10 octombrie 1970

Fiji devine stat independent

TurismMonica

Free Fiji

La 96 de ani după ce englezii o adăugaseră în coșul lor de achiziții, Fiji a decis să o pornească pe propiile picioare și a devenit stat independent, în 1970. Influența engleză e încă prezentă pe insule, de la steagul care păstrează imaginea celui britanic până la bancnote și monede, pe care apare chipul reginei Elisabeta a II-a și condusul pe partea stângă. Peste toate, insă, Fiji e paradisul tropical ideal, așa cum îl vedem în filme și poze.

Un Paradis deschis

Situată în Pacificul de Sud, între Vanuatu și Noua Caledonie, Republica Fiji e decorul perfect, în care ai parte de soare, snorkeling, diving, corali, plaje superbe și cei mai prietenoși oameni. Deși ne gândim la Fiji ca la o insulă, de fapt sunt peste 330, dintre care 110 sunt locuite de cei 800 000 de fijieni. Majoritatea locuitorilor stau pe cea mai mare insulă, Viti Levu, unde se află și capitala Suva. În perioada colonială, mulți muncitori din India au venit să lucreze pe plantațiile de trestie de zahăr, așa că azi, 40% din populație este de origine indo-fijiană. Dintre aceștia, cei mai mulți sunt de religie hindu, în timp ce nativii din Fiji sunt în cea mai mare parte creștini. Diferențele religioase au fost surse de conflict de-a lungul timpului, dar, din 2001, după instaurarea unui regim democratic, acestea s-au aplanat și Fiji a redevenit destinația turistică de vis pentru un număr record de persoane.

Noua Caledonie, o destinație fascinantăNoua Caledonie, un tărâm exotic, reprezintă o destinație de vis pentru iubitorii naturii.

Salutări din Fiji!

În Fiji, salutul național este „Bula!” și nu e banc. Cu acest cuvânt ești întâmpinat pretutindeni și localnicii îl pronunță cu mare entuziasm și cu un zâmbet larg pe buze. Spre deosebire de alte destinații turistice, băștinașii sunt extrem de ospitalieri, fără a încerca să îți vândă tot felul de lucruri în schimbul amabilității lor.

Fiji (sursă imagine)

În mod suprinzător, în afară de plajele nisipoase, insulele sunt în cea mare parte acoperite de păduri tropicale și munți, fiind alintate ca insulele din junglă.

Fiji se mândrește cu trei limbi oficiale: engleza, fijiana (care are peste 200 de dialecte) și hindustani. Engleza se studiază obligatoriu în școală, așa că toți locuitorii insulei o vorbesc fluent.

Peste 80% din teritoriul statului Fiji este numit „Native Land” și e deținut de grupuri care îl folosesc pentru comunitățile proprii. Doar un procent de 10% din totalul terenului poate fi cumpărat de non-rezidenți, și doar în suprafețe limitate. Chiar și indo-fijienii care locuiesc aici de mulți ani trebuie să ia în arendă terenurile pe care doresc să le lucreze de la nativii fijieni, ceea ce a reprezentat, de asemenea, o sursă permanent de tensiuni.

Fiji turism

Expediția Kon-Tiki, cu pluta din Peru, în PolineziaE bine sau e rău să fii dus cu pluta? Uneori, este extraordinar, așa cum au dovedit-o membrii expediției Kon-Tiki, care au străbătut Oceanul Pacific.

Băutura națională tradițională e kava sau yaqona, preparată din rădăcina măcinată a unei plante din familia piperului. Aspectul nu e prea apetisant, dar compensează prin proprietăți: se crede că vindecă stressul, anxietatea, insomnia, durerile de cap, răceala și alte boli. Se amestecă cu apă într-un bol numit tanoa și are un gust amărui, ușor picant, asemănător cu cafeaua neîndulcită. Se bea în cadrul unui ceremonial la care participanții se așează în cerc. Conducătorul ritualului amestecă pulberea cu apa, toți invitații gustă și bat o dată din palme înainte și după ce beau.

Sportul național aici e rugby, care a fost introdus de englezi. Se spune că în Fiji sunt cei mai mulți jucători de rugby în rândul populației, care are o mare admirație pentru acest sport.

Arta de a umbla desculț pe pietre încinse își are originea acum 500 de ani, în tradiția tribului Sawau de pe insula Bega. Localnicii încă o practică și este o tehnică transmisă de la o generație la alta, însă ritualul a mai fost modificat în scop turistic.

Fiji era pe vremuri cunoscută drept „insula canibalilor” Canibalismul a fost, într-adevăr, prezent aici până la sosirea misionarilor creștini, la mijlocul secolului al XIX-lea. Se crede că acest obicei barbar a apărut din cauza călătoriilor îndelungate pe mare, fără prea multe șanse de supraviețuire, și a fost adus astfel pe insulă.

Hawaii, paradisul din mijlocul Oceanului PacificJames Cook a pornit din Anglia pentru a descoperi comoara din Pacific, Arhipelagul Hawaii, considerat azi un paradis al iubitorilor de surf, plajă și nisip

Prin Fiji trece linia imaginară din Oceanul Pacific care separă zilele consecutive ale calendarului, din cauza diferențelor de fus orar. Pe insula Taveuni există un loc special unde poți fi cu un picior într-o zi și cu celălalt, în ziua următoare. Aici călătoria în timp o faci într-un pas!

În orice direcție, timpul în Fiji curge după alte reguli și se măsoară în experiențe de neuitat.

Referințe:

theworldisabook.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept