Servicii de curățenie care nu te curăță de bani
Curățenie înainte de toate
Probabil petreci câteva ore bune pe săptămână făcând curat prin casă. Dacă dai mărunt din buze în timp ce ștergi praful sau amâni mereu momentul lustruirii geamurilor, pentru a petrece mai mult timp cu familia sau cu pasiunile tale și ești tot timpul contra-cronometru, atunci e clar momentul să apelezi la ajutoare. Îniante de acest pas, poți lua în considerare câteva aspecte care să îți facă viața mai ușoară, nu contul din bancă.
Calculează costurile
Ofertele de prețuri pentru servicii de curățenie sunt disponibile online și vei găsi diverse costuri, la metru pătrat, pe oră sau în funcție de tipurile de servicii. Chiar dacă nu îți place să faci curățenie sau nu ai timp, știi cu siguranță și câți metri pătrați ai de frecat și cât timp presupune o asemenea operațiune, deci poți calcula un preț total. La scorul final, se pot adăuga niște costuri suplimentare, legate de zona în care e situată locuința (mai în centru sau la periferie), animale de companie, copii, stilul de viață și propriile tale pretenții cu privire la rezultatele dorite. Când analizezi tarifele, e important să urmărești dacă produsele de curățenie sunt incluse în preț. Există risul să sari la cel mai mic preț, pentru a constata ulterior că ai de plătit mai mult, pentru materiale.
Ia în calcul propria ta valoare
Fiecare om are propria sa personalitate și propriile sale talente. Acestea se traduc, de regulă, în activitățile pe care le prestează și în recompensa pe care o primeșete. E bine să ții cont de caracteristicile tale de personalitate când decizi dacă apelezi sau nu la o firmă de curățenie. Super tipicarii ar face bine să se mai gândească. Toți cei care consideră că „nimeni nu îți face la fel de bine ca tine”, pot din start să pună singuri mâna pe mop, pentru că nu vor găsi perfecționiștii care să îi satisfacă. Poți lua în calcul propriile tale venituri pe oră sau pe zi, pentru a-ți da seama dacă îți permiți să angajezi profesioniști, dacă preferi să dai o sumă pentru a evita corvoada sau dacă până la urmă alegi să faci tu toată treaba. Sunt persoane care câștigă foarte bine și preferă să dea o parte din bani pentru servicii de curățenie, alții pentru care dereticatul casei e o plăcere și o fac pe cont propriu chiar dacă și-ar permite să plătească și cei care o fac pentru că nu au încotro. Însă, de multe ori profesionștii în domeniu pot face treaba mai repede și mai bine (că de aceea sunt profesioniști), iar iluzia noastră că facem economie lucrând singuri, rămâne o iluzie. Cheltuim timp, bani și energie, la costuri uneori mai mari.
Întreabă-ți prietenii
Recomandarea e cea mai bună reclamă. Pentru că e vorba de niște oameni care îți vor pătrunde în casă, trebuie să fie de încredere. În reclame, totul e perfect, însă e bine să te poți baza pe părerea unor cunoscuți care au trecut prin această experiență cu o anumită firmă și îți pot garanta seriozitatea ei. Poți să întrebi prieteni, colegi și vecini și, după aceea, să analizezi variantele și să alegi soluția care ți se potrivește ție cel mai bine. Prietenul la curățenie se cunoaște!
Pune în balanță operatori corporate vs operatori privați
Firmele mari și particularii cu afaceri de familie au avantaje și dezavantaje fiecare în parte. În medie, prețurile firmelor mari sunt ceva mai ridicate, pentru că și costurile lor cu taxe, sedii și diverse chelturieli sunt mai semnificative. Operatorii locali independenți își permit să își ajusteze prețurile în funcție de client, loc, cerințe etc. În plus, cu operatorii mici se pot lega relații mai apropiate, mulți ajungând, în timp, să fie considerați de-ai casei și să li se acorde întreaga încredere. Pe de altă parte, firmele au autorizațiile necesare, plătesc asigurări, își verifică și monitorizează angajații. La cei particulari, recomandările sunt foarte importante și e nevoie de o perioadă de probă în care să își dovedească seriozitatea.
Fă o listă de nevoi
Analizează serviciile de care ai neapărată nevoie. Într-o casă sunt multe de făcut, dar nu toate operațiunile domestice presupun intervenții profesionale. Nu merită să plătești pentru ceva ce poți rezolva în câteva minute. Fă o listă scurtă de must have. Probabil că majoritatea celor incluse pe listă sunt serviciile pe care firmele de curățenie le furnizează în mod obișnuit, însă unele cerințe pot fi taxate suplimentar (spălatul vaselor, călcat etc). Lista de necesități poate fi împărțită: partea dificilă a curățeniei pentru firmă, iar activitățile mai ușoare și care nu iau mult timp, cum ar fi spălatul vaselor, pentru membrii familiei (poate prin rotație, ca să fie politically correct). Un asemenea aranjament îți poate economisi banii și nervii în același timp.
Colaborarea cu o firmă de curățenie nu e o cerință obligatorie în viața domestică a familiei sau persoanei. Dacă avantajele sunt evidente, iar îndatoririle casnice sunt o povară, atunci merită să cheltui ceva în plus pentru a reduce nivelul de stres. Dacă nu, poate e nevoie doar de un mic efort organizatoric ca să ne facem timp și pentru relaxare.
Referințe: