Ziua Internațională a Inimii

Sănătate și frumusețeMonica

O zi de suflet

29 septembrie e o zi care ne merge drept la inimă. Federația Mondială a Inimii (World Heart Federation) a ales această zi pentru a atrage atenția asupra riscului pe care îl reprezintă bolile cardiovasculare și asupra modului în care ne putem feri de ele. E o zi veselă pentru că, se știe, bucuria e pe placul inimii. Motorul cardiac al corpului nostru nu are cerințe exagerate, întreținerea lui costă puțin și e la îndemâna oricui.

De ce lumea și-a deschis inima către acest subiect?

În mai 2012, lideri din lumea întreagă și-au propus să reducă decesele provocate de boli non-transmisibile cu 25%, până în anul 2025. Bolile cardio-vasculare reprezintă una din principalele cauze de deces din lume, făcând anual 17,5 millioane de victime.

Transfuziile de sânge salvează vieți și îmbunătățesc sănătatea donatoruluiFiecare dintre noi poate deveni un salvator de vieți, oferind un strop de sănătate și speranță. „Ce poți să faci? Donează sânge. Donează acum. Donează frecvent!”

În spatele acestor cifre nu foarte încurajatoare, se vede, însă, o rază de speranță. Partea plină a paharului (de apă, vinul rămâne doar un tratament de inimă albastră) este faptul că, prin educație și adoptarea unui stil de viață echilibrat, riscurile bolilor cardiace pot fi diminuate foarte mult. Să stingi țigara, să bei un pahar mai puțin, să te miști mai mult, să mănânci mai sănătos. Nu sunt medicamente, sunt ieftine (de fapt, chiar te ajută să economisești) și sunt accesibile fiecăruia. Sunt pașii pe care îi putem urma pentru a ajunge la bal, nu la spital.

Gândește pozitiv pentru o viață mai fericităCea mai mare slăbiciune este renunțarea. Cel mai bun drum spre succes e să mai incerci o data, spunea Thomas Edison

Listen to your heart

Dacă i-am da ascultare, inima ne-ar spune exact ce vrea de a noi:

Există centre și organizații specializate, unde poți afla mai multe despre bolile cardiovasculare, cu toate implicațiile lor, de la nutriție și stil de viață, la metode de prevenire și tratament. Centrul Medical al Fundației CardioPrevent oferă informații, consiliere și tratament pentru mai multe arii terapeutice: boli cardiovasculare, diabet zaharat și boli metabolice, boli respiratorii și medicina somnului. E important să apelezi la specialiști certificați pentru a obține cele mai corecte date despre modul în care poți să te bucuri de o stare bună de sănătate sau să rezolvi problemele care deja au apărut. Fundația derulează mai multe programe și proiecte pentru diverse categorii de vârstă, de la adolescenți la vârstnici, cu scopul de promova un mod de viață care să diminueze riscurile apariției unor boli cardiovasculare sau de altă natură, de a depista cât mai devreme simptomele unor posibile afecțiuni și de a identifica cele mai adecvate și eficiente metode de tratament. Mai multe detalii pe: Cardioprevent

Îți dorim din inimă, multă sănătate!

Referințe:

worldheartday.org/

foto creditlink

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept