Stresul, de la mămică, până în burtică

Sănătate și frumusețeDr. Tilincă

Liniștea copilului e în sarcina mamei

Să aduci o nouă viață pe lume nu e o sarcină tocmai ușoară. Ai o mulțime de gânduri care te asaltează: copilașul se dezvoltă normal, mănânci ceea ce trebuie, faci destulă mișcare, te vor mai încăpea rochițele de anul trecut, ce se întâmplă cu micile plăceri vinovate, cafeaua, ciocolata sau un pahar cu vin, cum să împaci viața profesională și cea de părinte după venirea bebelușului? O anumită doză de îngrijorare este firească în timpul unei perioade atât de delicate, care urmează să îți schimbe viața în mod semnificativ. Însă, dacă stresul devine o stare constantă, efectele sale se vor răsfrânge nu doar asupra ta, ci și asupra prețioasei comori pe care o porți în pântec.

Circuitul cortizolului în organism (sursă imagine)

Efecte pe termen scurt

Problemele care pot genera stres, acoperă o gamă extrem de variată, de la modificările prin care, inevitabil, trece relația sentimentală, la responsabilitățile de la serviciu sau îndatoririle curente. Fiind extrem de diverse, nu există o rețetă universală de a le face față. E necesar doar să fim conștiente că ele pot apărea, să știm cum ne afectează și să avem înțelepciunea de a căuta soluții personalizate.

Atunci când ești stresată, corpul tău adoptă strategia de panică „luptă sau fugi!”. Asta se traduce prin eliberarea unor cantități mari de cortizol și hormoni ai stresului, care intră brusc în acțiune. Aceleași substanțe ne pun în mișcare atunci când suntem în pericol iminent și luăm acele decizii care ne pot salva viața, într-o fracțiune de secundă. Datorită lor, suntem pregătiți să reacționăm, mușchii sunt puși în alertă și inima pompează mai mult sânge.

Paradisul bebelușului din burtica mamei (sursă imagine)

Dacă poți să îți gestionezi starea de stres și să o depășești, organismul va reintra de la sine în echilibru. Dar stresul cu adevărat dăunător este cel care nu se dă dus sau pe care noi nu îl putem depăși într-un mod simplu și direct. Dacă starea de agitație provocată de stres se menține, îți poate da peste cap întreaga funcționare a corpului, determinând apariția unor reacții inflamatorii, ca modalitate de răspuns la o stare anormală de funcționare.

Candida albicans apare când echilibrul florei vaginale este dereglat de diverși factoriCandidoza vaginală este una dintre cele mai frecvente infecții cu care se confruntă femeile, dar trebuie tratată cu atenție, conform recomandărilor medicului

Reacțiile inflamatorii, la rândul lor, au o legătură clară cu o stare de sănătate deteriorată, pe perioada sarcinii și cu probleme apărute în dezvoltarea firească a fătului. Femeile care înregistrează un nivel ridicat de stres în timpul sarcinii și nu au abilitățile sau deschiderea necesare pentru a încerca să găsească soluții, sunt predispuse să nască înainte de termen, iar copiii lor să aibă o greutate sub limitele normale.

Efecte pe termen lung

Stresul cronic afectează și dezvoltarea creierului, ceea ce poate avea impact negativ asupra comportamentului copilului, pe măsură ce crește.

Hormonul stresului, cortizolul, este transferat de la mamă la făt, prin intermediul placentei, încă din cea de-a 17-a săptămână de sarcină. Studiile au comparat nivelul de cortizol din sângele mamei cu cel din lichidul amniotic, care înconjoară copilul în uter, concluzionând că sunt direct corelate.

Școala de vară pentru viitori părinți (sursă imagine)

La vârsta de 18 luni, copiii ale căror mame înregistraseră un nivel ridicat de stres în timpul sarcinii, aveau un IQ mai scăzut decât alți copii de aceeași vârstă, ale căror mămici au fost mai relaxate. De asemenea, stresul din timpul sarcinii crește riscul de apariție a unor afecțiuni de tipul ADHD sau hiper-activitate, în jurul vârstei de patru ani. Continuând cercetările s-a observat că fetușii expuși unui nivel ridicat de cortizol în viața intrauterină, au fost mai sensibili la stres și mai anxioși în copilărie, mai rezervați, mai puțin sociabili și încrezători. La vârste cuprinse între 6 și 9 ani, examinările tomografice ale acelorași copii au relevat faptul că amigdala cerebrală, zona din creier asociată cu reacțiile la situații periculoase și cu teama, era mai dezvoltată la copiii care experimentaseră un nivel ridicat de stres înainte de naștere.

Cu atâtea implicații pe termen scurt și lung asupra copilului, fără a mai pune la socoteală și efectele pe care stresul le are asupra organismului mamei (epuizare, depresie etc) e absolut necesar să acordăm mare atenție modalităților de a lupta cu acest inamic invizibil, dar cu atât mai periculos. Primul pas este să conștientizăm problema, dacă o avem, să găsim curajul de a vorbi despre ea cu partenerul, familia medicul și toți cei care ar putea să ne ajute, iar apoi să ne acordăm atenția necesară pentru a depăși momentele dificile.

Terapii naturale anti-stres

Deși cuvintele „sarcină” și „relaxare” nu merg prea grozav împreună - având în vedere transformările hormonale, fiziologice și emoționale pe care organismul feminin le experimentează - există mici trucuri prin care să ne oferim acele momente de răsfăț atât de necesare. Indiferent dacă te numeri printre norocoasele ce traversează fără dificultăți cele 9 luni sau, dimpotrivă, ți se pare că perioada aceasta nu se mai sfârșește, e bine să înveți să te detașezi, să ai grijă de tine, să stăpânești stările de îngrijorare și să îți dirijezi energia înspre ființa care prinde viață în interiorul tău. Iată câteva modalități simple și naturale de a îndepărta stresul, redobândind starea de seninătate benefică pentru tine și puiul tău.

Luna de miere cu... burtică

Există luna de miere de după nuntă, dar cine spune că ea nu poate fi reluată, pentru a celebra noul eveniment din viața voastră. O vacanță, alături de partenerul tău, în care să gustați încă din deliciile vieții în doi, înainte ca bebelușul să își facă furtunosul debut, e cum nu se poate mai binevenită. Alegeți o destinație care să vă permită să vă relaxați, o stațiune în care să beneficiați de servicii de spa, o plajă liniștită, locuri încărcate de romantism, în care să scăpați de griji și să vă bucurați de timpul petrecut împreună. Chiar dacă nu e momentul unor experiențe inedite, puteți avea parte de clipe de suflet, din ce în ce mai rare azi, când lucrurile de desfășoară într-o viteză amețitoare. Plimbările, înotul, mesele bune, micile doze de răsfăț și somnul vă vor încărca bateriile și veți reveni gata să înfruntați orice provocare. Mai mult, o asemenea escapadă vă poate face să regăsiți energia frumoasă a cuplului, amenințată adesea în perioada delicată a sarcinii.

Alimente pentru relaxare (sursă imagine)

Alimentează cu mâncare de cea mai bună calitate

Mâncarea este combustibilul întregului organism și acum, mai mult ca niciodată, ai nevoie de toate motoarele în stare perfectă de funcționare. Secretul nu constă în cantitate - nu dublăm porțiile, în ideea că trebuie să consumăm pentru două persoane - ci punem accentul pe calitate. Suntem ceea ce mâncăm, iar în perioada sarcinii, alimentația are o influență directă asupra stării de spirit, te poate înveseli sau arunca în depresie. E mult mai ușor să te relaxezi, dacă menții o dietă echilibrată. E bine să ții sub control consumul de cafeină (care nu vine doar din cafea, ci și din ceai, băuturi energizante, nuci de cocos, boabe de cacao, unele analgezice).

O ceașcă de cafea, pentru dimineți cu caimacCafeaua, cu aroma sa inconfundabilă, a scris istorie, literatură și artă, reunind oameni obișnuiți sau celebri, în jurul ceșcuței care ne face ziua mai bună

Alegeți fructe, legume și produse lactate organice, pentru a evita ingerarea unor substanțe nocive, care vor ajunge, inevitabil, și la bebeluș. Deși dulciurile și, mai ales, înghețata, ne adresează invitații aproape irezistibile, e bine să le consumăm cu moderație. Există așa numitele „alimente ale fericirii” precum lactatele, bananele, legumele verzi, care generează o stare generală bună, datorită faptului că stimulează eliberarea unui neurotransmițător, dopamina. De asemenea, există o serie de alimente care conțin triptofan (unul din cei 8 aminoacizi esențiali, care nu poate fi sintetizat de organism, ca urmare, el trebuie introdus prin dietă). Triptofanul ajută la producerea serotoninei și melatoninei, substanțele care contribuie la o mai bună calitate a somnului. Așadar, alegeți pentru cină somon, ouă, nuci și semințe, ouă, tofu, carne de curcan, ananas sau brânză și aveți șanse mari să dormiți ca un prunc!

Meditația, o cale la îndemână pentru relaxare și echilibrare (sursă imagine)

Respirație și meditație

Respirația profundă și meditația oferă cele mai rapide și accesibile modalități de relaxare. Tehnicile adecvate de respirație contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate, iar meditația ne ajută să reducem stresul și anxietatea. Respirația abdominală este și o modalitate utilă de a reduce durerile în timpul travaliului. Mai mult, ea contribuie la scăderea tensiunii arteriale, la relaxarea și funcționarea eficientă a sistemului circulator.

În apă, totul e mai ușor (sursă imagine)

Intră la apă!

Exercițiile fizice moderate, în timpul sarcinii, care ne mențin într-o bună formă fizică au și ele un rol important în relaxare. Activitatea fizică eliberează tensiunile, inclusiv cele emoționale și ajută corpul să secrete endorfinele care ne dau acea stare de bine pe care o dorim cu toții. Înotul este ideal pentru femeile însărcinate, având în vedere că în apă nu mai simțim greutatea suplimentară și ne mișcăm ușor și confortabil, fără a pune presiune pe încheieturi și ligamente.

Aromaterapia pote reduce stresul în timpul sarcinii (sursă imagine)

Înotul în primul trimestru de sarcină previne și stările de greață. Pe lângă înotul propriu-zis, există și posibilitatea practicării unor exerciții de aquagym, alături de alte viitoare mămici, fiind un bun prilej de socializare și schimb de impresii. În general, pentru activitățile sportive din timpul sarcinii, cereți și opinia medicului ginecolog.

Controlul ginecologic, aliatul tău pentru sănătateControlul ginecologic anual este simplu de efectuat, nu provoacă disconfort sau durere, previne și tratează eficient majoritatea afecțiunilor

Aroma-terapie

Aroma-terapia se dovedește o modalitate eficientă de relaxare pentru anumite femei, în timpul sarcinii. În timpul primului trimestru, uleiurile esențiale de lavandă, ghimbir, lămâie și mentă ajută la combaterea stărilor de greață. Pentru o stare de relaxare generală, se recomandă lemn de trandafir, gălbenele, geranium, lavandă, ylang ylang, bergamotă, santal, tămâie sau patchouli. Aparatura și uleiurile pentru aromaterapie sunt accesibile și ușor de utilizat.

Aromaterapia pote reduce stresul în timpul sarcinii (sursă imagine)

Referințe:

youtube.com livestrong.com nhabitat.com Dr. Tilincă Gabriela

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept