03 ianuarie 1825

industriașul scoțian Robert Owen cumpără orașul care va deveni New Harmony

TurismMonica

Utopia salvează armonia

În data de 3 ianuarie 1825, bogatul întreprinzător scoțian Robert Owen iese la cumpărături. Pentru că își permitea, o face în stil mare. Nu se încurcă cu achiziționarea de mărunțișuri, ci merge drept la țintă și cumpără un oraș. Ieftin și bun, la doi dolari/acru, cu o suprafață de 20.000 de acri (adică 8.100 de hectare), New Harmony a fost o investiție de succes, nu din punct de vedere financiar, ci social. Aici proprietarul localității și-a propus să pună bazele unei societăți ideale.

Armonie germană

New Harmony este azi un oraș istoric situat pe cursul râului Wabash în Sud-Vestul statului Indiana. Aglomerația nu este una din problemele locale, aici trăind mai puțin de 1.000 de oameni.

În secolul al XIX-lea, localitatea a fost scena unor experimente sociale, care vizau crearea unor comunități utopice, în care viața să se desfășoare pe baza unor reguli și principii ideale. Întemeiat de Harmony Society în 1814, orașul a purtat inițial numele acestei societăți, numindu-se, la rândul său, Harmony.

SUA și capitala Washington, botezate în aceeași ziNumele SUA și Washington reprezintă esența societății americane și au în spate o serie de evenimente istorice.

Întemeietorii orașului au fost membrii unui grup de separatiști care s-au desprins de Biserica Lutherană Germană. Conduși de carismaticul lor lider, Johann Georg Rapp, acești emigranți germani au venit din Pennsylvania, unde înființaseră o colonie similară și s-au stabilit în noul oraș din statul Indiana, aici beneficiind de o suprafață mult mai mare de teren. În perioada de 10 ani (1814-1825) în care s-au ocupat de dezvoltarea localității Harmony, cu organizarea lor germană și disciplina religioasă care îi caracteriza, „armoniștii” au obținut un succes economic incredibil, fiind adesea numiți „minunea Vestului”. Au creat o mică Germanie în inima Americii, constituind un model de eficiență și conștiinciozitate.

Johann Georg Rapp (sursă imagine)

În 1819, în oraș existau deja o fabrică de prelucrare a fibrei de lână și una pentru bumbac, cu mașini acționate de aburi, mori de grâne, utilaje agricole, o fabrică de bere, o distilerie și se obținea vin din culturile locale de viță-de-vie. Orașul beneficia de biserică, școală, magazine, locuințe și străzi pavate, realizate după o simetrie perfectă, lucru rar întâlnit în America acelor vremuri. După un deceniu înfloritor, locuitorii au decis să îi vândă prospera localitate și terenul aferent lui Robert Owen. Armoniștii s-au reîntors în Pennsylvania, unde au construit al treilea oraș, Economy, lângă Pittsburgh.

New Harmony și lumea sa ideală

Robert Owen, nu era doar un bogat proprietar de fabrici, ci și un reformator social. Visul său era să pună bazele unei societăți ideale, echitabile, în care totul să funcționeze perfect și toată lumea să fie fericită. Evident, nu a reușit. A cumpărat localitatea înființată de armoniști și a început să o administreze după propriile sale principii. Deși, din punct de vedere economic, proiectul nu a funcționat conform planului, el a reprezentat un experiment social care a contribuit decisiv la formularea unor principii aplicate ulterior în societatea americană.

Robert Owen

Democrația, cheia succesuluiDemocrația este un sistem cu o istorie îndelungată și care reprezintă cea mai bună variantă de organizare socio-politică de până acum.

New Harmony a devenit un centru avansat în domeniul educației și cercetării științifice. Cei care s-au implicat în proiectul lui Robert Owen au înființat aici prima bibliotecă liberă, un club civic de artă dramatică, școli publice deschise atât băieților cât și fetelor, indiferent de vârstă. Printre cetățenii de vază ai orașului se numărau inclusiv membrii familiei lui Owen și membri ai Congresului american care reprezentau statul Indiana. Robert Owen însuși locuia aici, fiind cel care a finanțat și sprijinit adoptarea legislației care a condus la înființarea Institutului Smithsonian. Având geologi de renume în familie, în oraș își avea sediul Societatea Națională de Geologie. Numeroși oameni de știință și educatori prestigioși au contribuit la formarea unei elite intelectuale în comunitatea locală.

Ateneul din New Harmony (sursă imagine)

Obiectivul principal urmărit de Robert Owen era de a dizolva clasele sociale și diferențele dintre ele, prin asigurarea educației generale și încurajarea prosperității pentru toți membrii comunității. Împreună cu partenerul său în acest proiect, William Maclure de la Academia de Științe Naturale din Philadelphia, Robert Owen a contribuit la introducerea reformelor sociale și educaționale în Statele Unite.

National Geographic, un deschizător de drumuri și viseNational Geographic Society, care editează și revista cu același nume, a devenit un simbol al cunoașterii în lumea întreagă

Working Mens Institute, New Harmony, Indiana (sursă imagine)

Multe din vechile clădiri ale orașului, ridicate în acea perioadă au fost restaurate și arată foarte bine încă. Locuitorii și turiștii se bucură de facilitățile orașului, care le oferă locuri de cazare, restaurante, magazine de antichități, muzee și locuri cu o arhitectură încântătoare, înconjurate de grădini și parcuri destinate destinderii și relaxării. Întreaga localitate păstrează aerul acelor vremuri, în care educația, cultura și bunăstarea erau obiectivele unei întregi comunități. Un adevărat paradis pentru turiști, cercetători și toți cei care locuiesc aici.

Referințe:

wikipedia.org newharmony-in.gov

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept