09 februarie 1900
debutează o competiție celebră - Cupa Davis
O cupă în cinstea tenisului
În 1899, tânărul Dwight Filley Davis, student la Harvard își trăia momentul de glorie, câștigând campionatul de tenis pe universitate. Simțind că poate mai mult, împreună cu colegii de echipă, și-au luat rachetele și au pornit spre Coasta de Vest, unde urmau să își măsoare forțele cu unii dintre cei mai grozavi jucători ai Californiei. Impresionat de entuziasmul publicului spectator, Davis s-a gândit să ducă această competiție națională la nivelul următor. A obținut sprijinul Asociației Naționale de Tenis de Câmp din SUA și a investit personal aproximativ 1.000 de dolari pentru realizarea unui trofeu elegant, din argint, de 33 cm înălțime și 45 cm în diametru. La 9 februarie 1900, cupa este oficializată și avea să devină simbolul unei competiții care durează de peste un secol.
O competiție DE-VIS
Echipa studenților de la Harvard lansează o provocare tradiționalilor adversari, englezii, care nu se dau în lături să ridice mănușa, cu tot cu rachetă și traversează Atlanticul pentru o confruntare fair-play. La 8 august 1900, trei jucători britanici de top ajung la Longwood Cricket Club din Brookline, Massachusetts, pentru a sta față în față cu Davis și echipa lui de la Harvard.
Davis a gândit formatul de trei zile al competiției, care se mai aplică și azi: meciurile de simplu în prima și a treia zi, cele de dublu în ziua a doua. Pentru că a venit cu ideea, tot pe el a picat și punerea ei în practică, așa că a fost căpitanul echipei americane. Chiar dacă a ratat primul serviciu, a sfârșit prin a triumfa la și la meciurile de simplu și la cele de dublu, alături de Holcombe Ward. Cu toate că două meciuri de simplu au fost anulate, prima ediție a Cupei Davis (care s-a derulat sub titlul International Lawn Tennis Challenge) s-a finalizat cu un merituos 3-0 pentru entuziaștii de la Harvard.
Wimbledon, o poveste care pune tenisul în rolul principalCompetiția de la Wimbledon, turneul de tenis cu cea mai îndelungată istorie, păstrează tradiția sportului alb, dar ține și pasul cu evoluția lumii moderne
Davis era vestit pentru că servea cu stânga ca din pușcă, construindu-și o strategie de joc riscantă, dar eficientă în zona fileului. Metoda i-a adus victorii strălucite, dar și înfrângeri neașteptate. Alături de Ward, a câștigat titlul american la dublu în 1900 și 1901 și a devenit numărul patru în Statele Unite. În 1902, britanicii s-au întors pentru revanșă în Cupa Davis, iar starurile americane în ascensiune au cedat în fața cuplului formidabil format din frații Doherty - Laurie și Reggie. Cei doi frați au adus salatiera de argint în Anglia pentru prima dată.
În 1904, Belgia și Franța au intrat în competiție, urmate, la scurt timp, de Australia și Noua Zeelandă, care, pentru câțiva ani, au jucat împreună sub denumirea generică Australasia. Cupa a revenit în Statele Unite de abia în 1913, dar nu a apucat să se plictisească aici, pentru că după numai un an a pornit-o înspre Australasia.
Așa-i în tenis
Obișnuit cu loviturile, Dwight Davis a decis să urmeze o carieră politică, după ce și-a luat licența în Drept. A revenit în urbea natală, St. Louis, fiind implicat în gestionarea zonelor verzi și în construirea primelor terenuri de tenis municipale din SUA. A luptat în primul război mondial și a fost distins cu medalia Service Cross pentru curaj. În 1920, a candidat fără succes la un fotoliu de senator, dar anul următor devenea directorul corporației care finanța industria armamentului. În mandatul președintelui Calvin Coolidge a fost numit asistent al secretarului de stat pentru apărare, avansând ulterior chiar în funcția de secretar de stat în domeniul apărării. În 1929, președintele Herbert Hoover l-a numit guvernator general în Filipine.
Cariera politică nu l-a făcut să își uite prima dragoste, tenisul, rămânând un jucător pasionat dar și un administrator dedicat. A servit acest sport ca președinte al Asociației Americane de Tenis de Câmp, cea care aprobase competiția ce îi purta numele, în perioada studenției.
Baschetul, un joc seriosBaschetul, unul din cele mai îndrăgite sporturi de echipă din lume, a fost inventat de James Naismith, pornind de la un joc pentru copii
Tenis & Davis
Astăzi, Cupa Davis mobilizează zeci de echipe naționale din întreaga lume, care visează să ia acasă faimoasa salatieră de argint. Este singura competiție pe echipe din lume care a rezistat mai bine de un secol. Deși majoritatea meciurilor sunt de simplu, punctele obținute merg la echipa națională, ceea ce fac din victorie o chestiune de mândrie patriotică pentru orice jucător. Avem și noi performerii noștri, Ion Țiriac și Ilie Năstase jucând peste 100 de meciuri în Cupa Davis. Echipa României a ajuns de trei ori în finala competiției.
Echipa cu cele mai multe victorii la activ rămâne cea a Statelor Unite, cu 32 de ediții câștigate. Dacă vorbim despre perioade de glorie, trebuie să menționăm că aici Australia se clasează prima, câștigând, în perioada 1950 - 1967 nu mai puțin de 15 titluri.
Dacă în 1900, Davis cheltuise în jur de 1.000 de dolari pentru realizarea cupei, reproducerea ei valorează azi peste 170.000 de dolari. Ce-i drept și cele peste 6 kilograme de argint trag ceva la cântar. Văzând succesul de care se bucură competiția pe care a creat-o, Davis ar fi spus: „Dacă știam ce amploare va lua, aș fi făcut cupa din aur”.
Rafael Nadal, Roger Federer și alți sportivi celebri fac spectacol la Monte CarloTurneul de tenis Monte Carlo Rolex Masters, organizat în decorul de vis din Monaco, reunește cei mai buni sportivi, într-o competiție a frumuseții, eleganței și generozității
Indiferent de metalul din care e făcută, Cupa Davis rămâne un simbol al excelenței în sport, un exemplu de cooperare internațională sub zodia fastă a fair-play-ului.
Referințe: