23 octombrie 1940

Se naște cel mai bun fotbalist din toate timpurile

SportMonica

Liga campionilor

Dacă întrebi iubitorii fotbalului de pretutindeni care e cel mai mare fotbalist din toate timpurile, în majoritatea cazurilor, vei primi același răspuns: Pelé. Chiar și cei mai tineri, care nu l-au prins jucând, consideră la fel și asta spune multe despre legenda care îl înconjoară pe cunoscutul atacant brazilian. Iar legenda e, în bună măsură, adevărată. Cu trei Cupe Mondiale la activ și un palmares de peste 1.200 de goluri înscrise, Pelé își merită renumele.

Tineret speranțe

Născut la 23 octombrie 1940, în Três Corações, Brazilia, Pelé, pe numele său, Edson Arantes do Nascimento, era fiul unui fotbalist, Dondinho, a cărui carieră a fost ratată din cauza unei afecțiuni la genunchi. Sărăcia l-a obligat pe micul Pelé să ajute la completarea veniturilor familiei, lustruind pantofi în gara din localitate. De aici până la superstarul care a jucat în echipa reprezentativă a Braziliei timp de 20 de ani, câștigând de trei ori Cupa Mondială, drumul a fost lung și dificil.

Cupa Mondială a ajuns în Anglia la un secol după ce englezii au inventat fotbalulAnglia a inventat formula modernă a fotbalului, însă a durat multă vreme până să culeagă roadele propriei invenții, câștigând un Campionat Mondial după aproape 100 de ani de la primul meci

A început să joace fotbal pe străzi, folosind ciorapi umpluți cu cârpe și hârtii, pe post de minge. În 1954, Pelé a fost selectat pentru echipa de tineret a clubului unde jucase și tatăl său, Bauru Athletic Club. Treaba a devenit profesională: primea salariu și era antrenat de fostul international brazilian Waldemar de Brito, care participase cu echipa țării sale la Mondialele din 1934.

Waldermar de Brito (sursă imagine)

La școală, nu avea o prestație strălucită, în schimb, pe terenul de fotbal, steaua sa strălucea tot mai puternic. În scurt timp, și alte cluburi au început să fie interesate de acest tânăr promițător. Urmând sfatul lui Waldemar de Brito, Pelé a optat pentru Santos CF, un club de success din orașul cu același nume. La doar 16 ani, Pelé a avut primul său meci oficial alături de Santos. În primul sezon a ieșit clar în evidență cu cele 36 de goluri în 29 de meciuri, iar în anul următor s-a întrecut pe sine, înscriind 58 de puncte în 38 de partide.

Debutul său glorios i-a adus rapid un loc în naționala Braziliei și în selecționata care urma să reprezinte țara la Cupa Mondială din 1958. O leziune la genunchi l-a împiedicat să joace în primele două meciuri ale competiției, dar, la ultimul meci din grupe, împotriva Uniunii Sovietice, și-a făcut debutul pe scena mondialului. Nu a înscris în acel meci, dar în cele care au urmat, tânărul atacant a arătat ce poate. A înscris singurul gol din semifinale, împotriva Țării Galilor, trei goluri în meciul din semifinale cu Franța și încă două în finala jucată cu Suedia. La 17 ani devenea, și încă este, cel mai tânăr membru al unei echipe care a câștigat Cupa Mondială.

FIFA face milioane de dolari din organizarea jocurilor de la Cupa Mondială de FotbalFIFA, organismul care face regulile în jocul de fotbal, are o vechime de peste 100 de ani, luând naștere la 21 mai 1904, la Paris

Cea mai bună armă de apărare e atacul

Pelé era rapid, puternic, lovea bine cu capul, ca să nu mai vorbim de picioare, cu care dribla incredibil. Mai mult, spre disperarea adversarilor, șuta tare și precis cu ambele picioare, fiind coșmarul oricărui portar care îi stătea în față. Avalanșa de goluri date pentru Santos, unde era coleg de echipă cu alți internaționali, precum Zito și Carlos Alberto, a ajutat clubul să câștige o serie întreagă de trofee. Au câștigat Campionatul national al Braziliei de cinci ori la rând, din 1961 până în 1965. În 1962 și 1963, clubul și-a adăugat în palmares Cupa Libertadores, urmată în ambele cazuri de victorii în Cupa Intercontinentală asupra unor echipe celebre precum Benfica lui Eusebio, respectiv AC Milan a lui Gianni Rivera.

Pele și Eusebio (sursă imagine)

Nu au fost prea multe bucurii pentru Pelé la edițiile Cupei Mondiale din anii '60. În 1962, a fost accidentat chiar la începutul campionatului și a fost nevoit să asiste ca spectator la bătălia (încununată de succes) pe care echipa sa a dat-o pentru apărarea titlului. În lipsa lui, Garincha a jucat rolul principal. În 1966, campioana en-titre a fost eliminată încă din faza grupelor. Pelé, dezamăgit, a decis să pună capăt carierei sale internaționale și a anunțat că se retrage din echipa națională. Din fericire, și-a schimbat hotărârea, odată cu aproprierea mondialelor din 1970.

Nu a regretat acest pas. Reprezentantiva Braziliei din 1970 este considerată de mulți cea mai bună echipă națională care a jucat vreodată. Aducând pe teren o formulă flexibilă și inovativă, centrată pe atac, un fel de samba-fotbal, au cucerit al treilea titlu pentru țara lor. Starurile momentului au fost: Carlos Alberto, Gerson, Jairzinho, Tostão, Rivelino și, desigur, Pelé. În final, Italia a fost fără speranță învinsă, cu o diferență de patru goluri. Triumful de la această competiție a adus mai multă recunoaștere pentru Pelé pe plan international. El a jucat ultimul meci pentru țara sa în vara lui 1971, împotriva Yugoslaviei, pe stadionul Maracanã din Rio.

Brazilia, țara în care distracția devine a doua natură și unde nu te plictisești niciodatăBrazilia este o țară fascinantă, care oferă peisaje exotice, distracție la malul mării, sport și relaxare, dans și muzică, într-o combinație unică

Game over

În 1974, la 34 de ani, Pelé a hotărât că a sosit cu adevărat vremea să pună ghetele în cui. Din nou, nu a rezistat prea mult în afara terenului de fotbal. Mânat, pe de o parte, de probleme financiare, pe de altă parte, de dragostea pentru sport, fotbalistul minune a acceptat oferta făcută de New York Cosmos, unul din cluburile care formau vestita Ligă Nord-Americană de Fotbal. Salariul primit aici era peste orice ar fi putut visa pe când juca la Santos. La rândul său, a răsplătit liga, devenind un ambasador devotat al fotbalului în Statele Unite.

La 1 octombrie, a venit și clipa atât de mult amânată. În fața a 75.000 de spectatori, Pelé a participat la ultimul său meci, o confruntare între New York Cosmos și Santos, legendarul sportiv jucând, pe rând, în ambele echipe. De data aceasta, retragerea sa a fost definitivă. Însă doar din competiții, pentru că Pelé nu a parasit niciodată lumea sportului și a fotbalului. Ambasador al fotbalului în întreaga lume, ministru al sportului în Brazilia, pentru o vreme, militează și azi pentru cauze umanitare și pentru fair-play.

Referințe:

football-history.netbiography.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept