05 noiembrie 1992

Meciul de șah Fischer-Spassky

SportMonica

Război la rece

La 5 noiembrie 1992, războiul rece s-a mutat de o parte și de alta a tablei cu pătrățele albe și negre. Fostul campion mondial la șah, americanul Bobby Fischer se afla față în față cu o altă legendă a sportului minții, rusul Boris Spassky. Deși purta titulatura de Campionat Mondial de Șah, competiția nu a fost recunoscută oficial. Era o reluare a unui meci din Campionatul Mondial al anului 1972 și una din surprizele cu care excentricul Bobby Fischer a obișnuit lumea șahului.

Șah-mat la embargo

Nu doar titulatura, ci și locul desfășurării au surprins întreaga opinie publică internatională. În plin embargo economic impus fostei Yugoslavii de administrația americană, sub președinția lui George Bush, Fischer a ales să joace prima tură a meciurilor în insula Sf. Ștefan, la o aruncătură de obuz de zona de conflict cu Bosnia-Herțegovina. După primele cinci meciuri, urma o pauză și jocurile se reluau, mai rău, la Belgrad.

Hannibal, un mare strateg, în general!Generalul cartaginez Hannibal Barca, unul din cei mai străluciți strategi militari ai Antichității, i-a învățat pe romani că unde nu-i cap, vae victis!

Fischer a fost tot timpul un personaj controversat, pentru care regulile erau făcute spre a fi încălcate. Însă apogeul carierei sale de răzvrătit îl reprezintă conferința de presă care a precedat meciurile. În fața jurnaliștilor, Bobby a scos somația primită din partea oficialilor americani, prin care era amenințat cu amenzi și chiar închisoare dacă va juca în Yugoslavia și a scuipat pe document. Ca să fie sigur că se pune rău cu toată lumea, a mai spus că se consideră în continuare campion mondial, nefiind învins într-un meci, ci prin neprezentare, că regulamentul Federației Internaționale e prost și că rezultatele marilor jucători Karpov, Korchnoi și Kasparov sunt măsluite.

Florin Gheorghiu, mare maestru al șahului (sursă imagine)

Istoria în alb-negru

În 1972, Fischer îl învinsese pe Spassky și câștigase titlul de campion mondial. Trei ani mai târziu, ar fi trebuit să își apere medalia de aur în fața învingătorului din 1974, rusul Anatoly Karpov. Americanul, însă, era nemulțumit de formatul meciurilor din Campionatul Mondial. Acesta prevedea 24 de jocuri, învingătorul fiind cele care reușea să adune 12½ puncte. Dacă punctajul era 12-12, premiul se împărțea între cei doi jucători, iar campionul își păstra titlul. Obiecțiile lui Fischer arătau că în acest mod se încurajează remiza, în locul unui joc mai sportiv, pentru victorie. În 1972, toate meciurile lui cu Spassky, de la 14 la 20 au fost remize, ceea ce Fischer considera frustrant. A cerut să fie folosit același format ca în primul Campionat Mondial, între jucătorii Wilhelm Steinitz și Johannes Zukertort, unde învingător era primul care obținea 10 victorii, fără a lua în calcul remizele. În cazul unui scor de 9-9, campionul și-ar fi păstrat titlul și banii s-ar fi împărțit egal. Congresul Federației Internaționale, ținut în 1974, a votat pentru propunerea lui Fischer de a desemna câștigător pe cel ce obține 10 victorii, dar au respins-o pe cea referitoare la scorul de 9-9. Drept pentru care, șahistul american și-a luat jucăriile și a plecat, refuzând să își apere titlul și pierzând meciul cu Karpov prin neprezentare.

Hillary și performanțele sale ca om politicHillary Clinton este o femeie remarcabilă, cu o carieră de succes în viața profesională și în cea politică din Statele Unite

După 17 ani, Fischer a găsit un sponsor dispus să susțină financiar un campionat după regulile sale. Din punct de vedere politic, alegerea era cât se poate de proastă: finanțatorul era nimeni altul decât Jezdimir Vasiljevic, președintele Băncii Jugoskandic, un apropiat al președintelui Slobodan Milosevic. E drept că și premiul pus în joc te făcea să îți pese mai puțin de orientarea politică a celui care îl oferă: 5 milioane de dolari, dintre care 3,5 milioane îi reveneau învingătorului. În 2010, bancherul a fost arestat în Olanda și acuzat de deturnare de fonduri. Dar, în 1992, toate mergeau strună, cel puțin pentru Bobby Fischer, care a și obținut victoria în fața lui Spassky. 

Nebun după șah

Personaj ciudat, Bobby Fischer era considerat de unii geniu, de alții nebun, așa cum se întâmplă adesea cu mințile avântate. Biograful său consideră că suferea de sindromul Asperger, o formă de autism.

Bobby Fischer vs. Donald Byrne din 17 octombrie 1956 este considerat meciul secolului (sursă imagine)

Ascensiunea și dispariția lui din lumea șahului au fost fulminante. Cu un IQ de 187 și o memorie fotografică ieșită din comun, la 13 ani devenea cel mai tânăr campion de juniori din toate timpurile. Un an mai târziu (1958) devenea cel mai tânăr campion al Statelor Unite, iar la 15 ani, cel mai tânăr candidat la titlul de Grandmaster și participant la Campionatul Mondial.

Einstein, geniul care a dovedit că totul e relativAlbert Einstein a întors lumea fizicii pe dos cu viteza luminii, dovedind, prin teoria relativității, că energia și imaginația pot schimba limitele Universului

La 16 ani, renunță la școală, considerând că este o pierdere de timp, dar învață câteva limbi stăine, pentru a avea acces la publicații străine.

Între 1957 și 1966 a câștigat Campionatul American de 8 ori la rând. În 1964, pe când avea 20 de ani a obținut victoria cu 11 puncte din 11 posibile, singura performanță de acest tip obținută vreodată de un șahist. Doi ani mai târziu a publicat cartea „Bobby Fischer te învață să joci șah”, cu 275 de exerciții pe care cititorii le pot rezolva singuri. Mai mult de 1 milion de exemplare au fost vândute, fiind considerată cel mai mare succes comercial dintre toate cărțile dedicate șahului. Fischer a fost declarat oficial jucătorul mondial nr. 1 de către federația de specialitate și a deținut această poziție timp de 54 de luni.

Fiind deja celebru, întreaga lume a urmărit meciul său cu Boris Spassky din 1972 (numit „al treilea război mondial”), de la Reykjavik, în care americanul și-a adjudecat titlul de campion mondial. După refuzul de a-și apăra titlul, Fischer nu a mai jucat șah în public timp de aproape 20 de ani.

Tesla, Edison, Marconi, marii inventatori ai lumii moderneNikola Tesla, o minte luminată, a împărțit cu noi toți din cunoașterea sa, prin invențiile care au schimbat lumea, de la curentul alternativ, la radio

Deși a fost un model în lumea șahului, în lumea reală, comportamentul lui cam lăsa de dorit, fiind acuzat de declarații antisemite și antiamericane. De altfel, dosarul său de la FBI era tot un „best-seller” care conținea 900 de pagini. Se considera urmărit de ruși, motiv pentru care și-a dat jos o lucrare dentară, afirmând că sub ea e un transmițător sovietic. Spre finalul vieții, s-a retras la Reykjavik, în Islanda.

Rege în șah, nebun în viață și pion al luptelor politice, Bobby Fischer rămâne un personaj care a câștigat partida cu istoria.

Referințe:

wikipedia.org encyclopedia.com chessimo.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept