi și lucrările au ajuns în impas. La 12 ianuarie, după o lungă și grea suferință, specialiștii au decis că, dacă egiptenii au reușit să le ridice acum 4.000 de ani fără mortar și constructorii de azi le pot repara în același mod. De la acest moment, totul a decurs bine și piramidele și-au redobândit măreția.

Jocuri piramidale în Egiptul Antic

Timp de mulți ani, s-a considerat că piramidele au fost ridicate de sclavii Egiptului Antic. Egiptologii moderni au ajuns, însă, la concluzia că s-a lucrat cu profesioniști, meseriași de diverse specializări. Nepotul faraonului Khufu, Hemiunu, a fost însărcinat cu supervizarea lucrărilor pentru piramide, iar muncitorii primeau hrană și îmbrăcăminte de calitate. Marele istoric Herodot arăta că ”în scrierile egiptene se menționează că s-au cheltuit mii de bani de argint pentru legumele care erau date ca hrană muncitorilor”.

Statuia faraonului Khufu. General acceptat drept constructorul Marii Piramide din Ghiza, Khufu (Cheops în greacă) a fost al doilea faraon din a IV-a dinastie a Regatului Vechi al Egiptului, domnind între 2589 și 2566 î.Chr.

În mod paradoxal, cea mai mare piramidă construită adăpostește cea mai mică statuetă dedicată unui conducător, găsită vreodată. Silueta faraonului Khufu, sculptată în fildeș are doar 7,5 cm. Cu toate acestea, Khufu a fost un mare conducător și un lider cu mână de fier.

Soldații din teracotă, armata secretă din China AnticăO armată compusă din mii de soldați de teracotă, în mărime naturală, fiecare diferit, păzește mormântul primului împărat chinez, cel care a început construirea marelui Zid

Secțiune prin Marea Piramidă a lui Khufu. În partea superioară se poate observa Camera Regelui și Marea Galerie, din ambele plecând în sensuri opuse guri de ventilație. La mijloc se află Camera Reginei, iar cel mai jos o cameră subterană, accesibilă printr-un pasaj descendent. În partea dreaptă se poate observa un pasaj săpat de hoți.

Interiorul Marii Piramide încă mai are secrete de dezvăluit. Până în prezent, au fost descoperite trei încăperi, Camera Regelui, a Reginei și o cameră neterminată. O echipă de arheologi francezi pretinde că o încăpere încă nedescoperită se află sub Camera Reginei și că aceea ar fi adevărata cameră mortuară a lui Khufu. Există mai multe voci în favoarea părerii că faraonul ar fi, de fapt, înmormântat în alt loc decât în Camera Regelui din Marea Piramidă.

Unul din misterele încă nedezlegate este și lada goală, făcută dintr-un bloc de granit maro, mai masiv chiar decât cele folosite la construirea pereților Camerei Regelui. Cercetătorii nu încetează să își pună întrebări cu privire la utilitatea recipientului. Proveniența sa nu a fost identificată cu certitudine, speculațiile vizând diverse surse, de la Atlantida la America. Partea ciudată este că nu are niciun desen și nicio inscripție. Fiind prea mare pentru a trece prin pasajele de jos care duc înspre Camera Regelui e clar că a fost amplasată acolo înainte de finalizarea încăperii și a coridoarelor.

Lada din granit maro.

Champollion, iubitorul de hieroglifeChampollion a reușit să descifreze vechile inscripții egiptene cu hieroglife, dezlegând unul din cele mai complexe sisteme de scriere din lumea antică

O altă descoperire interesantă este reprezentată de o barcă din lemn de cedru, îngropată la baza piramidei, demontată în bucăți. A fost reasamblată, restaurată și amplasată în muzeul aflat în apropierea sitului arheologic, în condiții de păstrare optime. De altfel, și piramidele, la rândul lor, ofereau un mediu prielnic conservării, în interiorul lor fiind o temperatură constantă de aproximativ 20° C.

Barca solară din lemn de cedru, ce ar fi trebuit să-l poarte pe Khufu pe bolta cerească în viața de apoi, a fost construită în jurul anului 2500 î.Chr. A fost redescoperită în anul 1954 și reasamblată, fiind păstrată astăzi în muzeul construit special la baza piramidei.

Principalul fapt care poate să încălzească spiritul faraonului este acela că piramida și-a îndeplinit misiunea: i-a asigurat nemurirea.

Referințe:

history.com ancientworldwonders.com

Lecturi suplimentare

Publimix folosește cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora.Accept