04 ianuarie 1863
James L. Plimpton intră în istorie pe role
Piruete pe role
La 4 ianuarie 1863, James L. Plimpton își câștigă secole de admirație și recunoștință din partea iubitorilor sporturilor pe patine din toată lumea, de zeci de generații. Introduce în viața publicului amator de mișcare ceea ce am putea numi strămoșii rolelor de azi. Mai sigure și ușor de folosit decât versiunile existente, care reprezentau simple rotițe atașate unor plăci rigide, invenția sa, numită „rocker skate” a dat frâu liber piruetelor, mișcărilor laterale sau mersului înapoi, care fac deliciul împătimiților pe role din zilele noastre.
James Plimpton și invenția care a pus lumea pe roate
Patinele lui Plimpton aveau două seturi paralele de roți, unul sub călcâi și altul sub partea din față a labei piciorului. Erau făcute din lemn și aveau amortizoare de cauciuc. Au fost primele patine cu rotile care permiteau sportivilor să ia curbele fără chinuri și, mai ale, fără urmări. Roțile aveau axe independente, care permiteau efectuarea virajelor atunci când utilizatorul lor se înclina într-o parte sau alta, presând astfel pe părțile laterale ale patinelor. Bonus, permiteau și deplasarea înapoi, ceea ce era de neimaginat până atunci.
Baschetul, un joc seriosBaschetul, unul din cele mai îndrăgite sporturi de echipă din lume, a fost inventat de James Naismith, pornind de la un joc pentru copii
Toate drumurile s-au deschis în fața noului sport. În anii 1860, Plimpton a înființat o fabrică pentru a produce noile patine cu rotile și a deschis primele patinoare pentru role din America, la New York și Newport, în Rhode Island, unde asigura clienților și servicii de închiriere. Patinajul pe role a devenit în foarte scurt timp o modalitate de divertisment foarte agreată pentru petrecerea timpului liber. A fost înființată Asociația Patinatorilor pe Role din New York (prima de acest gen din țară), după care au urmat alte cluburi similare, începând și organizarea de competiții dedicate noului sport, în întreaga țară. De aici, până la cucerirea Europei și a întregii lumi nu a mai fost decât o învârtire de roată. Modelul cu patru roți inventat de Plimpton mai este folosit și azi, în special la copii și începători, pentru a le asigura o mai bună stabilitate.
De la roți la role
Deși succesul rolelor i se datorează lui James Plimpton, ele au fost introduse în scenă, la propriu, cu un secol mai devreme, de inventatorul olandezo-belgian John Joseph Merlin. Acesta și-a făcut o intrare, dacă nu triumfală, cel puțin remarcabilă, la un carnaval organizat la Londra, în anul 1760. Planul său era de a intra în sala de bal patinând grațios pe role, în timp ce cânta la vioară. Cum planul de acasă rareori se potrivește cu cel din deplasare, John Joseph Merlin a intrat, ce-i drept, pe ușa salonului patinând, dar luat de avânt și, mai ales, de lipsa frânelor, a intrat, de asemenea, și în marea oglindă din sala respectivă. De vină era, în parte, și modelul, care încă nu fusese perfecționat. Patinele cu rotile ale lui Merlin erau, de fapt, niște patine de gheață care aveau niște rotițe prinse în loc de lamă. Stabilitatea și manevrabilitatea nu se numărau printre calitățile produsului, ceea ce a șifonat puțin atât fizicul, cât și mândria temerarului patinator, însă istoria nu l-a uitat.
De atunci, și cu ajutorul lui James Plimpton, patinele au ajuns mijloc de deplasare, modalitate de divertisment și sport olimpic.
John Dunlop, scoțianul care a reinventat roataJohn Dunlop, un veterinar scoțian, a rămas în istorie ca inventator al anvelopelor din cauciuc, fără de care deplasarea cu mașina sau bicicleta ar fi azi de neconceput
Au fost atât de îndrăgite, încât unii au ales să își petreacă cele mai frumoase momente ale vieții pe ele. În 1912, în Milwaukee un cuplu a decis să se căsătorească pe role, fiind prima ceremonie nupțială de acest fel. Charlie Chaplin a dat și el o mână de ajutor, în 1916, când a jucat în filmul mut The Rink, primul având ca temă patinajul pe role. Există chiar și un Muzeu Național al Patinajului pe Role, în Lincoln, Nebraska. Mai aproape de zilele noastre, vedete precum Cher sau Patrick Swayze au introdus în piesele muzicale, respectiv filmele lor, acest sport. Puterea mersului pe role nu poate fi subestimată, acestea cucerind până și stricta și închisa societate a comunității amish.
Probe de viteză, dans și acrobație similare cu cele de pe gheață sunt organizate și pentru iubitorii de sport pe role. La mijlocul anilor '90, hockey-ul pe role, jucat cu o minge în loc de puc, a devenit atât de popular, încât a fost admis la Jocurile Olimpice din 1992. Conform unor statistici ale vremii, 2,5 milioane de oameni practicau acest sport. Patinajul pe role propriu-zis, deși extrem de îndrăgit, a fost luat în calcul pentru a deveni probă olimpică, dar nu a fost introdus la Jocurile Olimpice de Vară din 1992.
Jocurile Olimpice de Iarnă sunt azi la fel de iubite ca cele de varăJocurile Olimpice de Iarnă, organizate pentru prima dată la Chamonix, au devenit azi foarte cunoscute și iubite, mai ales pentru patinajul artistic și schi
Mersul pe role, sănătate curată
Pagina de internet a Asociației Patinatorilor pe Role din Statele Unite ne oferă o listă întreagă de beneficii pe care practicarea acestui sport le are pentru sănătate. Printre avantaje se numără faptul că reprezintă un tip complex de antrenament fizic, arde 350 de calorii pe oră, dacă se merge cu o viteză de 9,7 km/oră și 600 de calorii dacă viteza de deplasare este de 16 km/oră. Patinajul pe role a fost preluat și de alte discipline sportive, existând aerobic pe role sau chiar tai chi. Acest sport este recomandat chiar și de Asociația Americană de Cardiologie pentru efectele sale benefice asupra organismului.
Referințe: