Yoga - hrană pentru suflet, minte și trup

Sănătate și frumusețeNicoleta

Motto-ul meu: „Yoga îți oferă timp, ea nu îți răpește timpul” - Ganga White, The White Lotus Foundation

Mulți oameni asociază cuvântul „Yoga” doar cu sănătatea corpului sau, implicit, cu poziții ale corpului, care ne relaxează la nivel mental și ne tonifică musculatura. Deloc greșit, însă Yoga însumează mult mai mult decât atât. Cuvântul Yoga vine din limba sanskrită și înseamnă uniune, armonie. Practica Yoga are ca prim scop armonizarea corpului, a minții și a sufletului. Dar, pe lângă acest scop, Yoga înseamnă reîntoarcerea în interior, în TINE și în ceea ce tu reprezinți ca om în această existență. Yoga este o călătorie din exterior în interior. Acolo, unde, de cele mai multe ori, se află răspunsurile pe care le căutam de multă vreme.

asane

Yoga - flexibilitate mentală și corporală

Yoga are foarte multe aspecte pozitive și beneficii minunate pentru viața de zi cu zi. Voi enumera aici câteva dintre acestea, lăsându-le pe toate celelalte să le descoperi chiar tu, în experiența pe care o vei începe cu Yoga, în călătoria spre Sinele tău, spre Esența ta.

Mulți dintre cei care au probleme cu somnul, își găsesc leacul în Yoga. Totodată, exercițiile de concentrare și de respirație, precum și Asanele, posturile pe care le realizăm cu ajutorul corpului, ne îmbunătățesc calitatea vieții emoționale, fizice, dar și mentale: vom dezvolta o stare de bine generală, conștienți fiind de ceea ce reprezentăm noi pe Pământ. Yoga ajută la reducerea problemelor și durerile de spate - majoritatea Asanelor sunt create pentru a activa centrii energetici din această zonă și pentru a întări musculatura coloanei vertebrale. O coloană vertebrală sănătoasă înseamnă o viață de calitate. Această minunată disciplină de viață ajută și la eliberarea de emoții refulate și blocaje interioare, cu ajutorul tehnicilor antice de respirație și de meditație.

Nicoleta Andreiciuc - asane

Scopul practicilor yoghine este să devenim mai calmi, pozitivi, conștienți de necesitățile noastre. Yoga activează și intensifică focul interior, așa-numitul Agni, ce se află în zona abdominală, astfel fiind stimulate toate organele interne, care vor experimenta un proces continuu de purificare și dedetoxifiere. De asemenea, yoga întărește sistemul imunitar, reduce migrenele și îmbunătățește procesul de digestie. Yoga ajută la stimularea glandelor hormonale, care sunt direct răspunzătoare de buna funcționare a organelor interne. Yoga menține starea de sănătate a sistemului cardiovascular, dar și pe cea a sistemului nervos. Întregul organism va fi energizat, mintea va deveni calmă, sufletul se va elibera de sentimentele negative, iar sistemele muscular și osos vor fi întărite și revitalizate.

Yoga, practicată de către...

Yoga poate fi practicată de toată lumea: femei, bărbați, copii, bătrâni, oameni sănătoși sau oameni cu probleme de sănătate, deopotrivă. În funcție de problemele întâmpinate și de limitele corpului fiecăruia - toate trupurile sunt unice, niciunul nu este la fel cu celălalt, suntem oameni cu limite pe care trebuie să învățăm să ni le acceptăm, nu să luptam cu ele! - exercițiile fizice și de respirație din yoga pot fi adaptate. În cazul în care ai probleme de sănătate, este indicat să mergi și să ceri avizul unui doctor sau al unui fizioterapeut, ori sa informezi profesorul de yoga cu privire la astfel de afecțiuni, înainte de începerea cursurilor. Yoga ajută, dar nu face minuni, decât atunci când este practicată în mod regulat - de cel puțin trei ori pe săptămână.

Nicoleta Andreiciuc - asane

Yoga = inimă

Yoga trebuie practicată cu sufletul, pentru că aceasta înseamnă iubire pentru ceea ce tu reprezinți. Atunci când te vei descoperi și vei îmbunătăți anumite aspecte care te caracterizează, vei reuși să transmiți această iubire și stare de bine și celor de lângă tine, oamenilor pe care îi respecți și îndrăgești.

Hatha Yoga a cucerit Occidentul, prin maeștri indieniZiua Mondială Yoga este dedicată celor care practică această disciplină veche de mii de ani, o modalitate complexă de a îmbunătăți starea de sănătate și de a atinge iluminarea

Yoga, prin ochii mei...

Cursul de Yoga este structurat pe mai multe niveluri de cunoaștere emoțională, mentală și fizică. În cadrul cursurilor de yoga pe care le susțin - hatha yoga, ashtanga yoga ori vinyasa flow - vom experimenta și învăța împreună exerciții de pranayama - respirație conștientă și încărcarea centrilor energetici cu energie vitală, meditație, asane - exerciții fizice, dar și de relaxare fizica și mentală. În cadrul Asanelor, vom realiza exerciții de mobilizare a coloanei vertebrale, de încălzire a musculaturii și de întindere a articulațiilor și ligamentelor. Apoi, vom trece la exerciții în șezută, iar de acolo „vom crește” până când vom ajunge în picioare. Vom efectua Salutul Soarelui - există diferite variante, pe care le vom învăța împreună, vom continua cu exerciții în picioare, de la care vom trece la cele de echilibru, apoi din poziția pe burtă, urmând sa încheiem seria de Asane cu inversiunile de final. La sfârșitul cursului, vom descoperi relaxarea totală în pozitia Savasana - postura în care întregul organism va avea parte de repaos total. Vom învăța împreună să ne controlăm respirația, iar de acolo să ajungem să ne controlăm gândurile și mișcările corpului.

Nicoleta Andreiciuc - yoga

Yoga - ascultă-ți corpul și respectă-i limitele!

În timpul experienței tale cu Yoga, nu ezita să îți asculți corpul, să îți urmezi respirația și trăirile interioare! Când simți că un exercițiu este un pic prea mult pentru tine, că nu ești pregătit să îl realizezi, ia-ți o pauză. Regăsește-ți echilibrul în respirație: inspirații și expirații regulate, fiecare cu durata de trei secunde la început, urmând ca, mai apoi, pe măsură ce capacitatea pulmonară va fi sporită, să creștem și timpii de inspirație, respectiv expirație. Yoga nu este o competiție, nu este un sport fizic, ci o tehnică de cunoaștere și înțelegere a Sinelui și a valorilor vieții. Corpul este o unealtă de care ne folosim, pentru a ne atinge scopul: fericirea asupra vieții și asupra a ceea ce reprezentăm noi pe Pământ.

Dacă dorești să pășești în minunata lume din interiorul tău, cu ajutorul tehnicilor Yoga sau doar să afli mai multe despre această disciplină complexă, deschisă oricui, oricând, îți stau cu drag la dispoziție.

Nicoleta Andreiciuc - yoga

Nu trebuie să te intereseze ceea ce face vecinul tău de saltea, ci doar ceea ce faci tu acolo și transformările pe care le trăiești în timpul călătoriei tale Yoga. Yoga necesită timp! Cu răbdare, bucurie, deschidere și acceptare, vei ajunge acolo unde îți dorești să fii, în armonie deplină.

Gânduri bune, cuvinte frumoase și pace sufletească! :) Namaste :)

A ta,

Nico

Referințe:

Yoga with Nico

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept