Contracepția a schimbat concepția

Sănătate și frumusețeDr. Tilincă

Când trebuie să faci alegeri, votează cu tine

Din fericire, azi stă în puterea noastră să alegem momentul, locul, partenerul și modul în care dorim să avem un copil. Ne putem trăi pasiunea sigur, sănătos și plăcut. Toate aceastea, grație metodelor contraceptive, care ne ajută atât să prevenim o sarcină pentru care nu suntem pregătite, cât și să diminuăm riscurile bolilor cu transmitere sexuală. Mai mult, contraceptia poate fi utilizată și din alte motive medicale, iar unele contraceptive ajută efectiv la controlarea ciclului și chiar reduc numărul menstruațiilor. Sunt disponibile multe metode contraceptive, unele dintre ele fiind mai indicate în anumite perioade ale vieții. Unele dintre aceste contraceptive trebuie prescrise de doctor, iar altele pot fi cumpărate pur și simplu de la farmacie.

Protecție prin contracepție

Majoritatea femeilor pot rămane insărcinate începând de la vârsta primei menstruații și pană la sfârșitul decadei a patra și începutul decadei a cincea a vieții. Pe parcursul anilor fertili, cheia evitării unei sarcini nedorite este contracepția.

Există trei categorii principale de contraceptive: metode hormonale, metode tip barieră și metode intrauterine. Atunci când doriți să alegeți cea mai potrivită metodă contraceptivă, există câteva considerente care trebuie luate în calcul: eficiența, posibilele efecte secundare, stilul de viață, preferințele personale, planurile privind sarcinile viitoare, orice afecțiuni medicale pe care le aveți, alte medicamente pe care le consumați, etc.

Controlul ginecologic, aliatul tău pentru sănătateControlul ginecologic anual este simplu de efectuat, nu provoacă disconfort sau durere, previne și tratează eficient majoritatea afecțiunilor

I. Metode hormonale

1. Contraceptivele orale combinate (pilula tradițională și pilula cu regim extins)

Aceaste pilule reprezintă o combinație de doi hormoni: estrogen și progesteron. Diferitele mărci de pilule conțin diferite tipuri și concentrații ale acestor doi hormoni. Pilula acționează împiedicând ovulația, prin îngrosarea mucusului cervical, care blochează înaintarea spermei în uter, astfel încât ovulului fecundat îi este mai greu să se implanteze în uter.

Unele tipuri de pilule se iau 21 zile cu 7 zile de pauză, altele 24 de zile cu 4 zile de pauză, iar altele 28 zile. Este necesar ca pilulele să fie luate seara, la aceeași oră. De asemenea, există și pilule cu regim extins de administrare și care sunt luate în fiecare zi, timp de 84 zile, fără întrerupere, urmate de 7 zile de pauză. Femeile care iau acest tip de pilule au 4 menstruații pe an.

Pilulele contraceptive prezintă multiple avantaje:

  • sunt extrem de eficiente ( 98-99%);
  • în scurt timp de la oprirea administrării, capacitatea de a avea o sarcină revine;
  • nu influențează desfășurarea actului sexual;
  • se pot folosi pentru amânarea menstruației;
  • protejează împotriva unor boli cum ar fi chisturile ovariene, cancerul de ovar sau de uter.

Dezavantajele acestei metode sunt legate de faptul că pilulele trebuie luate în fiecare zi (uitarea unei pilule duce la dispariția protecției), nu protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS) și pot exista unele reacții adverse. Astfel, pilula contraceptivă trebuie evitată la femeile care au suferit de tromboflebită, infarct, diferite forme de cancer, accidente vasculare cerebrale, de femeile care alăptează precum și de fumătoarele peste 35 ani. E nevoie de prudență la femeile cu boli hepatice, hipertensiune arterială, diabet zaharat, epilepsie. Printre reacțiile adverse se numără: sângerări între menstruații, grețuri, dureri de sâni, creșterea apetitului.

2. Pilula monohormonală

Aceste pilule conțin doar un singur hormon, și anume, progesteronul. Acesta, prin îngroșarea secrețiilor colului uterin, împiedică pătrunderea spermatozoizilor în uter. Pilula monohormonală are același mod de administrare, aceleași avantaje și dezavantaje ca pilula combinată, dar are eficiență de doar 96-98%. În schimb, poate fi folosită de femeile care alăptează și de femeile fumătoare.

3. Inelul vaginal contraceptiv

În mod similar pilulelor contraceptive, conține cei doi hormoni, estrogenul și progesteronul. Este un inel flexibil transparent, de aproximativ 5 cm în diametru. Inelul este introdus cu ușurință de femeie, în prima zi de ciclu, în vagin unde rămâne timp de 21 de zile, moment în care se îndepărtează. Urmează o pauză de o săptămână, după care se poate insera un nou inel. Dispozitivul este confortabil și poate fi îndepărtat în momentul contactului sexual. Acționează în același mod ca și pilulele contraceptive. Cantitatea de hormoni conținută este una foarte mică. Inelul contraceptiv reprezintă o metodă relativ modernă, eficientă și poate fi achiziționat din farmacii.

4. Injecția contraceptivă (implantul contraceptiv)

Conține doar hormonul progesteron. Acesta este injectat într un mușchi, de obicei, mușchiul fesier, de unde se eliberează treptat în sânge. Unele injecții au efect 8 săptămâni, iar altele, 12 săptămâni. Injecția contraceptivă blochează ovulația, prin îngroșarea mucusului cervical, împiedicând înaintarea spermei prin uter. În același timp, determină subțierea mucoasei uterine, astfel încât ovulului fecundat îi este mai dificil să se implanteze în uter. Dat fiind că injecția are o durată îndelungată, este necesară o perioadă de timp de la oprirea injecțiilor și până când femeia va redeveni fertilă. Injecția are efect și asupra menstruației, care se reduce foarte mult cantitativ sau chiar dispare.

5. Plasturele contraceptiv

Plasturele contraceptiv conține cei doi hormoni: estrogenul și progesteronul. Are culoarea pielii și măsoară 5/5 cm. Fiecare plasture are o durată de acțiune de o săptămână. Se utilizează timp de 3 săptămâni, urmate de o săptămână de pauză. Acționează prin modificarea echilibrului hormonal din corp, astfel încât ovarele să nu producă un ovul (inhibarea ovulației), prin îngroșarea mucusului cervical și prin subțierea mucoasei uterine. Plasturele este fixat pe piele astfel încât cei doi hormoni să se elibereze în mod continuu în corp, având efect și asupra menstruațiilor.

II. Metodele de tip barieră

1. Prezervativele

Cele mai cunoscute sunt prezervativele pentru bărbați (există și prezervative pentru femei). Ele acoperă penisul în erecție în timpul contactului sexual și împiedică intrarea spermei în vagin. Pot fi confecționate din cauciuc sau din plastic. Prezervativele masculine sunt singura metodă de protecție în fața infecțiilor cu transmitere sexuală.

În ceea ce privește gradul de siguranță în fața apariției unei sarcini nedorite, prezervativul se înscrie în lista metodelor cu risc mare de accident. Studiile arată că 15 din 100 femei care folosesc prezervativul ca metodă de contracepție, rămân însărcinate la un moment dat. De asemenea, ele sunt cele care recurg la metodă pilulei de a doua zi, ca urmare a unor accidente petrecute pe parcursul contactului sexual.

2. Capacele cervicale

Acestea sunt plasate în interiorul vaginului pentru a acoperi numai zona cervixului (colul uterin). Sunt folosite cu un spermicid, pentru a distruge spermatozoizii.

3. Diafragmele

Sunt plasate în interiorul vaginului, pentru a forma o barieră între spermă și uter. Au formă de cupolă și de obicei sunt realizate din plastic moale sau silicon. Și ele sunt folosite în asociere cu un spermicid.

III. Metodele intrauterine

1. Dispozitivul intrauterin din cupru (se mai folosește și aur sau argint)

Are forma literei T și este introdus în uter de medicul ginecolog, printr-o manevră relativ simplă, cu o durată scurtă. Are un fir atașat care trece prin cervix (gâtul uterului) și iese în vagin. Acesta permite îndepărtarea ușoară a dispozitivului și, totodată, verificarea poziției în care se află. Principiul de funcționare constă în împiedicarea implantării ovulului fecundat în uter, dar și împiedicarea fecundării ovulului. Acest lucru este realizat prin transformarea mucusului cervical într-un mediu nefavorabil spermei și astfel mucoasa uterului nu mai oferă condiții prielnice pentru implantarea ovulului fecundat.

Odată amplasat, dispozitivul poate rămâne în uter 5 ani. În cazul în care femeia dorește o sarcină înainte de acest termen, dispozitivul poate fi extras cu multă ușurință. Este o metodă foarte sigură, având o eficiență de 98-99%. Ca dezavantaj, se menționează că unele femei au o menstruație mai abundentă, mai ales în primele luni.

2. Sistemul intrauterin cu progesteron

Este un dispozitiv de plastic în forma literei T, care este înserat în uter de medicul ginecolog. Are un aspect similar dispozitivului intrauterin din cupru, însă, în loc să conțină cupru, conține hormonul progesteron într-o formulă cu eliberare lentă. Progesteronul îngroașă mucusul cervical, fapt care oprește spermatozoizii să ajungă în uter, pentru a fecunda ovulul. Datorită prezenței progesteronului, acest dispozitiv are influență și asupra menstruațiilor, care devin mult mai reduse cantitativ. Dispozitivul intrauterin cu progesteron poate fi păstrat în uter 3 ani. Expulzarea accidentală a dispozitivului, urmată de contact sexual, poate duce la o sarcină nedorită.

Există și alte metode de contracepție, mai puțin științifice sau documentate din punct de vedere medical și cu o eficiență discutabilă, dar încă foarte utilizate la noi în țară:

Retragerea

Metoda „retragerii” sau în mod științific„coitus interruptus”, presupune ca un bărbat să își retragă penisul înainte de ejaculare. Retragerea este o metodă riscantă și nu este cea mai potrivită pentru o viață sexuală sănătoasă și lipsită de riscuri.

Metoda calendarului

Planificarea familială naturală sau metoda calendarului, presupune ca partenerii să practice abstinența sexuală în perioada fertilă a ciclului menstrual al femeii. Cei care utilizează planificarea familială naturală pot folosi o tehnică sau o combinație de tehnici pentru a identifica începutul și sfârșitul perioadei fertile a femeii. Rata de eșec a acestei metode este destul de mare.

Mai trebuie precizat că singura metodă 100% sigură este ligatura trompelor la femeie și / sau legarea ductelor deferente (canale spermatice) la bărbați.

Ligatura trompelor

Este o metodă chirurgicală prin care trompele uterine se secționează și se leagă definitiv. Astfel, ovulul eliberat de ovar nu va mai ajunge prin trompă, în uter. Este o metodă de sterilizare definitivă, ireversibilă, aplicabilă femeilor care au avut copii și care au decis că nu mai doresc o altă sarcină. Această metodă este sigură, fără nici o reacție adversă.

Decizia de a alege o metodă contraceptivă sau alta sau de a nu alege niciuna, este o hotărâre personală care se ia în cadrul cuplului, ținând cont de avantajele și dezavantajele fiecăreia, de situația medicală, socială, afectivă a persoanelor implicate și de opțiunile, convingerile și valorile pe care partenerii le împărtășesc. Dacă optați pentru contracepție, este indicat să solicitați și o opinie medicală, pentru a alege varianta care corespunde cel mai bine vârstei și stării de sănătate.

Să ai grijă de tine înseamnă să ai grijă de toți cei pe care îi iubești. Ai toate motivele să afli cum poți să te bucuri de o viață sănătoasă și împlinită.

Cabinet de obstretică și ginecologie
Tel.: 0256 203 586
E-mail: office@progyn.ro
Web: www.progyn.ro
Facebook: Dr. Tilincă Gabriela

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept