Campionatul Mondial de Fotbal: Argentina 1978

SportBogdan

Don’t cry for me, Argentina

Cadrul în care urma să se desfășoare cea de-a 11-a ediție a C.M. nu era tocmai unul propice pentru fotbal. Ţara ce avea să fie gazdă traversa o perioadă extrem de zbuciumată din istoria sa. În 1976, în Argentina a avut loc o lovitură de stat, prin care generalul Jorge Rafael Videla a înlăturat-o de la guvernare pe Isabel Martinez de Peron, femeia care deținea funcția de președinte. A urmat apoi un regim dictatorial - militar, ce nu avea cum să fie altfel decât sângeros, opozanții „dispărând” cu zecile de mii. Printre aceștia, s-a aflat și Omar Carlos Actis, președintele Comisiei de Organizare a Campionatului Mondial, care a fost asasinat în luna august a anului 1976.

La un pas de boicot

În aceste condiții, câteva state, în frunte cu Olanda, au dorit să boicoteze Campionatul Mondial. Părerile, însă, erau împărțite. De exemplu, iată ce spuneau în februarie 1978, doi cunoscuți politicieni francezi... Lionel Jospin: „Nu Argentinei, da Campionatului Mondial!”. În schimb, Francois Mitterand susținea: „Trebuie acceptată scadența care ne cere ca această competiție să aibă loc într-o țară în care regimul este teribil de arbitrar și de sângeros!”.

Până la urmă, regimul lui Videla a punctat la capitolul diplomație, asigurând că nu vor avea loc evenimente sângeroase pe perioada competiției, ceea ce a făcut ca boicotul să nu mai aibă loc.

Fotbal sub cizma fascistăCampionatul Mondial de Fotbal din 1934 a stat sub semnul amestecului politic în viața sportivă.

Pentru prima oară în istoria competiției, s-au înscris în preliminarii peste 100 de selecționate, mai precis 107. Cu toate acestea, numărul de locuri atribuite la turneul final a rămas același, 14 (bineînțeles, plus cele două locuri oferite din oficiu Argentinei și Germaniei, în calitate de gazdă, respectiv campioană en-titre). Statistic, prezența la turneul argentinian a însemnat cea mai grea calificare din istorie! Au obținut, în cele din urmă, „biletele” pentru Argentina următoarele selecționate: Italia, Argentina, Franța, Ungaria (Grupa 1); Polonia, Germania, Tunisia, Mexic (Grupa 2); Austria, Brazilia, Spania, Suedia (Grupa 3); Peru, Olanda, Scoția și Iran (Grupa 4).

Mascota CM 1978 (sursă imagine)

Argentina nu EVITA sprijinul politic

Sistemul de desfășurare a turneului a fost păstrat, adică primele două clasate din cele patru grupe inițiale, au avansat în alte două grupe, denumite de „elită”. Singura inovație a fost faptul că FIFA a hotărât ca în partidele eliminatorii, în caz de egalitate, câștigătoarea să fie stabilită la penaltiuri. N-a fost însă cazul, ambele finale (căci doar cele două partide au putut fi catalogate ca fiind eliminatorii) s-au încheiat după 90 de minute.

În prima fază a grupelor n-au existat surprize, iar principalele favorite au trecut mai departe. Singurul rezultat nescontat a fost succesul Scoției în fața Olandei, cu 3-2, însă tot „Portocala Mecanică” a avansat în faza a doua a turneului. În cele două grupe de elită au ajuns, până la urmă, Olanda, Germania, Italia, Austria (Grupa A), respectiv Argentina, Brazilia, Polonia și Peru (Grupa B).

O cupă câștigată cu precizie germanăÎn 1974, Germania a demonstrat că organizarea și pregătirea riguroasă te pot duce departe - până pe primul loc al Campionatului Mondial de Fotbal

Cum era de așteptat, Argentina a fost împinsă de la spate, mai ales că exista și o imensă presiune pe care puterea politică o aplica selecționatei „pumelor” și organizatorilor. Astfel, pe întreg parcursul turneului, Kempes&co. au avut avantajul de a-și disputa toate jocurile seara, de la 19.15 ora locală.

Sistemul s-a dovedit a fi unul eficient. Spre exemplu, după ce Brazilia a învins cu 3-1 Polonia în penultimul meci al grupei B, a urmat la rând disputa dintre Argentina și Peru. Pentru a ajunge în ultimul act al competiției, gazdele aveau nevoie de o victorie la patru goluri diferență. Nimic mai simplu pentru fotbaliștii din țara tangoului. Asta pentru că fundașii centrali ai peruvienilor și portarul Quiroga (născut în Argentina) au făcut mai mult figurație pe teren. În aceste condiții, triumful amfitrionilor a fost unul clar, 6-0! După ani buni, Genaro Ledesma, fost deputat în Peru, a declarat public că partida a fost trucată de către cei doi dictatori militari din America de Sud, argentinianul Jorge Rafael Videla și peruanul Francisco Morales Bermudez. Recompensa primită nu e însă deocamdată cunoscută. După unele surse, se vehiculează că peruanii au primit drept răsplată ștergerea datoriilor, în timp ce altele afirmă că imediat după meci au fost efectuate numeroase transporturi cu cereale către țara vecină.

Generalul Jorge Rafael Videla și secretarul de stat al SUA, Henry Kissinger (sursă imagine)

Oricare ar fi fost înțelegerea dintre cele două părți, e cert că de suferit au avut alți sud-americani, ce-i drept, singurii vorbitori de limbă portugheză de pe continent. După „tragicomedia” pusă în scenă de argentinieni și peruani, Brazilia a fost nevoită să se mulțumească doar cu bronzul. Selecționata „cariocas” a învins Italia în finala mică, cu scorul de 2-1.

„Pumele”, atacă și câștigă

Pe 25 iunie, „Estadio Monumental” din Buenos Aires a fost luat cu asalt de 71.483 de spectatori, care-și doreau să vadă la lucru „Pumele” împotriva „Portocalei Mecanice”!

Stadionul El Monumental din Buenos Aires, Argentina (sursă imagine)

Apropo de fani, trebuie spus că pe piața neagră un bilet la meci a ajuns să coste până la 1.000 de dolari, pentru că erau foarte mulți cei care-și doreau să privească „live” o finală de campionat mondial. În altă ordine de idei, trebuie spus că sud-americanii erau cu toții foarte încrezători înaintea duelului cu europenii. De pildă, cotidianul „La Nacion” titra: „Vamos a tomar la naranja” - adică „Vom stoarce portocala”!

Revenind la joc, acesta a fost cât pe ce să se încheie cu un dezastru național. Mario Kempes a deschis scorul pentru amfitrioni în minutul 37, dar olandezii au egalat prin Nanninga când mai erau doar opt minute până la final. Mai mult, în prelungirile timpului regulamentar, Robbie Rensenbrink a irosit o oportunitate imensă de a închide meciul în favoarea olandezilor. S-a intrat apoi în prelungiri, iar Mario Kempes (104, omul meciului) și  Daniel Bertoni (115) au marcat pentru gazde și au adus primul titlul mondial Argentinei. În schimb, batavii au ratat trofeul pentru a doua oară consecutiv, ambele înfrângeri survenind în fața țărilor gazdă ale turneelor.

Meciul Argentina – Olanda (sursă imagine)

Curiozități

Fotbalul se întoarce acasă, în AngliaInventatorii fotbalului modern au reușit să-și aducă din nou acasă, fiul rătăcitor, cucerind titlul suprem, la Campionatul Mondial din 1966

Uruguay, marea surpriză a CM din 1950Selecționata celestă - Uruguay - și-a dus fanii în al nouălea cer, prin victoria - surpriză de la Campionatul Mondial de Fotbal din 1950

Golgeterul CM 1978, Mario Kempes (sursă imagine)

Referințe:

https://www.fifa.com

https://en.wikipedia.org

„Albumul cu amintiri”, săptămânalul „Fotbal vest”, Anul 20, Nr. 910

Chirilă Ioan, „Şi noi am fost pe Conte Verde”, editura Sport Turism, București, 1983

foto creditGettyImages / Guliver

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept