Undă verde pentru o viață mai bună

Tehnologie verdeMonica

„Suntem în pericol să ne distrugem singuri prin lăcomie și prostie. Nu putem continua să rămânem pasivi, privind cum poluăm planeta care devine tot mai mică”. O spune o minte luminată a vremurilor noastre, Stephen Hawking. Ce putem face pentru a salva ce se mai poate din viața planetei și propriul nostru viitor? Nu trebuie să fim președinți sau politicieni pentru asta, există metode simple la îndemâna fiecăruia, pe care le putem aplica în viața de zi cu zi:

Mâncarea adevărată e o binecuvântare pentru organism și pentru planetă

Dacă decizi să consumi mâncăruri de sezon, produse locale, alimente organice - felicitări! Îți faci un bine și ție și lumii în care trăiești. Mâncarea obținută prin metode naturale e mai gustoasă și mai sănătoasă. Conform unor studii, laptele organic are un conținut de Omega 3 cu 68% mai mare decât laptele convențional din magazine. Să alegi o nutriție naturală poate părea o faptă lipsită de importanță, însă trebuie să știi că are consecințe globale. Să cumperi de la producătorii locali, înseamnă susținere pentru economia din zonă, reducerea emisiilor de gaze provocate de transport și diminuarea poluării industriale cauzate de industria alimentară. Cumpărând produse organice îi încurajezi pe agricultorii care au fost destul de curajoși să aleagă acest domeniu.

Femeile absorb aproape 2 kilograme de cosmetice în timpul vieții. Băieți, nici voi nu faceți excepție...

Pielea noastră, cel mai mare organ al corpului, absoarbe în jur de 60% din produsele pe care le ni aplicăm zilnic, de la săpunuri, la creme. Dacă luăm în calcul că fiecare dintre noi utilizează aproximativ 10 tipuri de asemenea produse, se adună câte ceva. Să alegi produse naturale de îngrijire a pielii înseamnă să optezi pentru acele sortimente obținute din plante, în locul celor care conțin chimicale. Se spune că nu e bine să pui pe piele nimic din ceea ce nu ai putea să înghiți. În categoria produselor benefice intră uleiurile și unturile naturale, apele florale, parfumuri și detergenți naturali (cum ar fi, de exemplu, nucile de săpun), măștile și cremele de îngrijire a pielii pe bază de argile, miere, lăptișor de matcă etc.

Producția obiectelor e un proces care consumă multe resurse

Gândiți-vă la asta înainte de a pleca la cumpărături. Fiecare lucru pe care îl ai - mobilă, haine, doze de suc, electrocasnice - a fost fabricat undeva și a avut un impact asupra mediului în procesul de producție. Nimic nu pică din cer. Pentru ca impactul tău negativ asupra mediului să se diminueze, alege produse obținute din materiale reciclate sau organice. Alegerile tale vor proteja pădurile, vor face ca apa să fie mai curată și vor da un impuls pozitiv biodiversității. Încearcă să folosești terenul într-un mod responsabil (plantând copaci, de exemplu) sau să reduci cantitatea de gunoi pe care o arunci. Gândește-te câte din lucrurile pe care le ai sau ți le dorești îți trebuie cu adevărat. Cumpără mai puțin și alege și produse second-hand. Un lucru poate fi încă extrem de folositor, chiar dacă nu mai e la „modă”. Moda e, ce cele mai multe ori, o invenție de marketing, promovată doar pentru a ne face să dăm bani pe obiecte inutile”.Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona niște oameni cărora nu le pasă de noi”.

Energia curată, regenerabilă este disponibilă pentru oricine

Toși folosim curentul electric pentru a ne alimenta becurile, calculatoarele sau televizoarele, dar ce se întâmplă înainte să apăsăm pe buton? Curentul acesta vine de undeva. De multe ori, cum e cazul SUA, din centralele termice care funcționează cu cărbune, una din cele mai mari surse de poluare. Ne putem genera propria energie sau putem opta pentru furnizori care au deja în ofertă curent obținut din surse „verzi” (solare, eoliene, mareice etc).

Alegerea unor modalități nepoluante înseamnă o viață mai curată

De câte ori decizi să mergi pe jos, cu bicicleta sau să folosești transportul în comun, pui umărul la reducerea emisiilor de dioxid de carbon provocate de mașinile care folosesc combustibili fosili (benzină sau motorină). Pentru deplasări mai lungi, trenul este întotdeauna o opțiune mai prietenoasă cu mediul decât mașina.

Natura reciclează totul. Așa ar trebui să facă și oamenii

În natură nimic nu se pierde, totul se transformă. E un exemplu demn de urmat. Colectarea selectivă a gunoiului e deja un pas important și se practică pe scară largă. Diminuarea consumului e prima verigă cheie în lanțul reduce - refolosește - reciclează. Putem să ne punem creativitatea la încercare, pentru a găsi modalități inedite de a refolosi lucrurile de care credem că nu mai avem nevoie. Primul impuls e să le arunci, dar, dacă te gândești mai bine, o cutie goală de pantofi poate deveni o casetă pentru mărunțișuri, o sticlă de plastic, un ghiveci de flori, niște pantaloni cu genunchii „obosiți”, pot deveni pantaloni scurți etc. Reciclarea e foarte importantă, orice hârtie transformată în alt produs mai dă planetei o gură de oxigen, salvând viața unui copăcel. Sticla și aluminiul pot fi reciclate cu minim de efort.

Haina îl face pe om... mai eco

Industria textilă consumă cantități foarte mari de materiale, energie și forță de muncă, inclusiv pesticide folosite pentru cultivarea plantelor utilizate în obținerea țesăturilor. Coloranții, vopselele, apa folosită, care se umple de resturi chimice și, nu în ultimul rând, condițiile de multe ori inumane în care se lucrează, salariile mizere toate acestea sunt teme de gândire când mai vrem încă o haină, doar așa, ca moft. Există și îmbrăcăminte „eco-friendly” (de exemplu, cea obținută din bumbac organic). Alte mici detalii fac o mare diferență din puncul de vedere al mediului: apa rece folosită în mașina de spălat, detergenți bio, uscarea naturală a rufelor etc. Hainele la mâna a doua sunt chiar o soluție foarte bună, adesea sunt mai bune decât unele noi și reduc deșeurile care ne vor sufoca în curând.

Apa NU e o resursă regenerabilă

Apa curată este, probabil, cea mai prețioasă resursă de pe Terra, iar efectele încălzirii globale reduc șansele multor regiuni de pe glob de a se bucura de acces la apă de calitate. Conștientizarea valorii apei ajută și administrarea ei mai eficientă, reduce costurile și oferă o garanție că vom mai avea destulă și în viitor. Renunțând la apa îmbuteliată în plastic, reducem emisiile de gaze cu efect de seră (de la transport), cantitatea de energie consmumată pentru a produce pet-urile și sticlele goale de plastic, care au devenit o parte îngrijorător de mare din gunoiul aruncat de oameni.

Pacea, iubirea și înțelegerea nu sunt bune doar pentru cântece și poezii

Când dr. Wangari Maathai a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 2004, comitetul care i-a înmânat distincția i-a recunoscut meritele, afirmând: „Pacea pe Pământ depinde de abilitatea noastă de a proteja mediul în care trăim”. Maathai, fondatoarea mișcării Green Belt, a ajutat lumea să înțeleagă conexiunile dintre drepturile femeilor, dezvoltarea sustenabilă, democrație și pacea mondială, toate piese ale unui singur puzzle - viața noastră. Legătura dintre protecția mediului și pace a fost subliniată de laureații cu Nobel ai anului 2007, Al Gore și organismul interguvernamental al ONU pe probleme de mediu, care au subliniat că schimbarea climatică este un domeniu care implică știința, tehnologia, comportamentul uman, etica și pacea și că fiecare persoană poate face o diferență. Punând semnul egalității între pace și mediu, vom vedea imaginea de ansamblu și modul în care suntem cu toții interconectați.

Referințe:

treehugger.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept