Duel în Balcani: Serbia - România

SportOvidiu

Remiza albă cu Muntenegru, din debutul în Liga Națiunilor, n-a avut darul de a aduce bucurie în rândul suporterilor naționalei de fotbal a României. Fanii tricolorilor speră, însă, ca Stanciu și compania să facă o figură frumoasă în această seară, pe terenul unei alte reprezentative din Balcani, Serbia.

Fără accidentații Chiricheș, Pintilii și Bicfalvi, misiunea formației conduse de timișoreanul Cosmin Contra nu va fi deloc ușoară. Gazdele întâlnirii de pe stadionul Partizan, sârbii, vin după o victorie obținută în Lituania și, cu siguranță, vor beneficia și de consistenta susținere a freneticului public local, mai ales că duelul cu România este primul pe teren propriu după participarea la Campionatul Mondial, din vară și, totodată, întâiul din 2018, acasă.

Partida va fi arbitrată de o brigadă din Rusia, cu Vladislav Bezborodov la centru. Ora de start va fi 21,45 (ora României), iar meciul va fi în direct la Pro TV.

Belgradul, plin de viață, dar și de greutăți

Echipa Publimix este prezentă în capitala Serbiei pentru a vă oferi fotoreportaje și alte detalii despre confruntarea cu naționala țării vecine. Am luat deja pulsul Belgradului, un oraș destul de aglomerat în trafic, inclusiv în week-end, dar deosebit de animat, poate și prin prisma vremii superbe din acest început de toamnă. Cu mic, cu mare la parade militare, la jogging sau plimbări pe faleză și prin parcuri, sârbii nu-și exprimă deloc grija zilei de mâine, în ciuda unor venituri nu tocmai consistente, pentru care lucrează în restul săptămânii. Dimpotrivă, încearcă să își păstreze optimismul și buna dispoziție, mai ales în mult așteptatele seri de la final de săptămână, la magnificele kafane de pe renumita stradă Skadarlija, unde răsună muzica sârbească tradițională, grație tamburașilor care au harul de a te unge la suflet.

Skadarlija, celebra stradă a distracției
Fosta clădire a televiziunii sârbe, bombardată în 1999
Meciul lui Djokovic, urmărit cu emoție chiar în restaurantul marelui tenismen
Paradă militară, în fața sediului Parlamentului

„Tricolorii” vor debuta în Liga Națiunilor. Primele dueluri, cu Muntenegru și SerbiaÎncepând cu 2018, UEFA organizează o nouă competiție pentru cele 55 de echipe naționale afiliate la forul fotbalistic european, cu scopul de a substitui partidele amicale fără miză.

Și, când ai și un conațional celebru în toată lumea, care îți face periodic bucurii câștigând Grand Șlam-uri în tenisul masculin, precum Novak Djokovic duminică seara, la US Open, n-ai cum să nu începi cu mândrie și speranță o nouă săptămână de muncă, o nouă săptămână din viață ca și cetățean al unei țări greu încercate în ultimul sfert de veac. Un subiect delicat îi macină, însă, pe sârbi și îi aruncă brusc în discuții aprinse, interminabile și pline de frustrare: problema Kosovo, care pare imposibil de soluționat. De altfel, bombardamentele NATO din 1999 au lăsat traume adânci în sufletul multor generații de sârbi.

Toate aceste aspecte îi fac pe vecinii noștri să alcătuiască una dintre cele mai unite națiuni din lume. Uniți vor fi și deseară, atât pe teren, cât și în tribune, în duelul cu băieții lui Contra, dar sperăm că și replica jucătorilor noștri va fi pe măsură.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept