„Tricolorii” se pregătesc pentru debutul în Liga Națiunilor

SportOvidiu

Din acest an, UEFA organizează o nouă competiție pentru cele 55 de echipe naționale afiliate la forul fotbalistic european, cu scopul de a substitui partidele amicale fără miză. De asemenea, pe lângă trofeul pus în joc există și premii în valoare totală de peste 76 de milioane de euro. Liga Națiunilor debutează în prima decadă a lunii septembrie 2018, iar reprezentantele țărilor de pe „Bătrânul continent” au fost distribuite în patru eșaloane valorice, în funcție de coeficienții UEFA realizați până în 7 decembrie 2017.

România a fost repartizată în Divizia C, în grupa a 4-a, alături de Serbia, Muntenegru și Lituania. Câștigătoarele celor patru grupe se vor califica în eșalonul superior, iar ultimele clasate în grupe vor retrograda într-o serie inferioară. Întâlnirile din prima fază a competiției se vor desfășura în această toamnă, în lunile septembrie, octombrie și noiembrie, în sistem tur-retur. Programul grupei din care face parte naționala noastră este următorul:

7 septembrie: România - Muntenegru (stadion „Ilie Oană”, Ploiești), Lituania - Serbia (ora 21:45)
10 septembrie: Serbia - România, Muntenegru - Lituania (ora 21:45)
11 octombrie: Lituania - România, Muntenegru - Serbia (ora 21:45)
14 octombrie: România - Serbia (Arena Națională, ora 16:00), Lituania - Muntenegru (ora 21:45)
17 noiembrie: Serbia - Muntenegru (ora 16:00), România - Lituania (ora 21:45) - stadion „Ilie Oană”, Ploiești
20 noiembrie: Serbia - Lituania, Muntenegru - România (ora 21:45)

Așadar, câștigătoarele celor patru grupe și cele mai bune două ocupante ale locurilor secunde din Divizia C vor face parte din urna a treia valorică la tragerea la sorți pentru preliminariile Campionatului European, programată în 2 decembrie 2018. Restul echipelor din Divizia C a Ligii Națiunilor vor intra în urna a patra valorică, la tragerea la sorți. În concluzie, o evoluție cât mai bună în Liga Națiunilor a fotbaliștilor antrenați de Cosmin Contra i-ar conduce pe aceștia într-o poziție mai avantajoasă în perspectiva calificării la Euro 2020, adică le-ar oferi șansa unei grupe mai accesibile în preliminarii. Calificările pentru Europeanul din 2020 se dispută în perioada martie-noiembrie 2019. Echipele clasate cel mai bine în cele patru grupe din Seria C a Ligii Națiunilor, care nu s-au calificat deja la Euro 2020 prin intermediul preliminariilor, merg în play-off-ul Ligii Națiunilor (martie 2020). Cele patru echipe din play-off vor disputa semifinale într-o singură manșă (pe terenul echipei cu linia de clasament mai bună în grupele Ligii Națiunilor), iar finalistele se vor duela într-o singură manșă (gazda va fi trasă la sorți). Câștigătoarea se califică la Euro 2020. Turneul final se va desfășura, în premieră, în 12 orașe din Europa, cu 24 de formații la start. Bucureștiul va găzdui meciuri din Grupa C și un duel din optimi.

25 pentru jocurile cu Muntenegru și Serbia

Revenind la debutul „tricolorilor” în Liga Națiunilor, selecționerul Cosmin Contra a convocat următorul lot de jucători pentru confruntările cu Muntenegru (programat vineri, 7 septembrie, ora 21,45, la Ploiești, fără spectatori) și Serbia (luni, ora 21,45, ora României, pe arena „Partizan” din Belgrad):

Portari:Ciprian Tătărușanu (FC Nantes, 51/0), Costel Pantilimon (Nottingham Forest, 27/0), Florin Niță (Sparta Praga, 2/0)
Fundași:Romario Benzar (FCSB, 12/0), Cristian Manea (CFR Cluj, 3/1), Cristian Săpunaru (Kayserispor, 27/0), Vlad Chiricheș (Napoli, 53/0), Mihai Bălașa (FCSB, 4/0), Alin Toșca (PAOK Salonic, 13/0), Nicușor Bancu (U Craiova 1948 Club Sportiv, 3/0)
Mijlocași:Răzvan Marin (Standard Liege, 11/1), Mihai Pintilii (FCSB, 42/1), Tudor Băluță (FC Viitorul, 1/0), Adrian Stoian (Crotone, 2/0), Paul Anton (Krylia Sovetov, 3/0), Alexandru Chipciu (Sparta Praga, 35/4), Dorin Rotariu (AZ Alkmaar, 6/1), Nicolae Stanciu (Sparta Praga, 22/8), Eric Bicfalvi (FC Ural, 4/0), Constantin Budescu (Al-Shabab, 11/5), Alexandru Maxim (Mainz, 29/2), Alexandru Mitriță (U Craiova 1948 Club Sportiv, 3/0)
Atacanți:Claudiu Keșeru (Ludogoreț, 23/6), George Țucudean (CFR Cluj, 5/1), Denis Drăguș (FC Viitorul, 0/0).

Într-un interviu acordat echipei FRF TV și citat de site-ul http://www.frf.ro, experimentatul mijlocaș Nicolae Stanciu, în prezent la Sparta Praga,s-a declarat încrezător în șansele reprezentativei noastre de a face o figură frumoasă, în fața unor adversari destul de puternici: „Ne așteaptă o grupă dificilă în Liga Națiunilor, Serbia, pe care am văzut-o și la Mondial, este echipă foarte bună, Muntenegru la fel, dar cred că putem realiza obiectivul. Putem câștiga grupa. Este important să începem bine campania, împotriva Muntenegrului”.

Partidele naționalei României din Liga Națiunilor vor fi în direct la Pro Tv, iar suporterii români interesați să facă deplasarea la meciul de la Belgrad pot achiziționa bilete online prin intermediul site-urilor bilete.frf.ro și bilete.ro, la prețul de 23 de lei, până în data de 5 septembrie 2018, ora 15.00.

Referințe:

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept