22 mai 1762

Fontana di Trevi este inaugurată de papa Clement al XIII-lea

TurismMonica

Toate drumurile duc la... Fontana di Trevi

Nicio excursie la Roma nu e completă fără o vizită la Fontana di Trevi. Situată în cartierul Quirinale, este una din cele mai celebre fântâni din lume și, cu siguranță, una dintre cele mai bine plătite, dacă luăm în considerare obiceiul turiștilor de a arunca bani în apă, sperând ca dorințele să li se împlinească. Nu știm în ce măsură se dovedește eficientă metoda în împlinirea dorințelor azi, știm însă că Papa Clement al XIII-lea și-a văzut împlinită dorința de a inaugura fântâna, la 22 mai 1762. Fontana di Trevi se află la intersecția a trei drumuri, de aici și numele ei (tre vie). Ansamblul reprezintă punctul terminus al celebrului apeduct Acqua Vergine, pe numele lui din Antichitate, Aqua Virgo. În anul 19 î.Chr., se povestește că o fecioară i-a condus pe romani la o sursă de apă potabilă pură, la 13 km de capitala imperiului. Apa de aici a alimentat fântâna și o parte din băile romane, sute de ani.

Fontana di Trevi, la izvoare

Fântâna este o impresionantă realizare arhitectonică barocă, cu ai ei 26,3 metri înălțime și 49,15 de metri lățime. Deși, în secolul al IV-lea, era una din cele 1.352 de fântâni din Roma, întotdeauna a avut ceva special. Dorind să o pună și mai mult în evidență, Papa Urban al VIII-lea, în 1629, i-a cerut lui Gian Lorenzo Bernini să schițeze câteva posibile variante de renovare. Din păcate, proiectul a murit odată cu Sfântul Părinte, dar schițele lui Bernini au reprezentat o sursă de inspirație pentru generațiile viitoare de arhitecți și constructori, care vor contribui la restaurarea ei.

Capela Sixtină, obiectiv turistic și centru al credințeiBolta Capelei Sixtine, pictată de Michelangelo Buonarotti reprezintă o capodoperă a artei renascentiste, o viziune genială a puterii creatoare

în 1730, Papa Clement al XII-lea a organizat un concurs, pentru a alege noul design al fântânii. Mulți arhitecți renumiți au participat, câștigătorul fiind Nicola Salvi. Gurile rele ale vremii povesteau că, totuși, nu Salvi ar fi fost prima opțiune pentru dreptul de a schița noua imagine a îndrăgitului monument. Alessandro Galilei, un arhitect din aceeași familie cu faimosul astronom Galileo, câștigase inițial concursul, dar a fost înlocuit la presiunea opiniei publice. Motivul? Exces de patriotism local: Galilei era din Florența, iar Salvi, născut și crescut în Roma.

Papa Clement al XII-lea: născut Lorenzo Corsini în Florența în anul 1652, ca fiu al Marchizului Bart

Poate că decizia papei de a da cu dedicație lucrarea a fost încurajată și de principiul atât de actual al celui mai mic preț, proiectul lui Salvi fiind cel mai puțin costisitor. Norocul a fost de partea lor, mai ales că fondurile pentru renovarea fântânii provenea din drepturile obținute de Vatican pentru introducerea loteriei în Roma. Banii proveniți din cea de-a treia extragere s-au dus pe apa... fântânii, iar lucrările au demarat în 1732.

Din păcate, șansa nu l-a însoțit pe Salvi până la final, el neapucând să își vadă proiectul finalizat. Primul jet de apă a țâșnit din fântână în 1743, dar de abia în 1762, un alt papă, Clement al XIII-lea, a inaugurat oficial monumentul, la 11 ani după moartea proiectantului său. Fontana di Trevi a fost finalizată de Giuseppe Pannini, odată cu amplasarea, în mijloc, a statuii care îl înfățișează pe Oceanus, zeul tuturor apelor, o sculptură a lui Pietro Bracci.

Papa Clement al XIII-lea: născut Carlo della Torre di Rezzonico în 1693 în Veneția, fiind al doilea

Fontana di Trevi, mereu la modă

Fântâna, realizată, în principal din travertin, (o rocă de calcar), același material din care e făcut Colosseum-ul, a fost restaurată în 1998; sculpturile au fost curățate, fisurile reparate de specialiști, fiind instalate și pompe de recirculare a apei. Era și cazul, având în vedere că prin stropitorile fântânii țâșnesc zilnic aproximativ 2.824.800 de metri cubi de apă. O veste bună pentru mediu, apa fiind astfel economisită, mai puțin bună pentru însetații care visează să se hidrateze cu apă din Fontana di Trevi și care trebuie să caute o altă sursă de apă potabilă în apropiere.

Biblioteca Ambrosiană, casa cărților valoroaseBiblioteca Ambrosiană, creată de Cardinalul Borromeo, adăpostește cărți, manuscrise, picturi și colecții de artă de mare valoare istorică și culturală

În ianuarie 2013, s-a anunțat că Fendi, o companie italiană de modă va sponzoriza o restaurare în valoare de 2,2 milioane de euro, care avea să dureze un an și jumătate. A fost cea mai complexă operă de restaurare din întreaga istorie a fântânii. Proiectul a demarat în iunie 2014 și a fost finalizat în noiembrie 2015. Fântâna a fost redeschisă oficial printr-o ceremonie care a avut loc în seara zilei de 3 noiembrie 2015. Noua imagine a fântânii a inclus și instalarea a 100 de becuri led, pentru iluminarea artistică pe timp de noapte.

Banii nu aduc fericirea, așa că îi puteți arunca în fântână

Legenda spune că, dacă arunci un bănuț în fântână, te vei întoarce la Roma, lucru ușor, pentru că toate drumurile duc aici. Tot tradiția ne spune că cei care plecau în călătorii pe mare, încercau astfel să îi îmbuneze pe zeii apelor, pentru a avea parte de o călătorie sigură. Traficul de influență prindea deja contur. Pentru dorințe mai complexe, pe termen lung, tariful crește. Aruncați o a doua monedă dacă vreți să vă întâlniti iubirea vieții și, dacă doriți ca întâlnirea să se termine în fața altarului, trebuie să mai investiți un bănuț. Căsnicia a fost întotdeauna o chestiune costisitoare.

Pietro Bracci (1700–1773), sculptor italian, a realizat lucrări în stilul baroc târziu, cea mai cuno

Investiți în fântână, dar nu oricum. Există reguli care asigură un succes deplin, cea mai importantă fiind aceea că monedele se aruncă peste umărul stâng, cu mâna dreaptă. Doritori se găsesc, după cum arată cei 3.000 de euro pescuiți zilnic din fântână. În 2016, se estimează că 1,5 milioane de dolari au fost spălați de apele din Fontana di Trevi.

Michelangelo, un artist genial, între Florența și RomaMichelangelo Buonarroti, un gigant al Renașterii, sculptor, pictor, arhitect, poet, format la curtea lui Lorenzo di Medici, a împodobit arta universală cu opere nemuritoare

Chiar dacă dorințele nu se împlinesc conform așteptărilor, să nu vă pară rău de monedele aruncate. Banii proveniți din fântână sunt utilizați în scopuri caritabile, de pildă, pentru finanțarea unui magazin destinat persoanelor sărace din Roma.

Poate și din acest motiv, este interzis prin lege pescuitul monedelor din fântână. În trecut, era ceva obișnuit ca bande de hoți să atace această veșnică sursă de venit, în timpul nopții. În 2011, au fost chiar surprinși cu camera ascunsă de realizatorii unei emisiuni TV. Cel mai faimos jefuitor al fântânii acționa sub numele de cod d'Artagnan și s-a aprovizionat cu monede din Fontana di Trevi, timp de 34 de ani, înainte de a fi prins în 2002.

Papa Ioan Paul al II-lea, la prima vizită în RomâniaPapa Ioan Paul al II-lea, un campion al ecumenismului, a redeschis căile de comunicare atât între Biserica Catolică și cea Ortodoxă, dar și cu celelalte religii ale lumii

Momente speciale, la fântână

În 1996, fântâna a fost închisă și drapată în negru, pentru a onora memoria marelui actor Marcello Mastroianni, după trecerea sa în neființă. Mastroianni a fost capul de afiș al filmului La Dolce Vita, în care cea mai cunoscută scenă a fost filmată la Fontana di Trevi.

Și alte producții au considerat Fontana di Trevi un decor ideal: Roman Holiday, Three Coins in the Fountain și Lizzie McGuire. Three Coins in the Fountain abordează exact tema monedelor norocoase aruncate în fântână, în piesa care de debut, care dă titlul filmului și care a câștigat premiul Oscar. O replică a fântânii apare chiar și la Walt Disney World! Ce e sigur, însă, că versiunea originală te lasă fără replică și merită văzută.

Referințe:

wikipedia.org walksofitaly.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept