18 ianuarie 1778

Căpitanul James Cook face plajă în Hawaii

TurismMonica

The Royal Cook

În 1768, un topograf din Marina Regală britanică, pe nume James Cook, a fost numit locotenent și comandant al navei H.M.S. Endeavor, care pleca într-o expediție științifică spre Tahiti, pentru a cartografia traseul planetei Venus. După trei ani revenea în Anglia, având la activ explorarea zonelor de coastă din Noua Zeelandă și Australia și un tur complet al planetei. Probabil că gustul pentru aventură i s-a deschis, așa că, din 1772, pornește din nou la drum, explorând zona de lângă Antarctica, cartografiind Insulele Hebride și descoperind Noua Caledonie. În 1776, părăsește iar Anglia, pentru a-și adăuga în salba descoperirilor cea mai frumoasă nestemată, la 18 ianuarie 1778: Hawaii.

James Cook a copt-o bine în Hawaii

La mijlocul lui ianuarie, pe când aparținătorii de acasă dârdâiau, căpitanul James Cook este în plină aventură exotică și trece pe lângă Insula Oʻahu. Două zile mai târziu, debarcă la Waimea, pe Insula Kauai și dă arhipelagului un nume apetisant, Sandwich, în onoarea lui John Montague, conte de Sandwich, unul din patronii săi.

Noua Caledonie, o destinație fascinantăNoua Caledonie, un tărâm exotic, reprezintă o destinație de vis pentru iubitorii naturii.

Cook și echipajul său au fost bine primiți de băștinași, care erau fascinați de corăbiile europene și de obiectele din fier folosite de navigatori. Căpitanul Cook și-a aprovizionat vasele folosind metalele ca monedă de schimb pentru orice și-ar fi dorit oamenii săi, de la dragostea localnicelor, până la alimente. După o scurtă oprire la Ni'ihau s-au îndreptat către Nord, pentru a căuta un pasaj vestic între Atlanticul de Nord și Pacific. După aproape un an, s-au întors cum au plecat și au ancorat în siguranța golfului hawaiian Kealakekua.

Sosirea corăbiilor europene conduse de James Cook în Hawaii (sursă imagine)

Nu se știe precis dacă prima vizită a lui Cook a avut o semnificație religioasă pentru băștinași, însă, la cea de-a doua, acest lucru a fost cert. Golful Kealakekua era considerat spațiul sacru al lui Lono, zeul fertilității în Hawaii. La sosirea lui Cook, festivalul dedicat acestei zeități era în plină desfășurare și debarcarea europenilor a fost considerată un semn divin. Pentru o vreme, navigatorii au profitat din plin de statutul lor și de ospitalitatea localnicilor. După ce unul din membrii echipajului a trecut în lumea celor drepți, dovedind, astfel, că sunt și ei muritori de rând, relațiile au devenit mai încordate. În februarie 1779, nava britanică a părăsit golful unde fuseseră staruri, dar au fost nevoiți să se întoarcă în scurt timp, din cauza unor avarii severe ale catargului.

De această dată, hawaiienii i-au primit aruncând cu pietre în ei, încă o dovadă că celebritatea e o amantă capricioasă. Localnicii au jefuit nava mamă Discovery și au furat o mică ambarcațiune de pe ea. Negocierile pentru redobândirea bărcii, purtate cu regele Kalaniopuu, au eșuat după ce unul din șefii băștinași a fost împușcat și un grup de hawaiieni i-a atacat pe oamenii lui Cook.

Ultima bătălie a lui James Cook (sursă imagine)

Englezii au fost copleșiți numeric, Cook însuși pierzându-și viața în confruntare. Câțiva marinari au reușit să ajungă la corăbii și să plece către Anglia.

Francis Drake, un pirat înnobilatSir Francis Drake a parcurs un drum lung, de la fiu de fermier, la pirat și negustor de sclavi, pentru a deveni apoi nobil și amiral al flotei engleze

Între timp, industria turistică a înlocuit pietrele destinate vizitatorilor cu celebrele ghirlande, iar globalizarea nu a ocolit paradisul insular din Hawaii. Cel mai tânăr stat al SUA are multe de oferit și de povestit.

Născut din foc în mijlocul apei, Arhipelagul Hawaii este populat de plante și animale unice și se înfățișează admiratorilor în peisaje fascinante.

Statul Hawaii cuprinde sute de insule răspândite de-a lungul a peste 2.000 de kilometri. Există 8 insule principale (Niʻihau, Kauaʻi, Oʻahu, Molokaʻi, Lānaʻi, Kahoʻolawe, Maui și Insula Hawaiʻi sau Insula Mare) și peste 120 mai micuțe. Nu doar la sol, ci și la săritura în înălțime Hawaii are performațe remarcabile. Cel mai înalt vârf al arhipelagului, Mauna Kea, măsoară 4.205 m de la nivelul mării, însă de la baza sa, care se află mult sub apele Oceanului Pacific, are o înălțime totală de 10.200 de metri, depășind Everestul.

Mauna Kea, cel mai înalt vârf al lumii (sursă imagine)

Kilauea este cel mai activ vulcan din lume, așa că își merită numele care s-ar traduce prin „a vomita”. De 30 ani, problemele sale gastrice par a nu se fi rezolvat, erupând încontinuu.

În partea sudică a arhipelagului se găsește Papakalea, faimoasa plajă cu nisip verde, a cărei culoare splendidă e dată de cristalele de olivină, formate în urma erupțiilor vulcanice. Există și plaje cu nisip negru pe Insula Mare, formate prin acumularea de fragmente minuscule de lavă.

În timp ce faci plajă pe nisip negru, verde sau auriu, poți gusta vestitele nuci hawaiiene de Macadamia, care, de fapt, nu sunt hawaiiene deloc. Au fost importate din Australia ca plante ornamentale și de abia din 1920 au fost cultivate pentru recolta de nuci. O altă mândrie culinară locală este cafeaua Kona, cultivată pe Insula Mare, pe pantele vulcanice ale muntelui Mauna Loa. Orice tip de cafea cultivat în altă parte nu poate fi comercializată sub denumirea Kona.

Paradisul surferilor se află în Pe'ahi, pe țărmul nordic al Insulei Maui.

Surf în Hawaii (sursă imagine)

Valurile de aici sunt perfecte pentru practicarea acestui sport, care a fost parte din cultura polineziană cu mult înainte de sosirea europenilor. Unele valuri ating înălțimi de 20 de metri, făcând deliciul îndrăgostiților de surf.

Designerul Louis Reard micșorează costumele de baieBikini, costumul de baie din două piese, întâlnit azi pe orice plajă din lume, a fost la început controversat, blamat și chiar interzis

Peisajele spectaculoase au făcut ca multe filme și producții TV să fie realizate în Hawaii. Jurassic Park, George of the Jungle, Tropic Thunder, Six Days, Seven Nights, The Thorn Birds și South Pacific au fost filmate, cel puțin parțial, în Kauaʻi. Just Go With It are scene filmate și în Maui, The Tempest, Waterworld și Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, au fost realizate pe Insula Mare, iar Magnum P.I., Lost, The Descendents și serialul actual Hawaii Five-O sunt producții din Oʻahu.

Referințe:

history.com mnn.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept