19 martie 1882

Antoni Gaudi și La Sagrada Familia câștigă lupta cu timpul

TurismMonica

Sagrada Familia - temelia unui simbol universal

La 19 martie 1882, în prezența episcopului din Barcelona, José Maria Urquinaona, se punea piatra de temelie pentru o construcție ce avea să intre în patrimoniul universal: Sagrada Familia. Proiectul inițial al arhitectului Francisco de Paula del Villar prevedea o biserică cu trei naosuri, cu elemente gotice tipice, cu ferestre incluse în alveole, contra-forturi exterioare și clopotniță înaltă. Antoni Gaudí a luat parte la ceremonie, în calitate de asistent al lui Villar. Pe atunci, nu își imagina că avea să își dedice viața acestei opere. Lucrările propriu-zise au început la 25 august 1883, fiind în plină desfășurare și în zilele noastre. Finanțarea provine exclusiv din donații și taxele de vizitare. După cum spunea Gaudi, Sagrada Familia este „o lucrare aflată în mâinile Domnului și care depinde de bună-voința oamenilor”.

O istorie de familie bună

Clădirea, situată în mijlocul Barcelonei a devenit reprezentativă pentru identitatea orașului. E vizitată anual de milioane de oameni și continuă să uimească și să inspire.

Ideea de a construi o biserică dedicată Sfintei Familii, pe un teren din cartierul Eixample, i-a venit bibliotecarului Josep Maria Bocabella. Acesta a fost inspirat de părintele Josep Manyanet - canonizat în 2004 - fondatorul Congregațiilor Fiii Sfintei Familii și Fiicele Misionare ale Sfintei Familii din Nazareth. Organizațiile își propuneau să promoveze cultul Sfintei Familii și educația creștină în rândul copiilor și tinerilor. Pentru a strânge fondurile necesare proiectului la care se gândise, Bocabella a înființat Asociația Adepților Sfântului Iosif. În 1881 reușise deja să strângă o sumă semnificativă și s-a orientat către o parcelă din Eixample, din zona numită El Poblet, cuprinsă între străzile Marina, Provença, Sardenya și Mallorca. A achiziționat suprafața de 12.800 m2, pentru 172 000 de pesetas.

La scurt timp după așezarea pietrei de temelie, au apărut neînțelegeri între inițiatorii proiectului și Francisco Villar. Arhitectul a demisionat și provocatoarea sarcină de a înălța un edificiu unic i-a revenit lui Antoni Gaudi i Cornet. Acesta colaborase cu Villar la mai multe proiecte și nu era omul care să se dea în lături când venea vorba de o misiune imposibilă.

Capela Sixtină, obiectiv turistic și centru al credințeiBolta Capelei Sixtine, pictată de Michelangelo Buonarotti reprezintă o capodoperă a artei renascentiste, o viziune genială a puterii creatoare

Din 1883, până la moartea sa, în 1926, adică vreme de 43 de ani, Gaudi își va turna în piatra Sagradei talentul, creativitatea și viziunea originală asupra arhitecturii. Ultimii 15 ani de activitate au fost închinați complet și exclusiv acestui proiect, însă, până în 1926, reușise să ridice numai unul din turnurile prevăzute. De atunci, mai mulți arhitecți continuă să aducă la viață ideile și planurile lui Gaudi. Munca sa, care include Fațada Nașterii și cripta, a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, în 2005.

Construcția a evoluat și în clasificările religioase, ceea ce pornise ca biserică și se transformase în catedrală (unde oficiază episcopul) a fost consfințită ca bazilică (unde oficiază papa), la 7 noiembrie 2010, de către Sfântul Părinte, Benedict al XVI-lea.

Salvador Dali o caracteriza ca având o „frumusețe teribilă” și considera că ar trebui păstrată sub un clopot de sticlă. Părintele zgârie-norilor, arhitectul american Louis Sullivan, o vedea drept „spirit simbolizat în piatră”.

Sejur în familie

La Sagrada Familia este o creație care străbate veacurile, fiind un proiect în derulare din 1882, până în prezent. Se estimează că lucrările ar putea fi finalizate până în 2026, la centenarul morții lui Gaudi. Calculele inițiale, bazate pe tehnicile de construcție ale începutului de secol XX, preconizau un termen de câteva sute de ani pentru terminarea construcției. Gaudi ar fi comentat, în legătură cu acest termen: „Clientul meu nu se grăbește”.

Proiectul monumentalului edificiu va dura mai mult decât construirea Marii Piramide din Egipt, pentru ridicarea căreia a fost nevoie de „doar” 20 de ani. Din fericire, termenele inițiale s-au mai redus cu ajutorul tehnicii moderne. La sfârșitul secolului al XIX-lea, constructorii și arhitecții foloseau schițele și planurile realizate pe hârtie, sarcină preluată azi de computere.

Egiptul Antic își păstrează secretele în piramideCele trei piramide de pe Platoul Gizeh sunt dovezi ale civilizației avansate din Egiptul Antic, cu mistere pe care știința nu a reușit să le descifreze

Bazilica are trei fațade, fiecare cu propriul său simbolism: Fațada Nașterii, la Est, Fațada Patimilor, la Vest și Fațada Gloriei, la Sud. Fațada Nașterii, care poartă cel mai pregnant amprenta lui Gaudi, are trei portaluri semnificând virtuțile credinței, speranței și compasiunii. Figurile de pe Portalul Compasiunii sunt sculptate din măștile mortuare ale cetățenilor din Barcelona și ale constructorilor care au muncit la ridicarea edificiului. Gaudi dorea astfel să le aducă propriul omagiu, proiectându-i în eternitate. Planurile prevăd 18 turle, din care sunt realizate doar 8 până acum. Cele mai înalte sunt reprezentări ale Fecioarei Maria și ale lui Isus Christos, patru sunt ale evangheliștilor, iar cele 12 mai mici îi întruchipează pe apostolii lui Isus.

Simbolismul inspirat de natură este la el acasă peste tot în Sagrada Familia. Structura interioară este susținută de coloane uriașe, care au forma copacilor. Unele coloane au la bază câte o broască țestoasă, pentru a arăta legătura dintre pământ și mare. Gaudi credea cu tărie în perfecțiunea formelor naturale și de aceea le includea în creațiile sale, afirmând: „Nu există linii drepte sau colțuri ascuțite în natură. De aceea, clădirile nu trebuie să aibă linii drepte sau colțuri ascuțite”. Întrebat fiind de ce depune atâta efort pentru a stiliza capetele coloanelor, având în vedere că nu sunt foarte vizibile, Gaudi a răspuns „Îngerii le vor vedea”.

Însă nici oamenilor nu le poate trece neobservată. Convins că „nicio construcție omenească nu trebuie să fie mai înaltă decât lucrarea Domnului”, a proiectat Sagrada Familia astfel încât, finalizată, să măsoare 170 de metri, cu un metru mai puțin decât cel mai înalt punct natural al Barcelonei, dealul Montjuïc. Sfânta clădire poate fi văzută de oriunde din oraș, iar mozaicul de sticlă de deasupra, care reflectă lumina soarelui și a lunii, conferă puncte de reper și marinarilor.

Sagrada Familia, văzută de pe colina Montjuïc (sursă imagine)

O investiție familială

Dacă luați în calcul să vizitați La Sagrada Familia, nu mai stați pe gânduri! Trei milioane de persoane fac asta în fiecare an. Nu e o vizită turistică obișnuită, ci o contribuție la realizarea unui proiect unic. Costurile lucrărilor de la Sagrada Familia se ridică la aproximativ 25 de milioane de euro pe an și o bună parte din acești bani provin din taxele plătite la intrare. Astfel, vă puteți realiza și visul vostru de a vedea o construcție fantastică și visul lui Gaudi de a finaliza acest proiect monumental.

Turnul înclinat din Pisa,o minune a arhitecturiiTurnul din Pisa este o clădire veche de peste 800 de ani, care sfidează gravitația și atrage turiști din întreaga lume

Biletele costă între 13 și 20 de euro, în funcție de serviciile adiționale pe care le doriți, iar grupurile organizate, elevii, studenții, pensionarii au tarife preferențiale. Însă experiența de a fi în preajma divinității materializate sub forma talentului și creativității umane, este de neprețuit.

Referințe:

myspacebarcelona.com justfunfacts.com mentalfloss.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept