12 septembrie

Inele olimpice

SportMonica

Locul I la inele

Simbolul olimpic este compus din 5 inele interconectate, fiecare de altă culoare (albastru, galben, negru, verde și roșu), pe fond alb. Inelele reprezintă cele 5 continente: Africa, Asia, America, Europa și Australia. Simbolul original a fost desenat în 1912 de baronul Pierre de Coubertin, co-fondatorul Jocurilor Olimpice moderne. Acesta și-a prezentat creația astfel...

„...cele șase culori, împreună cu fondul alb, în diferite combinații, reproduc culorile de pe steagurile tuturor statelor, fără excepție. Albastrul și galbenul Suediei, albastrul și albul Greciei, tricolorul Franței și Serbiei, Marea Britanie, SUA, Germania, Belgia, Italia și Ungaria, galbenul și roșul Spaniei sunt aduse împreună cu inovatoarele Brazilia și Australia, vechea Japonie și noua Chină. E cu adevărat un simbol internațional”.

Olimpiada - măsura excelenței în sportJocurile Olimpice au aprins flacăra sportivității încă din Antichitate și au fost repuse în drepturi de baronul Pierre de Coubertin

Comitetul olimpic și-a suspendat activitatea în timpul primului război mondial, dar simbolul și steagul au fost adoptate ulterior și folosite oficial, pentru prima dată, în timpul Jocurilor Olimpice de la Anvers, din 1920.

Pierre de Coubertin (sursă imagine)

La Anvers, un univers sportiv divers

La aceste Jocuri Olimpice, derulate între 14 august și 12 septembrie 1920, au participat 2.626 de sportivi (2.561 de bărbați și 65 de femei) din 29 de țări. Regele Albert I al Belgiei a deschis oficial competiția, prima în cadrul căreia au fost rostite jurămintele olimpice, au fost eliberați porumbei ca simboluri ale păcii și a fluturat steagul olimpic cu cele cinci cercuri.

Fata de nota 10 a gimnasticii românești, Nadia ComăneciNadia Comăneci a fost prima gimnastă din lume care a fost recompensată cu nota 10, pentru o evoluție perfectă, stabilind alte standarde pentru acest sport

Albert I al Belgiei, portret din anul 1910 (sursă imagine)

SUA a câștigat 41 de medalii de aur, 27 de argint, și 27 de bronz, cel mai bogat palmares dintre toate țările participante. Rezultate foarte bune au înregistrat și sportivii din Suedia, Marea Britanie, Finlanda și Belgia.

Olimpiada a inclus și o săptămână de sporturi de iarnă, în cadrul cărora a reapărut patinajul artistic, pentru prima data de la jocurile din 1908, iar hockey-ul și-a făcut debutul olimpic.

Jocurile Olimpice de Iarnă sunt azi la fel de iubite ca cele de varăJocurile Olimpice de Iarnă, organizate pentru prima dată la Chamonix, au devenit azi foarte cunoscute și iubite, mai ales pentru patinajul artistic și schi

La 72 de ani, atletul suedez Oscar Swahn, campion al probei de 100 m și care participase și la edițiile din 1908 și 1912 a câștigat titlul de cel mai în vârstă campion olimpic din toate timpurile.

Oscar Swahn (1847 - 1927) a fost un trăgător de tir suedez (sursă imagine)

Duke Kahanamoku și-a păstrat titlul de campion la înot în proba de 100 m, pe care îl câștigase înainte de război.

Sportivul Guilherme Paraense, campion la tir, a câștigat prima medalie de aur obținută vreodată de Brazilia la Jocurile Olimpice.

Tarzan, un sportiv ca-n filmeÎnainte de a deveni Tarzan, Johnny Weissmuller a fost un mare campion, doborând peste 60 de recorduri mondiale la înot

La 23 de ani, atletul finlandez Paavo Nurmi a adus țării sale 3 medalii de aur și una de argint la probele de maraton, punând astfel capăt supremației americane.

Paavo Johannes Nurmi (sursă imagine)

Statele Unite au trimis pentru prima data o echipă feminină la înot, participare care fusese refuzată la ediția din 1912, pe motiv că este „obscen”. Echipa feminină de înot a SUA a câștigat două medalii de aur.

Designerul Louis Reard micșorează costumele de baieBikini, costumul de baie din două piese, întâlnit azi pe orice plajă din lume, a fost la început controversat, blamat și chiar interzis

Jocuri istorice

Motto-ul Jocurilor Olimpice este „Citius, Altius, Fortius”, expresia latină pentru „mai repede, mai înalt, mai puternic” și a fost propusă de Pierre de Coubertin, cu prilejul constituirii Comitetului Internațional Olimpic în 1894. Acesta împrumutase expresia de la prietenul său, Henri Didon, preot Dominican și iubitor al sportului.

Startul primelor Jocuri Olimpice moderne s-a dat în capitala Greciei, Atena, la 15 noiembrie, 1859. Aceasta a fost prima Olimpiadă care s-a organizat după aproximativ 1450 de ani de la Jocurile Olimpice ale Greciei Antice, care au marcat perioada cuprinsă între 776 î.Hr și 426 d. Hr. Renașterea acestor competiții se datorează lui Evangelos Zappas și Panagiotis Soutsos. Zappas a fost inspirat de poezia „Dialogul morților”, scrisă de Panagiotis Soutsos, în 1833, în care poetul deplângea decăderea Greciei, inclusiv pierderea Jocurilor Olimpice.

Henri Didon, Evangelos Zappas și Panagiotis Soutsos

Jocurile din 1912 au fost primele care au reunit sportivi de pe toate cele 5 continente. La scurt timp după aceea, Pierre de Coubertin a realizat design-ul logo-ului cu cele cinci inele, desenându-le de mână într-o scrisoare. În 1914, de Coubertin transpusese deja simbolul celor 5 inele într-un steag, dar Jocurile Olimpice din 1916, programate să aibă loc la Berlin, au fost anulate din cauza izbucnirii primului război mondial, așa că simbolurile olimpice și-au făcut debutul de abia la Jocurile de la Anvers, în 1920.

Referințe:

wikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept