Viitorul Campionatului Mondial de Fotbal sună bine

SportMonica

Fotbal, de la mic, la mare

În plină febră a campionatului Mondial, există un grup care face mai mult decât să urmărească jocul de fotbal în fața micilor ecrane: îl practică cu pasiune. Viitoarele ediții ale competiției sunt pe mâini bune: la Clubul Atletico din Timișoara, 150 de copii, cu vârste între 4 și 12 ani învață că sportul - rege a urcat pe tron tocmai pentru că are darul și harul de a apropia oamenii. Sub bagheta amicală a antrenorului Adrian Bungău, cei mici aduc un mare omagiu sportivității, prieteniei și fair-playului.

Una din grupele de la Atletico

Școala vieții, prin fotbal

Într-o lume orientată mult prea mult către rezultate, uităm adesea de frumusețea jocului. Nu și cei de la Atletico Timișoara. Antrenorul, alintat Adi de micii săi ucenici, îi îndeamnă tot timpul: „lăsați scorul, important e să jucați”. Astfel, copiii învață că drumul este cel mai important în viață. Dacă alegi bine și îl parcurgi corect, vor veni și rezultatele.

Echipa de fotbal a României la Campionatul Mondial din 1930În 1930, se semna certificatul de naștere al uneia dintre cele mai iubite competiții sportive din toate timpurile: Campionatul Mondial de Fotbal. Echipa României a fost parte din acel moment istoric.

Cât despre alegeri, sunt, evident, foarte mulți băieți care se visează staruri ale marilor echipe pe care le adoră. Însă e extrem de important ca atât cei mici cât și părinții lor să înțeleagă realist care este potențialul copilului. Alegem un sport în funcție de abilitățile copilului, de talentul cu care este înzestrat și de personalitatea lui. Pregătirea de la antrenamente poate ridica ștacheta unui sportiv cu 30 - 40%, clădind pe calitățile pe care copilul le are deja.

Antrenamente serioase la Atletico

Asta nu înseamnă că porțile clubului se închid pentru cei care doresc din suflet să practice acest sport, fără a avea ambiții de mare performanță. Există grupe de performanță și grupe de mișcare. Grupele de performanță participă la competiții interjudețene și intercluburi, iar, în perspectivă, cei mai dotați vor fi îndrumați către cluburile din linia întâi. Ceilalți de bucură de oportunitatea de a face mișcare în aer liber sau în sală, de a se întâlni cu colegii de club și de a învăța ce înseamnă să faci parte dintr-o echipă.

Atletico în acțiune

Cea mai importantă lecție deprinsă aici este cea a prieteniei. Atletico este o adevărată familie, în care aniversările sunt ținute la comun și revederile sunt așteptate cu mare entuziasm. Cel mai bine se consolidează aceste legături în cantonamente. Aici, departe de răsfățul din familie, micii fotbaliști învață să își poarte singuri de grijă, dar și să se ajute și să muncească împreună. Partea cea mai bună este că în taberele de pregătire copiii redevin copii, fără acces la telefoane, tablete și computere.

Ești mai deștept decat telefonul tău Dependeța de smartphone este o realitate și se dovedește periculoasă atât pentru adulți, dar, mai ales pentru copii, afectându-le dezvoltarea

Mișcare câștigătoare

Tinerele generații sunt tot mai dependente de tehnologie și asta se vede și în dezvoltarea lor fizică. Din fericire, au posibilitatea de a face sport la cluburi precum Atletico, unde nu au parte doar de joc, ci și de o pregătire complexă: fizică și emoțională. Mulți copii au nevoie să deprindă lucruri care pot părea elementare precum mersul, alergatul sau modul corect de a respira. Deși am crede că mersul e ceva firesc, el trebuie cultivat. Sendentarismul, deplasările cu mașina și orele petrecute în fața televizorului sau calculatorului își pun o nedorită amprentă pe rezistența și abilitățile fizice ale celor mici. Soluția este practicarea constantă a unui sport, care să le ofere posibilitatea de a-și consuma energia într-un mod constructiv și de a-și dezvolta capacitatea de rezistență atât la efort, cât și la presiune.

Rezistența vine muncind

Meciurile sunt „testele” pe care sportivii le dau, pentru a evalua nivelul de pregătire la care se află. Fiecare confruntare trebuie privită ca o lecție, nu ca o demonstrație, de aceea este indicat ca părinții să nu pună presiune pe copii, orientându-i doar către obținerea unor rezultate avantajoase pe tabela de marcaj. Cu toate acestea, ca orice competiție, un meci presupune și o anumită stare de stres, pe care sportivii învață să și-o gestioneze, lucru care le va fi de mare folos la examenele pe care le vor da cu viața.

Indiferent de scor, copiii de la Atletico înscriu în favoarea fair-play-ului ori de câte ori se poate. Și se poate întotdeauna. Astfel, o victorie nu este urmată de apariția unor „vedete” care au contribuit, poate, mai mult la câștigarea partidei. Ei rămân o echipă în care fiecare își are rolul său. Și pentru a menține această atitudine de sportivitate, orice cupă primită este luată, pe rând acasă de micii învingători, astfel încât fiecare să poată avea prilejul de a se bucura, în familie, de roadele muncii depuse la comun.

Cupa proaspăt câștigată de Atletico

De la egal, la egal, amical

Aceasta pare să fie cea mai potrivită deviză pentru un club care îi încurajează pe toți cei care îi pășesc pragul să își atingă cota maximă a potențialului propriu. Copiii sunt veseli și se bucură de orice. O oră în aer liber, un meci sau o diplomă, totul pentru ei este prilej de fericire. Plăcerea cu care vin și lucrează la antrenamente este evidentă.

Antrenament de plăcere

Mario, de 8 ani, tot numai un zâmbet, povestește, sigur pe el, că iubește fotbalul de la trei ani, de când a început să joace cu prietenii. În scurt timp, a intrat în rândurile clubului și de atunci a fost nelipsit de la antrenamente și cantonamente. Cel mai mult îi place că și-a făcut o mulțime de amici, cu care se simte grozav ori de câte ori se întâlnesc. E mândru de locul I obținut la cel mai recent turneu, însă pare mult mai bucuros că poate să alerge și să bată mingea pe teren, alături de colegii de echipă.

Elveția - gazda CM de fotbal din 1954Campionatul Mondial de Fotbal cu cele mai multe goluri marcate s-a derulat în Elveția anului 1954

Copiii ne învață mereu că valorile fundamentale sunt simple și la îndemâna tuturor. Aceeași poveste ne-o spune și sportul, dacă e practicat cu inima deschisă, așa cum se întâmplă la Clubul Atletico din Timișoara.

Referințe:

atleticotm

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept