04 noiembrie 1922

Este descoperită intrarea în mormântul lui Tutankhamon

TurismMonica

Cine sapă groapa altuia... găsește câte ceva

Arheologul britanic Howard Carter și sponsorul lui, Lordul Carnarvon, au investit o grămadă de timp și bani răscolind Valea Regilor din Egipt, în căutarea unui mormânt de a cărui existență nici măcar nu erau siguri. La 4 noiembrie 1922, l-au găsit. Carter nu a scos la lumină un mormânt oarecare, ci unul care a rezistat aproape neatins timp de 3.000 de ani. Mormântul lui Tutankhamon a trecut din uitare, în legendă.

Comoara care a intrat în pământ

După cinci ani în care săpăturile nu au le-au adus mai nimic în afară de multă muncă, Carter și Carnarvon au decis să mai acorde o ultimă șansă miticului mormânt al lui Tutankhamon. Înainte de odiseea căutărilor dedicate rămășițelor tânărului faraon, cei doi lucraseră ani de zile împreună. Carter, arheolog pasionat, era de 31 de ani în Egipt, renunțând la slujbele oficiale, când a fost angajat de Carnarvon. Acesta, la rândul său, nobil excentric, cu probleme de sănătate care îl obligau să petreacă mult timp în zone cu climă caldă, avea arheologia ca hobby. După ce primul război mondial îi obligase să își întrerupă lucrările, cei doi au revenit în forță cu un vis comun: mormântul lui Tutankhamon, faraonul mort la doar 18 ani, despre care credeau că ascunde bogății fabuloase. Nu se înșelau...

Champollion, iubitorul de hieroglifeChampollion a reușit să descifreze vechile inscripții egiptene cu hieroglife, dezlegând unul din cele mai complexe sisteme de scriere din lumea antică

Stairway to Heaven - varianta pentru arheologi

La 1 noiembrie 1922, Carter și echipa sa și-au început căutările în zona mormântului lui Ramses al VI-lea. După patru zile de muncă, au scos la iveală o treaptă săpată în piatră. Descoperirea le-a dat aripi și au lucrat neobosiți întreaga zi de 4 noiembrie și ziua următoare. În 5 noiembrie, spre seară, 12 trepte care mergeau în jos au fost descoperite. În capătul lor, o intrare blocată și sigilată cu însemnele unei necropole regale, dar fără nume. Aparțineau, fără îndoială, celei de-a XVIII-a Dinastii, dar Carter nu putea fi încă sigur că era vorba de un rege sau de un nobil.

Howard Carter (stânga) și Lordul Carnarvon

A acoperit treptele, pentru a-și proteja descoperirea și a trimis vestea Lordului Carnarvon. La sosirea acestuia, a continuat să curețe treptele și accesul spre intrare. După dezvăluirea tuturor celor 16 trepte și îndepărtarea molozului, sigiliile cu numele lui Tutankhamon au ieșit la lumină. Reușiseră să găsească ceea ce până atunci fusese considerat doar un mit. În 26 noiembrie, cei doi au pătruns în prima încăpere a mormântului, pe care l-au găsit surprinzător de bine conservat.

Machu Picchu, un mister al Imperiului Inca, păstrat peste secoleCetatea incașă de la Machu Picchu, din Anzii peruani, a fost o minune ascunsă de ochii lumii, până la descoperirea sa de către arheologul Hiram Bingham

Lux în viața de apoi

Cele patru camere ale mormântului s-au dovedit a fi pline cu mii de obiecte incredibile, menite să asigure faraonului în continuare fastul cu care fusese obișnuit în timpul vieții. Deși urmele dovedeau că hoții de relicve călcaseră pe acolo, totuși, aceștia nu au reușit să scoată decât mici comori și asta, probabil, la scurt timp după moartea faraonului. Timpul și pământul au acoperit apoi casa de veci a lui Tutankhamon, protejându-l de alte furturi, spre norocul lui și al istoriei. Toate obiectele, bijuteriile, mobilierul, cea mai mare parte realizate din aur, au fost inventariate într-un proces de durată, care a durat mai mulți ani. Tehnicile speciale de conservare necesitau timp și răbdare, pentru a scoate și transporta relicvele, unele foarte fragile, în cele mai bune condiții.

Tutankhamon obiecte
Tutankhamon obiecte
Tutankhamon - obiecte

În inima mormântului, a fost descoperită cea mai de preț comoară: mumia faraonului. Camera de înmormântare era aproape integral ocupată de un sarcofag, de aproximativ 5 metri lungime și 3 metri lățime. Realizat din lemn aurit, încrustat cu porțelan albastru strălucitor, acesta s-a dovedit a fi un predecesor al oului Kinder, având în interior alte trei sicrie, unul în altul. Ultimul era făcut integral din aur și a putut fi deschis de abia la un și jumătate de la descoperirea mormântului.

Tarzan, un sportiv ca-n filmeÎnainte de a deveni Tarzan, Johnny Weissmuller a fost un mare campion, doborând peste 60 de recorduri mondiale la înot

Howard Carter, Arthur Callender și un muncitor egiptean (sursă imagine)

În sfârșit, mumia lui Tutankhamon putea fi văzută după mai bine de 3.000 de ani de la moartea faraonului. A fost prima mumie egipteană a unui rege, care a fost găsită neatinsă de la înmormântare. Carter spera să afle astfel secretele îmbălsămării și ale obiceiurilor funerare ale vechilor egipteni. Din păcate, unele artefacte au fost afectate de trecerea timpului, dar echipa a găsit peste 150 de obiecte pe trupul faraonului, majoritatea din aur: amulete, brățări, coliere, inele, pumnale.

Howard Carter examinează sarcofagul faraonului Tutankhamon (sursă imagine)

Mumie - legendă vie

Tutankhamon s-a născut în 1343 î.Hr., și a fost fiul lui Akhenaten (sau Amenhotep al IV-lea), faraonul eretic care a refuzat să mai venereze zeii tradiționali, închinându-se doar lui Aten-discul solar. A devenit faraon la vârsta de 9 ani, după moartea tatălui său. A fost căsătorit cu sora sa vitregă, Ankhesenamun (fiica a lui Akhenaten și a reginei Nefertiti), cu care a avut doi copii, amândoi morți la naștere. Autopsia mumiei a arătat că Tutankhamun avea aproape 1,80 m înălțime și a murit la 18 ani. Se crede că a fot ucis, însă analizele au indicat și faptul că suferea de mai multe boli (scolioză, epilepsie, malformații ale piciorului) cauzate de incesturile practicate în familiile regale egiptene.

Demachiere, zi de ziDemachierea sau curățarea feței trebuie să devină un ritual zilnic al oricărei femei, pentru un ten proaspăt și tânăr.

Lordul Carnarvon a murit în 1923, la câțiva ani după descoperire, din cauza unei infecții provocate de o înțepătură de țânțar, dar decesul său a hrănit legenda blestemului asociat cu mormântul faraonului.

Tănărul rege, care nu a avut timp să își câștige faima în scurta sa viață, a realizat acest lucru din lumea de dincolo, fiind astăzi unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale Egiptului Antic. Și se pare că legenda continuă - în martie 2016, scanări ale mormântului indică faptul că s-ar putea să existe încăperi nedeschise încă...

Referințe:

about.comhistory.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept