Sărbătoare fără kilograme suplimentare - mit sau realitate?
Sănătate și frumusețeDr. Putnoky
O ofertă care trage la cântar
Încă de la începutul lunii decembrie, magazinele și-au sporit oferta pentru mesele festive de sărbători: mezeluri de la „pomana porcului” - cârnați, salamuri, caltaboși, tobă, jumări, dar și dulciuri „de sezon” - cozonaci, checuri, covrigi, fursecuri, prăjituri, bomboane și ciocolată într-o varietate de sortimente menite să descurajeze orice rezistență. Se găsesc la orice colț de stradă, în orice magazin de cartier. Supermarketurile sunt pline de mărfuri și cumpărători. Târgul de Crăciun vine cu fripturi la grătar, cu gogoși, langoși, prăjituri, colaci săsești, cozonaci, plăcinte, turtă dulce, castane, nuci glazurate, vin fiert. Noi suntem tot cu gândul la meniul de Crăciun și de Revelion, când e musai să avem pe masă ce se cade, adică ce e tradițional: aperitive felurite, neapărat cu multe mezeluri și brânzeturi, salată boeuf, ouă umplute, sarmale, fripturi, piftie și prăjituri de multe feluri. Nu-i de mirare că după sărbători vorbim urât cu cântarul și ocupăm, disperați, benzile de alergat pe la sălile de sport. Lupta cu kilogramele încasate așa de ușor la Crăciun poate dura până la primăvară sau chiar până la concediul cu „all inclusive” din vară.
Mănânci ușor, digeri cu spor
Câteva mici schimbări în meniu și în program pot avea efecte mari în prevenirea rotunjirii noastre.
Dacă e vorba de masa de acasă și noi suntem răspunzători de tot ce se mănâncă acolo, putem înlocui preparatele tradiționale cu unele mai puțin încărcate de grăsimi și zahăr și să economisim ici colo din calorii.
De Crăciun, fă sărbătoare din mișcareCrăciunul e o sărbătoare delicioasă, așadar, e nevoie de un pic de atenție la siluetă, altfel riscăm să ne schimbăm garderoba după Anul Nou
În loc de platoul cu aperitive tradiționale - mici canapé (mini tartine) cu icre roșii, cu bresaola (pastramă de vită), cu cubulețe de brânză, câteva nuci și măsline. În loc de salata boeuf înecată în maioneză - o salată de crudități. Un exemplu: morcov ras, măr ras, puțină țelină rasă, stropite cu zeama de la o lămâie, 1 lingură de stafide sau de merișoare. Salata consumată la începutul mesei ne va umple bine stomacul și vom mânca mai puțin din felul principal.
Dacă-i frig afară, și nu numai, se poate începe masa cu o supă bună și caldă de legume. Stomacul se va relaxa și va dispărea senzația de foame. La felul principal putem înlocui carnea grasă de porc și cârnații cu carnea de curcan și cea de rață cu pește. Un file de somon, de șalău sau un păstrăv la cuptor, cu condimente potrivite și garnitură de legume sote reprezintă o variantă sănătoasă și gustoasă.
Putem renunța la piftia de porc și să facem una de curcan, cu legume, care-i mai aspectuoasă, mai colorată și mai sănătoasă.
Cartofii prăjiți pot fi înlocuiți cu cartofi copți, natur sau cu orez. Garniturile de legume și salatele sunt de neînlocuit. Putem renunța la sosuri grase, consistente cum sunt cele de smântână.}
Condimentele sunt hotărâtoare, pot transforma o mâncare anostă într-una absolut minunată. Condimentele potrivite pentru mâncăruri de iarnă sunt cimbrul, ienibaharul, ardeiul iute, piperul, ghimbirul, scorțișoara, cuișoarele, nucșoara.
Când desertul ne face ochi dulci...
În loc de torturi și prăjituri cu cremă, o salată de fructe ne poate satisface foarte bine pofta de dulce.
E drept, prăjiturile și biscuiții fac parte din recuzita Crăciunului, coacerea lor este o ocazie de a-i aduce și pe copii în bucătărie și de a-i pune la treabă în mod amuzant. Conținutul de zahăr, făină, unt și nuci al prăjiturilor face ca valoarea lor calorică să fie mare și gustul irezistibil. Putem alege să folosim făinuri integrale, bogate în fibre, fructe uscate în loc de zahăr, doar câteva linii de ciocolată nu o cuvertură întreagă de glazură groasă și dulce și mai economisim puțin la kilocalorii. Dacă facem fursecuri și biscuiți cu forme mici, ni se va părea că am mâncat mai multe.
E bună preocuparea de a avea la masă fructe proaspete: mere, pere, kiwi, portocale, mandarine, kaki, mango, banane sau fructe deshidratate: caise, prune, merișoare, vișine.
Dulciurile, covrigeii, alunele, nucile nu se lasă pe masă tot timpul pentru că le vom avea la îndemână, le vom mânca fără să ne dăm seama și e bine ca mâncatul să fie un act conștient.
Între mese, ar trebui să bem apă, măcar doi litri. Sigur, vinul fiert din Piața de Crăciun e îmbietor, dar mai mult de un pahar e deja prea mult. Un pahar de vin fiert are mult zahăr și în jur de 200 kcal, așa că, în loc de un al doilea pahar, mai bine un ceai de fructe neîndulcit, dar cu scorțișoară, cuișoare, nucșoară, condimente care „încălzesc”.
Căldura din farfurie asigură încălzirea globală a organismuluiAtunci când temperatura devine tot mai rece, există alimente care ne pot furniza căldura necesară pentru ca organismul să funcționeze eficient
La consumul de alcool se impune cumpătare: 150 ml de vin, 330 ml bere, 50 ml tărie pe zi. O singură cupă de șampanie poate face din orice zi o sărbătoare. Ar trebui să alegem calitatea, să cumpărăm produsele cele mai bune pe care ni le putem permite. „Cine știe să deguste nu mai bea niciodată vin, ci gustă secrete”. (Salvador Dali)
Băuturile răcoritoare carbogazoase sau nectarurile nu se beau de sete, ele sunt dulciuri lichide, au 10-12 g (adică o lingură cocoșată) de zahăr la 100 ml.
Poftiți la masă!
Mâncarea gătită cu grijă și gust, frumos aranjată pe platouri, masa împodobită, vesela cea mai drăguță pe care o avem în dotare, toate acestea ne vor oferi plăcere precum și bucuria împărtășirii acestor momente cu cei dragi.
Dacă aranjăm mâncarea pe farfurii mici sau dacă nu ne vom ambiționa să umplem farfuriile vom reduce subtil porțiile. Ar fi bine să facem din porțiile mici un mod de viață, nu numai un truc de sărbători. Cât de mici să fie aceste porții mici? Cam așa:
- Garnitura de legume - cât pumnul strâns
- Carne (de orice fel) - cât un pachet de cărți de joc
- Brânzeturi tari (cașcaval, telemea) - cât un deget
- Cremă de brânză - cât o minge de ping-pong
- Pâine, cartofi, orez, paste - 2-3 linguri
- Cartofi pai/prăjiți - 10 „paie”
- Sosuri, frișcă - cât o nucă
- Unt, ulei - cât prima falangă de la degetul mare de la mână
Dacă suntem invitați la masă, nu prea avem de ales, mâncăm ceea ce ni se servește, dar putem totuși să ne impunem limite și un comportament „prudent”. Nimic nu-i interzis, dar trebuie să avem grijă la porții. Putem gusta din toate. Mâncarea trebuie savurată. Două sărmăluțe oferă aceeași satisfacție gustativă ca cinci. Putem renunța să mâncăm pâine, sosuri, alimente prea grase, nu trebuie să punem zahăr în cafea sau ceai. Nu ne servim cu o a doua porție decât dacă-i vorba de salată.
Aperitivele și desertul le putem împărți cu alți comeseni și astfel avem parte de o complicitate plăcută. Fiind la mese în familie sau cu prietenii, nu-i nicio problemă să cerem desertul la pachet.
De sărbători, dulciurile pot aduce nu doar bucurie, ci și problemeVrem ce este mai bun pentru copiii noștri, dar uneori, din prea multa iubire, putem alege greșit. Există variante sănătoase și delicioase pentru deserturile de Crăciun?
Mâncatul încet, cu înghițituri mici și mestecat temeinic, cu pauze de conversație, când e bine să lăsăm tacâmurile din mână, ne ajută să savurăm mâncarea și devenim conștienți de senzațiile pe care le înregistrăm și de cât am mâncat. Senzația de sațietate se instalează la 15-20 de minute de la începerea mâncatului, așa că ar fi bine să-i lăsăm stomacului timp să semnalizeze creierului că am mâncat destul.
Între mese, ar fi recomandabil să lăsăm pauze de 3-4 ore în care să nu mâncăm absolut nimic, doar să bem apă. Stomacul nostru are nevoie, și el, de puțin repaus.
Chiar dacă suntem în zilele libere este bine să rămânem activi, să participăm la treburile casnice, să facem plimbări lungi, să ne jucăm cu copiii sau să ne ocupăm cu alte activități care ne fac plăcere și nu implică mâncare.
Nimic nu trebuie să ne frustreze sau să ne supere. Totul trebuie să ne bucure.