Despre păr, de la rădăcină până la vârf

Sănătate și frumusețeMonica

Din fir în păr

Părul, această parte esențială a corpului nostru, pe care uneori ajungem să o ignorăm, ne însoțește încă din primele stadii ale vieții. La numai 22 de săptămâni, fetusul uman are deja aproximativ 5 milioane de foliculi de păr pe corp, dintre care un milion se găsesc pe cap. Firesc, de altfel, pentru că firul de păr nu are doar rol estetic, ci îndeplinește și funcția importantă de a proteja capul. Deși pare fragil, un fir de păr poate susține o greutate de 100 grame. Părul reprezintă totalitatea firelor subțiri, care se găsesc la nivelul epidermei și au rădăcina în dermă, stratul mai profund al pielii. Și părul și unghiile, conțin în mod natural o proteină numită keratină, care le conferă rezistență și strălucire. Keratina care intră în componența părului, conține doi aminoacizi bogați în sulf, metionină și cistină. Aceasta din urmă face părul mai solid decât fibrele având același diametru, din aluminiu sau nailon. Părul fragil conține foarte puțină cistină.

Anatomia firului de păr

Partea vizibilă a părului, numită tijă și a cărei culoare diferă de la persoană la persoană, este compusă din trei straturi tubulare, îmbinate unele în altele:

Rădăcina este situată sub piele și reprezintă partea vie a părului. Ea este implantată oblic în scalp, într-un săculeț numit folicul pilos. Acesta este acoperit, în derm, de tecile epiteliale (internă și externă). Foliculul pilos este format, la extremitatea sa inferioară, dintr-un bulb, care are la bază papila cutanată. Aici se găsesc multe vase mici, care aduc nutrienții din sânge și fibre nervoase. Deasupra acestui bulb, situată în hipoderm, se află glanda sebacee, care permite lubrifierea părului.

Mușchiul erector este inserat la baza foliculului pilos și determină fenomenul de ridicare (zbârlire) a părului, declanșat de frig sau emoții.

Creșterea și dezvoltarea firului de păr

Ființele umane se nasc, în medie, cu o sută de mii de foliculi piloși programați pentru a se dezvolta, transformându-se în păr lung și des, care cresc în grupe de unu până la patru fire de păr și care sunt răspândiți aleatoriu pe pielea capului. Nou-născutul are aproximativ 1.140 de foliculi/ cm2, dar, încă din primul an, acest număr scade, pentru a ajunge, în jurul vârstei de 25 de ani la 685/cm2. Scalpul adultului conține un milion de foliculi piloși, cu 120.000 până la 150.000 de fire de păr vizibile. Densitatea capilară se diminuează apoi, în funcție de fiecare individ, de modul de viață și de starea de sănătate a acestuia, putându-se ajunge până la calviție.

Într-o viață, fiecare folicul pilos produce aproximativ 15 fire de păr și este supus unui număr de douăzeci de cicluri. Acestea se derulează în trei etape:

Cât păr în cap...

O persoană adultă posedă, în medie, 120.000 de fire de păr, care ocupă aproximativ 700 cm2 din suprafața craniului. Însă nu toți oamenii sunt la fel, din punctul de vedere al densității capilare: blonzii au aproximativ 750 de fire/cm2, șatenii aproximativ 620, iar roșcații au părul cel mai des.

În fiecare zi, omul pierde aproximativ 100-150 de fire de păr, dar această pierdere este compensată de creșterea continuă a altor fire de păr. Creșterea părului este hormono-dependentă: estrogenii stimulează creșterea părului, iar androgenii au tendința de a-l face să cadă. De aceea, calviția apare cu precădere la bărbați.

Având în vedere faptul că rămâne mai mulți ani pe capul nostru, părul oferă indicații prețioase cu privire la modul nostru de viață; toate substanțele consumate pot fi observate în fibrele capilare.

Multe probleme pe cap:

Ce folosim să nu avem bătăi de cap:

Pentru că e parte integrantă din noi, aveți grijă de păr ca de ochii din cap!

Pentru o îngrijire completă și corectă, aveți la dispoziție soluții profesionale: Evolution by MC

Referințe:

facebook.com

foto creditnaturallydaily.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept