„Generația de bronz”, strălucitoare sub soarele Australiei

SportOvidiu

De aproape patru decenii, în fotbalul mare, nicio echipă națională a României - fie că vorbim de seniori, tineret sau juniori - nu a mai reușit să urce pe podiumul unui turneu final. Mai exact, astăzi, 17 octombrie, se împlinesc 37 de ani de când o generație excepțională, cu Gabi Balint, Romulus Gabor, Mircea Rednic, Ioan Andone cucerea ultimele medalii pentru România, cele de bronz, la Mondialul de tineret din Australia.

Star-ul Mondialului de tineret din 1981, Romulus Gabor, câștigător a două trofee individuale prețioase: Gheata de bronz și Balonul de aur (surse foto: www.11freunde.de și wikipedia.org)

Un parcurs excelent

Pentru a ajunge la Antipozi, tricolorii mici au fost ajutați și de Zeița Fortuna, la tragerea la sorți care a desemnat ultima reprezentantă a „Bătrânului Continent”, dintre Portugalia și România, adică echipele cu cel mai bun punctaj care au terminat pe locul secund în grupele Campionatului European Under 20 din anul anterior, 1980 (semifinalistele de atunci, Anglia, RFG, Italia și Polonia, alături de Spania, se calificaseră direct la Campionatul Mondial sub 20 de ani din Australia, aflat la ediția a 3-a).

Surprinși, probabil și de miile de suporteri români stabiliți acolo și care i-au încurajat din tribune la fiecare meci, Gabor și coechipierii săi au făcut turneul vieții lor. Mai întâi au remizat cu Brazilia, 1-1 (pentru noi a marcat Zamfir, în minutul 82, după ce sud-americanii descriseseră scorul prin Leomir, în minutul 67), pe Olympic Park din Melbourne, în fața a peste 13.000 de spectatori.

Punctul ambiției: Serbia - România 2-2Atitudine, ambiție, perseverență... Sunt câteva dintre calitățile pe care selecționerul Cosmin Contra a reușit să le insufle fotbaliștilor din naționala României.

În meciul următor a venit și prima victorie, 1-0 în fața Coreei de Sud (gol Sertov, în minutul 5). Ultimul meci din grupă a consfințit calificarea în sferturi, după un nou succes la limită, 1-0 cu Italia, în care a ieșit la rampă cel ce avea să devină MVP-ul turneului, Romulus Gabor, care a înscris unicul gol al întâlnirii în minutul 56, din penalti. Jucătorii noștri s-au clasat pe locul secund în grupă, cu cinci puncte, ca și Brazilia, dar jucătorii din Țara Cafelei aveau golaveraj superior.

O poză de grup cu tinerii tricolori, medaliați cu bronz în Australia, la întoarcerea în țară. (sursă imagine)

La un pas de marea finală

În sferturile de finală, tricolorii s-au duelat cu Uruguay, de care au trecut cu emoții, 2-1 (marcatori Eduard, min. 25 și Fîșic, min. 84, respectiv Berruetta, min. 60). Așadar, o calificare glorioasă și poate puțin anticipată în semifinale, unde România avea să întâlnească tocmai reprezentativa care ulterior cucerea trofeul, RFG. Vest-germanii s-au impus greu în fața noastră, cu 1-0, după prelungiri, prin golul lui Schon (min. 103).

Puștii lui Cernăianu au trecut rapid peste șocul eliminării și, în finala mică, la Adelaide, au învins Anglia, cu 1-0, grație reușitei lui Gabor, din minutul 36.

Duel în Balcani: Serbia - RomâniaFanii tricolorilor au speranța că Stanciu și compania vor face o figură frumoasă în această seară, pe terenul unei alte reprezentative din Balcani, Serbia.

Gabor, fotbalistul de aur al Hunedoarei

În urma evoluției de la Campionatul Mondial de tineret, hunedoreanul Gabor a primit Balonul de Aur (acordat celui mai bun jucător al turneului) și Gheata de bronz (pentru cele două goluri marcate). Cu modestia caracteristică unui ardelean, Romică Gabor a preferat să rămână ani buni la echipa de suflet, Corvinul, în detrimentul echipelor mari din fotbalul românesc (și chiar internațional) care l-au curtat. Doborât și de accidentări grave, a rămas, totuși, cu amintiri frumoase din echipa națională de seniori, cu care a participat la Euro 1984, în Franța. Ca antrenor a stat pe banca unor echipe din zona sa, precum Corvinul, Mureșul Deva...

• Din cele șase partide disputate pe tărâm australian, naționala noastră a jucat de cinci ori pe Olympic Park din Melbourne (cele trei jocuri din grupă, apoi în sferturi și în semifinale). Doar finala mică a susținut-o în alt oraș, Adelaide, pe Hindmarsh Stadium.

• Echipa cu cei mai mulți jucători selecționați a fost Corvinul Hunedoara: trei (Gabor, Rednic, Andone). Câte doi participanți la expediția australiană au dat UTA (portarul Lovaș și Vușcan), Steaua (Balint și Sertov), SC Bacău (Viscreanu și Fîșic), ASA Târgu Mureș (Costel Ilie și Bolba) și FC Argeș (Eduard și Balaur). În fine, cu câte un singur fotbalist au participat formațiile Progresul București (portarul Gârjoabă), Dinamo (Dorel Zamfir), FC Olt (Matei), Oțelul Galați (Hanghiuc) și Jiul Petroșani (Lasconi).

• Dintre cei 18 fotbaliști români prezenți la această competiție majoră la nivel juvenil, puțini au reușit să strălucească ulterior pe plan internațional: Gabi Balint a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, iar Andone, Rednic și Gabor au fost și ei, ca și Balint, oameni de bază în naționala de seniori. Ceilalți s-au pierdut în anonimatul Diviziei A, deoarece în vremurile acelea un transfer la un club din străinătate era aproape imposibil.

• Romulus Gabor împlinise 20 de ani chiar în ziua semifinalei cu RFG.

• La precedenta ediție a Campionatului Mondial de fotbal sub 20 de ani, Balonul de Aur a fost cucerit de celebrul Diego Maradona.

Referințe:

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept