21 mai 1904

se înființează Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal - FIFA

SportAdrian S.

FIFA intră în joc la Paris

Sportul-rege, pornit de jos, din popor, a urcat treptele măririi, ajungând să își construiască un imperiu, care trece peste granițe și continente. Practicat mai întâi ca divertisment, după bunul plac al jucătorilor, a fost pus la punct cu calm englezesc, mai întâi în Marea Britanie, la mijlocul secolului al XIX-lea. Un prim set de reguli a fost stabilit pentru echipele de la școlile din Anglia. Pentru că practicanții și iubitorii sportului cu balonul rotund apăreau ca ciupercile după ploaie, zorii secolului XX au adus cu ei și nevoia de a avea o singură autoritate care să supravegheze asociațiile de fotbal la nivel global. La 21 mai 1904, fotbalul și-a intrat în drepturi la nivel internațional, odată cu formarea FIFA - Fédération Internationale de Football Association. FIFA a urmat modelul Uniunii Societăților Franceze de Sporturi Atletice, luând naștere chiar în sediul acesteia, de pe strada Saint Honore nr. 229 din Paris. Delegații au sosit din Belgia, Danemarca, Franța, Olanda, Spania, Suedia și Elveția. Asociația Germană de Fotbal (DFB) și-a exprimat cererea de adeziune printr-o telegramă. FIFA este astăzi organismul internațional care guvernează asociațiile de fotbal, fotbal de sală și fotbal pe plajă, organizând campionatele importante din acest sport.

Echipa FIFA

Inițial, a fost creat statutul FIFA, apoi au fost unificate regulile jocului astfel încât să devină clare și corecte pentru toți jucătorii din lume. Primul președinte ales a fost Robert Guerin, urmat de englezul Daniel Burley Woolfall, în 1906. Primul turneu organizat de FIFA s-a desfășurat în anul 1908, cu ocazia Jocurilor Olimpice din Londra. Trebuie menționat că fotbalul era deja o vedetă, punând în umbră, prin popularitate, celelalte discipline sportive.

Pelé, sportivul care a tranformat fotbalul în artăPelé este considerat cel mai bun fotbalist din toate timpurile, fiind și astăzi un simbol al pasiunii și dragostei pentru sport și fair play

Fotbalul nu s-a mulțumit să rămână suveran doar în Europa, cucerind, treptat, întreaga lume. În 1909, Africa de Sud a intrat în FIFA, urmând afilieri ale Argentinei în 1912, Canadei și statului Chile în 1913 și, în final, în 1914, Statelor Unite ale Americii. FIFA a reușit să supraviețuiască primului război mondial. Prima Cupă Mondială la Fotbal a fost organizată în anul 1930 la Montevideo, în Uruguay.

Stadionul uruguayan Centenario (sursă imagine)

În prezent, FIFA are 211 asociații naționale de fotbal în calitate de membri. În funcție de arondarea geografică, este subdivizată în 6 confederații regionale: Africa - Confederația Fotbalului African (CAF) cu 46 de membri, Asia - Confederația de Fotbal din Asia (AFC), inclusiv Australia - 46 de membri, Europa - Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal (UEFA) - 55 de membri, America Centrală, de Nord și Zona Caraibeană - Confederația Asociațiilor de Fotbal din America de Nord, Centrală și Caraibeană (CONCAF) are 35 de membri, Oceania - Confederația de Fotbal din Oceania (OFC) are 11 membri și America de Sud - Confederația Sudamericană de Fotbal (CONEMBOL) cu 10 membri.

Anual FIFA realizează un clasament mondial pentru echipele naționale masculine din asociațiile de fotbal, bazându-se pe rezultatele lor. Acest clasament a fost introdus din decembrie 1992, iar de atunci opt echipe (Argentina, Belgia, Brazilia, Franța, Germania, Italia, Olanda și Spania) dețin constant pozițiile fruntașe. Brazilia este numărul unu în acest top, de foarte multă vreme.

Olimpiada pentru toțiJocurile Olimpice moderne constituie simboluri ale sportivității, colaborării internationale și păcii, reunind sportivi din toată lumea

Fotbalul feminin a intrat și el în atenția FIFA, încă din 2003, când a fost introdus un clasament mondial folosind aceleași reguli ca în cazul fotbalului masculin (mai puțin schimbul de tricouri de la finalul meciului...).

Regina Elisabeta a II-a premiază echipa câștigătoare a trofeului modial (sursă imagine)

Schema de joc la FIFA

FIFA are sediul general la Zürich și funcționează potrivit legislației din Elveția. Forul său suprem este Congresul FIFA, o adunare a tuturor reprezentanților din fiecare asociație membră. Fiecare asociație are dreptul la un vot, indiferent de puterea sau prestigiul de care se bucură. Congresul se întrunește în fiecare an într-o sesiune ordinară și, dacă este cazul, și în sesiuni extraordinare. Doar Congresul este în măsură să modifice statutul FIFA, el aprobă raportul anual, decide cu privire la acceptarea de noi membri, alege președintele, secretarul general și membrii Consiliului FIFA în anul în care are loc Cupa Mondială de Fotbal.

În intervalele dintre congrese, principalul organism de conducere rămâne Comitetul Executiv al FIFA, care este prezidat de președintele în exercițiu. Comitetul executiv este compus din 25 de oameni: președintele, 8 vicepreședinți, 15 membri bărbați și o femeie. Comitetul Executiv al FIFA decide și locul unde se va desfășura viitoare Cupă Mondială de Fotbal.

Președintele și secretarul general sunt principalii oficiali ai FIFA, fiind responsabili de activitatea zilnică, efectuată de Secretariatul General, care are un personal de 280 de membri. Structura organizatorică la nivel mondial constă din câteva organisme aflate sub autoritatea Comitetului Executiv sau create de către Congres, pentru a fi comisii permanente. Printre aceste „comitete și comiții” se numără: Comitetul de urgență al FIFA, Comitetul de etică al FIFA, Comitetul de finanțe, Comitetul disciplinar și Comisia de arbitri.

FIFA - dai un ban, dar stai în față

Pentru a face o delimitare clară, FIFA se ocupă doar de promovarea și organizarea unor concursuri consacrate, care aduc venituri din sponsorizări, în special Cupele Mondiale. Doar în anul 2013, FIFA a înregistrat venituri de 1,3 miliarde de dolari, un profit de 72 milioane dolari și rezerve în bani gheață de peste 1,4 miliarde de dolari.

FIFA trebuie să-și facă publice rapoartele financiare, conform standardelor IFRS - International Financial Reporting Standards. Remunerația totală pentru comitetul de management a fost în anul 2011 de 30 milioane pentru 35 de persoane. Președintele Blatter, singurul angajat cu normă întreagă, a câștigat aproximativ două milioane franci elvețieni, asta însemnând 1,2 milioane salariu și restul în bonusuri.

Un raport la ziarului London Sunday Times, evidenția în iunie 2014 că membrii comisiilor au avut salariile dublate de la 100.000 USD la 200.000 USD, pe parcursul acelui an. Raportul publicat pe baza documentelor obținute subliniază că, în urma Cupei Mondiale la Fotbal din Africa de Sud din 2010, s-au plătit membrilor comisiilor bonusuri secrete în valoare totală de 4,4 milioane USD.

Sediul FIFA din Elveția (sursă imagine)

Reporterii de investigație au acuzat de multe ori conducerea FIFA că ar fi atinsă de flagelul corupției. Mita și aranjarea voturilor pentru a desemna Rusia ca gazdă a Cupei Mondiale de Fotbal din 2018 și Quatar pentru Cupa Mondială de Fotbal din 2022, spălarea de bani și participarea la fraude sunt doar câteva din păcatele puse pe seama FIFA. Aceste afirmații au dus la punerea sub acuzare a nouă oficiali de rang înalt și ai altor directori corporativi din FIFA, de către Departamentul de Justiție al SUA.

În paralel, pe data de 25 mai 2015, mai mulți dintre acești oficiali au fost arestați de autoritățile elvețiene, care au lansat simultan investigații referitoare la procedura prin care au obținut cele două țări organizarea cupelor mondiale din 2018 și 2022. Mulți dintre oficiali au fost suspendați de către comitetul de etică al FIFA, inclusiv președintele FIFA în exercițiu, Sepp Blatter, și Michel Platini.

La începutul lunii mai 2017, raportul FIFA a fost făcut public, președintele FIFA Gianni Infantino încercând să prevină realegerea președinților comitetului de etică Cornel Borbely și Hans-Joachim Eckert, cu ocazia Congresului FIFA din luna mai 2017. Astfel, s-a ajuns ca împreună cu aceștia 13 membri ai comitetului de conducere să fie eliminați.

Cum să nu intri în offside

Legea care guvernează fotbalul, cunoscută oficial ca Legea Jocului, nu intră doar în responsabilitatea FIFA. Aceste reguli sunt controlate de un organism numit Consiliul Internațional al Fotbalului (International Football Association Board - IFAB). Acest consiliu este format din patru membri ai FIFA, și încă patru membri din asociațiile de fotbal din Regatul Unit reprezentând: Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Aceștia au pus bazele IFAB în 1882, stabilind primul set de reguli pentru derularea jocului de fotbal. Modificarea Legii Jocului se poate realiza doar cu acceptul a minim șase din cei opt membri ai consiliului.

FIFA nu permite realizarea de probe video în timpul meciurilor, deși este permisă sancționarea ulterioară. Totuși în urma ședinței din 1970, Consiliul Internațional al Fotbalului „a fost de acord să solicite autorităților de televiziune să se abțină de la orice redare lentă, care reflectă sau ar putea reflecta negativ decizia arbitrului”.

În anul 2008, președintele FIFA în exercițiu, Sepp Blatter, a declarat: „să fie așa cum este și să lăsăm fotbalul cu erori. Companiile de televiziune vor avea dreptul să spună, arbitrul a fost corect sau nu, dar arbitrul este un om, nu o mașină”.

S-a spus, de asemenea, că replay-ul este necesar pentru a supraveghea 22 de jucători desfășurați pe o suprafață așa mare. De aceea, s-a propus ca replay-ul instant să fie folosit în incidentele de pedeapsă, faulturi care duc la cartonașe galbene sau roșii sau situații în care mingea a trecut linia din poartă, adică situații care ar modifica radical soarta jocului.

Mai mult, criticii subliniază faptul că reluarea instantanee este deja folosită în alte sporturi cum ar fi: rugby, cricket, fotbal american, baschet, baseball, tenis și hochei pe gheață. Până în prezent, FIFA a luat în calcul să utilizeze doar „Goal Line Technology - GLT”, un sistem de monitorizare electronică a liniei porții. Acest lucru este menit să vină în sprijinul luării deciziei corecte în situații limită. Astfel, în iulie 2012, Consiliul Internațional al Fotbalului a aprobat oficial utilizarea GLT, aducând astfel un amendament Legii Jocului pentru a permite utilizarea lui, fără a fi obligatorie.

Din cauza costurilor ridicate ale acestui dispozitiv electronic, el a fost utilizat doar la jocuri de foarte mare importanță. Această tehnologie a fost utilizată cu succes în meciurile din Liga Europeană și în competiții internaționale cum ar fi Cupa Mondială la Fotbal din 2014 sau Cupa Mondială Feminină la Fotbal din 2015.

Annie Londonderry, prima femeie care a făcut turul lumii pe bicicletăAnnie Londonderry, o femeie descurcăreață, care s-a dovedit capabilă să depășească toate obstacolele, pentru a finaliza călătoria în jurul lumii pe bicicletă

Cum a ajuns fotbalul rege

Fotbalul este un sport de echipă, se dispută între două echipe adverse, alcătuite fiecare din 11 jucători. Se joacă pe un teren dreptunghiular de 110 m / 75 m, acoperit cu iarbă. Toate eforturile participanților sunt dedicate obiectivului de a introduce o minge sferică în poartă (dacă se poate, în cea adversă) cu piciorul sau cu capul. În afara celui care se află în poartă, ceilalți jucători nu se pot folosi de mâini pentru a manevra mingea de fotbal, ceea ce le oferă prilejul de a-și utiliza membrele superioare pentru diverse semne adresate, în principal, adversarilor. Jucătorii pot aplica strategii diverse și creative, conform sloganului „golul scuză mijloacele”: dribling cu mingea la picior, pase între coechipieri, șutarea spre poartă etc. Jocul este condus de către un arbitru care urmărește ca cele 17 reguli principale ale jocului să fie respectate în orice meci de fotbal. Câștigătorul este cel care la încheierea partidei a înscris cele mai multe „goluri” în poarta adversă.

Fotbalul este un sport extrem de îndrăgit, în primăvara anului 2001, implicând mai mult de 250 milioane de jucători, din peste 200 de țări de pe glob. Potrivit unei statistici a FIFA din 2006, aproximativ 270 de milioane de oameni sunt implicați direct în fotbal, dintre care 265 milioane joacă fotbal profesionist, semiprofesionist sau de amatori.

Datorită popularității sale, în multe zone ale lumii naște pasiuni enorme jucând un rol important în viața fanilor, a comunităților locale, chiar a națiunilor. Pasiunile pe care le stârnește și numărul uriaș de susținători i-au adus titlul princiar de „sportul rege”. Țara cu cei mai mulți jucători activi este China (au și de unde), cu 26,1 milioane de jucători, urmată de SUA, cu 24,4 milioane.

FIFA și UNICEF colaborează din anul 2000 (sursă imagine)

Fotbalul cu față umană

Fotbalul, ca orice sport, are și rolul de a aduna oamenii în jurul unor idei frumoase precum solidaritatea și fair-play-ul. Depinde de suporteri, de jucători și de cei cu rol de decizie cum aleg să utilizeze uriașa forță de promovare pe care o au competițiile de fotbal. De multe ori, se alege calea cea bună. Încă din 1999, FIFA colaborează cu UNICEF, pentru a distribui echipamente și materiale sportive, în țările mai slab dezvoltate. Vedete ale fotbalului mondial participă la acțiuni caritabile și ajută grupuri sociale defavorizate. Practicarea acestui sport nu este foarte costisitoare, ceea ce îl face potrivit ca sport de masă. Pentru copii, tineri și adulți de toate vârstele, constituie o formă de mișcare ieftină și accesibilă, care poate contribui la un stil de viață mai sănătos și mai activ.

Referințe:

wikipedia.org fifa.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept