Yoga - o călătorie de o viață Interviu cu Cosmin Iancu, un timișorean ajuns profesor de Yoga tocmai în Valencia
1. Yoga este o cale de desăvârșire în această existentă pământească. Cum ai întâlnit yoga și de ce ai ales să o transmiți mai departe studenților tăi?
Am descoperit Yoga căutând o cale prin care să îmi găsesc pacea interioară, am fost introdus în practică de către o persoană din familie căreia îi sunt recunoscător și în ziua de azi pentru ajutorul său. Am ajuns la concluzia că, pentru a putea susține o practică de Yoga care să aibă un adevărat impact în viața mea și a celor din jurul meu, va trebui să îmi dedic majoritatea timpului meu practicând, deci a fost ceva natural impulsul de a crea un mod de viață în jurul Yoga.
2. Care este misiunea ta ca profesor de yoga și unde dorești să ajungi prin asumarea acestui rol de practicant devotat, dar, în același timp de mentor pentru alții?
Adevăratul nostru scop în această viață e de a ne desăvârși pe toate planurile, astfel încât să putem fi o adevărată inspirație pentru cei din jur, pentru a putea ajuta cât mai multe ființe. Nu m-am considerat niciodată a fi un mentor, dar sper că prin exemplul personal pot dovedi tuturor celor care mă întâlnesc că Yoga funcționează și că prin practică asiduă putem aduce în armonie trupul, spiritul și mintea, regăsindu-ne astfel pacea și echilibrul în viață.
Yoga, o disciplină pentru evoluție spirituală și armonie fizicăYoga este mai mult decât o activitate fizică sau relaxantă, este un întreg sistem menit să te reconecteze cu însăși esența vieții
3. Dacă ar fi să alegi trei principii yoga cu aplicabilitate pentru toți oamenii fie ei practicanți sau nu, care ar fi acestea?
Determinare, Perseverență și Focus. Când cineva le îmbină pe acestea în viața de zi cu zi, succesul e garantat.
4. În zilele noastre, imaginea yoga dar și felul în care aceasta este percepută și înțeleasă de către unii oameni se abate de la principiile sale tradiționale. Spune-mi, te rog, cum ar trebui și ce ar trebui să facem noi, ca profesori de yoga, pentru a păstra natura sa autentică?
Suntem ființe într-o permanentă schimbare și transformare; din punctul meu de vedere, agățarea de tradiție e de multe ori în detrimentul nostru pentru că nu ne lasă să ne dezvoltăm ca indivizi. Putem însă spune că la baza unei practici și a unui stil de viață Yogic stau Principiile sale de bază. Dacă cineva alege să își dezvolte propria sa practică, cum mulți o fac dealtfel, această practică nu va avea nici o valoare dacă nu se întemeiază pe Principiile de bază. Orice în lumea asta pornește din adevărata și reala cunoaștere a Principiilor constitutive, care îi conferă valoare și putere de transformare. Cei ce înțeleg Principiile sunt cu adevărat profesori și maeștri, indiferent despre ce este vorba, ceilalți mai au puțin de lucru cu ei înșiși.
Hatha Yoga a cucerit Occidentul, prin maeștri indieniZiua Mondială Yoga este dedicată celor care practică această disciplină veche de mii de ani, o modalitate complexă de a îmbunătăți starea de sănătate și de a atinge iluminarea
5. Așa cum vedem pe toate căile de socializare media, yoga dobândește o din ce în ce mai mare importanță. Din păcate, vizibil este faptul că imaginea practicanților de yoga devine un atu în promovarea aceasta online. Tu cum înțelegi acest fenomen și cât de important este impactul vizual media pentru promovarea unei practici la îndemâna tuturor fără a crea frustrare în subconștientul potențialilor practicanți?
Orice pe lumea asta trebuie înțeles pe baza naturii sale - fie că este un obiect, sau un instrument de lucru, cum este Social Media. Înțelegându-i dinamica și scopul, putem să folosim acest instrument spre beneficiul nostru. Părerea mea e că prea puțin informație are un impact mult prea mic pentru a crea o schimbare, iar multă informație poate crea confuzie. E important să găsim echilibrul în tot ceea ce facem; nimic nu e fără rost pe lumea asta, depinde doar de noi să știm cantitățile care le acceptăm în viața noastră. Tot ceea ce căutăm ni se oferă, însă știm ce căutăm? Înainte de a ne intoxica cu informație, mai bine să ne întrebăm ce este ceea ce căutăm. De ce practici Yoga?
6. Yoga is a life time journey... Ce presupune acest lucru și ce înseamnă o practică disciplinată, ale cărei roade să fie benefice pe termen lung?
Păi, în primul rând, este important să înțelegem de ce practicăm, ce practicăm și cum practicăm. Rețeta succesului am spus-o mai devreme: Determinare, Perseverență și Focus. Aș mai adăuga Moderație, un aspect foarte important pe care mulți îl uită cu timpul.
7. De-a lungul anilor de practică, cu siguranță ai pătruns în comunități de yoga diferite din lume. România așează practică yoga, încă, într-un segment de nișă. Ce impresii ți-au lăsat întâlnirile cu practicanții de la noi din țară și ce îndrumare le-ai putea oferi?
Le-aș sugera să continue să practice cu calm, cu bucurie, fără dogmă și ego, fără a căuta ceva anume, și mai ales să își păstreze succesele practicii personale pentru ei. Acest ultim lucru e poate cel mai important sfat pe care și eu l-am primit la rândul meu de la un mare maestru.
8. Care este relația ta cu propriul corp, cu mintea și cu spiritul tău acum? Cum s-au modificat acestea prin practicile yoghine pe care le așezi în viața ta de zi cu zi?
Există în permanență un joc între cele trei. Ideea de bază în Yoga e să găsim echilibrul între ele. În momentul în care acest lucru se întâmplă, putem spune că am realizat Yoga. Eu lucrez mai departe cu mine însumi, în speranța că voi realiza acest echilibru într-o bună zi.
9. Se vorbește foarte mult despre inteligența organică pe care practica yoga o dezvoltă în timp. Cum afectează practica Ashtanga Vinyasa Yoga acest aspect?
Practicând eliminăm impuritățile mentale și avem tot mai multă claritate. Nu este ceva specific pentru Ashtanga Yoga acest lucru, e valabil pentru orice practică spirituală. Yoga e Universală.
10. Dacă ar fi să alegi trei unelte yoghine cu care să poți să îți menții practica sănătoasă, vie și înnobilatoare, care ar fi acestea?
Cele 3 instrumente de bază: Asana (practică posturală), Pranayama (practică energetică) și Meditația (practică mentală).
Yoga Sutra a lui Patañjali, un ghid pentru evoluție spirituală și armonie fizicăYoga este o practică străveche, care, prin practică zilnică și disciplină ne ajută să ne reconectăm cu adevăratele valori ale divinității din noi
11. Cum arată o zi din viața yoghinului Cosmin Iancu?
Perfect normal și obișnuit, doar că probabil petrec mai mult timp cu mine însumi decât o fac alți oameni.
12. Boala secolului-stres-ul. De ce yoga anti-stres și cum poate un individ care suferă de sindromul burn out să scape din acest cerc vicios prin inserția practicii yoga în viața sa?
Stresul e cauzat de o minte suprasaturată cu informație, e o condiție a unei minți lipsite de spațiu. După cum am mai spus mai devreme, practicând Yoga, eliminăm impuritățile mentale și avem tot mai multă claritate, cu alte cuvinte creem mai mult spațiu, atât fizic cât și mental. Dovadă vie ar fi rezultatele pozitive obținute de către companiile care și-au încurajat angajații să practice Yoga sau Mindfullness (o practică internă ce are la bază meditația budistă) ca o opțiune pentru a-i ajuta să fie mai calmi și mai fericiți, deci implicit mai eficienți și focusati în ceea ce fac.
13. Te rog, spontan, folosind un singur cuvânt, completează propoziția următoare: Yoga este pentru mine...
LIBERTATE.
Despre Cosmin:
Cosmin s-a născut în România în 1976, a emigrat în Canada în 2004 și s-a stabilit în Valencia în 2010. A fost introdus în tehnica Yoga de către nașa sa, Umadevi, maestră de yoga și ghidul său spiritual, iar după ani de practică intensivă, Cosmin a decis să renunțe la cariera sa în arhitectură în favoarea Yoga.
Inițiat în practica tradițională în Dharamsala, de călugărul Bhooma Chaitanya, Cosmin a început să practice Ashtanga Vinyasa Yoga pe cont propriu, și a dezvoltat o pasiune deosebită pentru această disciplină. De-a lungul anilor, a avut ocazia să studieze cu mulți maeștri de renume; dintre aceștia poartă un respect deosebit pentru Sri Andrei Ram (Dharma Yoga), Kristina Karitinou care l-a introdus în seriile avansate ale Ashtanga Yoga și pentru actualul său maestru, Sri Manju Pattabhi Jois, fiul lui Sri K Pattabhi Jois. În primăvara 2017, acesta îi recunoaște oficial anii de practică devotată și îi oferă certificarea de a preda Ashtanga Yoga.
Începând cu 2015, Cosmin activează ca voluntar, în calitate de profesor de Yoga pentru deținuții din penitenciarul Picassent, lângă Valencia, experiență care a avut un puternic impact atât în viața sa profesională cât și în practica personală.
În fiecare an, Cosmin călătorește intensiv ca profesor invitat în cadrul multor festivaluri, cursuri și seminarii internaționale, dedicându-și viața practicii și învățăturilor Yoga, așa cum i-au fost transmise de către maeștrii săi, oferind fructele tuturor acțiunilor și eforturilor sale spre beneficiul tuturor ființelor. Harih OM.
Cosmin e acreditat de Yoga Alliance ca E-RYT 500 (experienced Yoga teacher 500) și YACEP (Continuous Education Provider).
Mai multe informații despre Cosmin pe pagina sa personală: www.cosminyogi.com