24 aprilie 1982

Jane Fonda lansează seria video Workout

SportMonica

Jane Fonda, o actriță în mare formă

Star de Hollywood, top-model, actriță cu premii Oscar la activ, militantă feministă și anti-război, Jane Fonda le cam făcuse pe toate până în 1982. Atunci s-a reinventat, punând o lume întreagă în mișcare, prin casetele video cu exerciții de aerobic pe care oricine le putea practica în confortul propriei locuințe. La 24 aprilie 1982, actrița născută în 1937, care avea deja 45 de ani, a lansat Workout, prima serie video din cele 23 care aveau să urmeze, totalizând un număr de 17 milioane de casete vândute.

În Fond-așchia nu sare departe de trunchi

Gena artistică e scrisă în codul genetic al familiei Fonda. Tatăl lui Jane, celebrul actor Henry Fonda a dat startul unor generații de talente. Fratele lui Jane era actorul și regizorul Peter Fonda, nepoata sa, Bridget Fonda, iar copiii săi au ales aceeași cale: actorul Troy Garity și realizatoarea de filme documentare Vanessa Vadim. Pe deasupra, pe linia maternă, arborele ei genealogic duce până la Jane Seymour, cea de-a treia soție a regelui Henric al VIII-lea.

Jane Fonda alături de tatăl ei, Henry, în anul 1943 (sursă imagine)

Jane a lucrat ca model, înainte de a se alătura echipei de la faimosul Actors Studio al lui Lee Strasberg. Și-a făcut o intrare de senzație în lumea artistică, cu rolul din piesa There Was a Little Girl, jucată pe Broadway și nominalizată la Premiile Tony (acordate pentru cele mai bune prestații de pe Broadway). Pelicula Tall Story i-a adus rolul principal și o binemeritată recunoaștere a talentului. Deși sexy (după cum a dovedit prin filmul Barbarella, din 1968), nu s-a mulțumit cu statutul de păpușică decorativă, dovedind că face parte din categoria grea a actorilor. În 1969 este nominalizată la Oscar pentru rolul din Și caii se împușcă, nu-i așa? și duce statueta cu ea acasă doi ani mai târziu pentru interpretarea din Klute.

Jane Fonda împreună cu Gene Hackman, ambii câștigători ai Oscarului în 1972: Jane pentru rolul din K (sursă imagine)

Dincolo de lumea strălucitoare a Hollywood-ului, Jane vrea să aibă un cuvânt de spus și în lumea reală. Se implică activ în campanii împotriva războiului din Vietnam, făcând chiar o controversată vizită la Hanoi, în 1972. Acuzată de simpatii în favoarea guvernării comuniste din Vietnam, din cauza unei fotografii făcute lângă artileria antiaeriană inamică, a mărturisit ulterior că nu acesta era scopul ei, obiectivul principal fiind condamnarea războiului.

Jane Fonda în vizită la Hanoi, Vietnam (sursă imagine)

Jane Fonda a câștigat al doilea Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal, în 1979, pentru pelicula Coming Home. Jane Fonda și tatăl ei, Henry Fonda, sunt prima pereche de actori tată - fiică nominalizați la Oscar în același an, 1982. Veteranul Fonda a primit statueta pentru rolul din filmul Pe lacul auriu, în care joacă alături de fiica sa și de Katharine Hepburn.

Între timp, Jane își deschisese deja și prima sală de sport, pătrunzând într-un domeniu care aparținuse până atunci doar boxerilor și practicanților de bodybuilding.

Yoga, o disciplină pentru evoluție spirituală și armonie fizicăYoga este mai mult decât o activitate fizică sau relaxantă, este un întreg sistem menit să te reconecteze cu însăși esența vieții

Cireașa de pe tort - prin sport

Mulți ani, Jane a practicat baletul, pentru a se menține în formă. În timpul filmărilor pentru The China Syndrome, a suferit o fractură la picior și nu a mai putut continua cu acest hobby. L-a înlocuit cu exerciții de forță și aerobic, sub îndrumarea instructoarei Leni Cazden, care avea să îi devină asociată. Antrenamentul Leni a devenit Antrenamentul Jane Fonda, dând startul unei a doua cariere pentru actrița de peste 40 de ani. Lui Jane, aerobicul nu îi oferea doar o modalitatea de a-și păstra silueta, a ajutat-o și să își depășească bulimia cu care lupta în acea perioadă a vieții.

În 1981, aceasta a publicat volumul Jane Fonda's Workout Book, care a rămas pe primul loc din topul celor mai vândute cărți la categoria nonfiction mai bine de șase luni și în top 5 timp de 16 luni. Postura lui Jane de pe coperta cărții, cu colanți și jambiere a devenit una clasică.

Stuart Karl, un antreprenor din mai noul domeniu al benzilor video, în timp ce se plimba prin New York împreună cu soția sa, Debbie,a văzut cartea lui Fonda într-o vitrină. Lui Debbie, ideea de a face sport acasă, departe de îngrămădeala de la sală, i s-a părut extraordinară. Rotițele financiare au început să se învârtă în capul lui Karl, care întrevedea o cale de a lega propria afacere din domeniul video, de numele lui Jane și utilitatea exercițiilor din cartea ei. Pe atunci, actrița era căsătorită cu politicianul Thomas Hayden, cu care Karl împărtășea aceleași viziuni și a abordat-o prin intermediul lui. I-a expus planul la care se gândise de a lansa o variantă video a cărții.

Karl Stuart alături de Jane Fonda în 1984, la primirea premiului Billboard pentru cel mai mare număr (sursă imagine)

Karl a fost convingător și Jane a bătut palma cu el în 1982. Karl Home Video a încheiat un parteneriat cu RCA și 50.000 de dolari au fost puși la dispoziția lor pentru a acoperi costurile de producție. Fonda a angajat un cardiolog și un medic generalist, pentru a se asigura că antrenamentele pe care le propunea sunt potrivite pentru majoritatea oamenilor.

Annie Londonderry, prima femeie care a făcut turul lumii pe bicicletăAnnie Londonderry, o femeie descurcăreață, care s-a dovedit capabilă să depășească toate obstacolele, pentru a finaliza călătoria în jurul lumii pe bicicletă

Acesta este considerat un moment hotărâtor în ceea ce avea să devină o adevărată cultură a mișcării, mai ales în rândul celor de vârstă mijlocie. Casetele lui Jane Fonda vor fi cele mai vândute benzi video timp de mai mulți ani. Evident, și industria electronicelor a profitat, crescând semnificativ vânzările de aparate video. După cum s-a dovedit, dorința lui Debbie Karl de a face exerciții acasă era împărtășită de milioane de femei americane. Vândute inițial cu 59,95 dolari caseta, execițiile lui Jane Fonda au pornit ușurel de la 3.000 de bucăți comercializate în prima lună, sărind apoi spectaculos la 200.000 într-un an de la lansare. La capitolul unități vândute Jane Fonda, cu casetele ei de aerobic, i-a bătut pe cei de la Paramount Picture, cu Star Trek II. Karl a rezolvat un punct sensibil al casetelor video: a găsit formula magică prin care consumatorii le puteau privi din nou și din nou.

Prin succesul fenomenal al cărții și al casetelor, Jane a făcut mai mult decât să dea tonul unei mode - de a face aerobic - care a dominat perioada anilor 1970 - 1980. A popularizat conceptul de mișcare fizică pentru femei, în general. Alți instructori s-au grăbit să beneficieze de schimbarea de mentalitate care apăruse în societate. Curând, milioane de femei și bărbați practicau exerciții fizice pe ritmuri muzicale. Aerobicul a lansat și o modă vestimentară, bazată pe spandex (elastan), colanți și jambiere, ca simboluri pentru cele și cei care adoptau un stil de viață sănătos, bazat pe mișcare. Casetele video lansate de Jane Fonda au rămas în topul vânzărilor și la edițiile ce au urmat: Jane Fonda's New Workout (1986) și Jane Fonda's Low-Impact Aerobic Workout (1987).

Veniturile obținute de imperiul financiar construit prin sport de Jane au fost direcționate către finanțarea Campaniei pentru Democrație Economică inițiate de Tom Hayden. După ce a divorțat de politician, Jane s-a retras din lumina reflectoarelor, iar după mariajul cu mogulul media Ted Turner, în 1992, a anunțat că se retrage total din activitatea artisitică. S-a dedicat cauzelor sociale, susținând campanii de educație sexuală pentru adolescente. Jane s-a despărțit de Turner în 2001 și a revenit pe ecrane în 2005 cu Monster-In-Law și Georgia Rule (2007).

Vârsta e o stare de spirit

La peste 70 de ani, Jane ține pasul cu timpurile și relanseză versiunea video a casetelor, de această dată, pe DVD sau disponibile online pentru download. Într-un interviu, Jane Fonda a mărturisit că a luat această decizie, fiind motivată de scrisorile primite din partea fanilor. „Mulți și-au pierdut casetele, le-au împruinutat și nu le-au mai primit înapoi sau pur și simplu acestea s-au stricat. Aparatele video nu prea mai există, așa că, dintr-o mulțime de motive ei nu mai au acces la acele exerciții. Oamenii îmi spun, te rog, te rog, nimic nu e la fel de bun ca seturile originale de exerciții. Cred că e și foarte multă distracție în ele. Muzica e grozavă, dar și costumele. Și frezele! Anii '80, atât de kitsch, de isterici! Și jambierele... Sunt foarte multe aspecte unice, personale și multă distracție. Asta le face accesibile.

Meniul de sărbătoare, cu variante mai ușoare de mâncareMasa de sărbătoare, încărcată cu sortimente de mâncare tradițională, de la aperitive la deserturi, poate fi ușurată, prin mici trucuri, care ne ajută să nu primim kilograme suplimentare pe post de cadou.

Cât despre stilul de viață care o menține în formă, Jane spune că nu mai poate practica sport ca pe vremuri, dar face zilnic plimbări lungi, se concentrează pe mediație și pe o nutriție echilibrată. Tinerețe fără bătrânețe pare să fie deviza ei!

Referințe:

history.com mentalfloss.com mnn.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept