Igiena orală reprezintă un mod de viață

Sănătate și frumusețeDr. Fondrea

Profilaxia stomatologică

Tratamentul stomatologic profilactic are drept scop prevenirea și tratarea afecțiunilor stomatologice prin asigurarea unei igiene dentare optime.

Igiena orală reprezintă un mod de viață.

Repercursiunile în cazul neglijenței pot fi dintre cele mai neplăcute. Metoda pentru a dobândi o bună calitate a status-ului dentar este reprezentată de o educație în ceea ce privește igiena orală, a conștientizării importanței ei. Este important să înțelegem faptul că igiena orală oricât de riguroasă și corectă ar fi nu este completă fără un control periodic făcut de un medic dentist și fără igienizarea profesională cel putin de 2 ori pe an. Periajul dinților, adică igienizarea personală, igienizarea profesional realizată în cabinetul stomatologic la intervale de timp regulate și consultul periodic, reprezintă cele mai importante metode profilactice.

Nu uitați de igienizarea personala! Dinții trebuie periați de cel putin de 2 ori pe zi (dimineața și seara) timp de 3 minute. (sursă imagine)

Igienizare profesională trebuie realizată, în funcție de caz, la fiecare 3 sau 6 luni. La 3 luni este recomandat celor care au probleme parodontale, fumătorilor și celor cu implanturi dentare, la 6 luni nefumătorilor. Pentru menținerea sănătății dinților, a gingiilor dar și pentru sănătatea ta generală recomandarea dată tuturor pacienților este respectarea programului de recall profilactic, (după caz, la 3 sau 6 luni) un program care are drept scop prevenția problemelor dentare.

Nu uitați de igienizarea personala! Dinții trebuie periați de cel putin de 2 ori pe zi (dimineața și seara) timp de 3 minute.

1. Periuța de dinți

  • trebuie să fie alcătuită din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete, pentru a evita iritarea gingiilor.
  • Înclină periuța în unghi de 45 grade față de dinți – perii trebuie să atingă și gingia;
  • Periază suprafața exterioară a 2-3 dinți, descriind o mișcare rotativă, vibratorie, și o mișcare dinspre gingie spre dinte de 5 ori fiecare grup;
  • Repoziționează apoi periuța pe următorii 2-3 dinți și repetă mișcarea;
  • Păstrând unghiul de 45 grade față de dinți și suprafața de contact a periuței, periază suprafața interioară a dinților ușor, tot cu mișcări circulare, din spate către față;
  • Așează apoi periuța în poziție verticală, în spatele dinților din față și periază folosind jumătatea superioară a periuței;
  • În final, pune periuța pe suprafața orizontală a dinților și descrie o mișcare stânga-dreapta.
  • Curăță limba și obrajii.

Periuța e indicat să fie schimbată la un interval de 3 luni.

2. Ața dentară

Periuța de dinți indiferent de model, lungimea perilor sau forma acestora nu poate ajunge în toate locurile unde se pot depozita resturi alimentare, din acest motiv este nevoie să ne ajutăm de ața dentară pentru a ne asigura că fiecare față a dinților a fost curățată.

3. Apa de gură

Utilizați pentru clătirea gurii după periaj o apă de gură antibacteriană dacă vă este recomandată de medic sau de profilaxist.

4. Pasta de dinți

In prezent există pe piață o gamă largă de paste de dinți care au în compoziția lor diverse substanțe care ajută la obținerea unui periaj corespunzător dar, nu uitați, nu acestea au cel mai important rol în periajul dentar ci frecvența periajului, durata și procedura corectă. Este suficient ca acea pastă de dinți să fie aprobată de o unitate autorizată precum Asociația Medicilor Dentiști din Romania.

O pastă de dinți va fi aleasă după nevoile și preferințele de gust, culoare sau miros ale fiecăruia. Pastele de dinți pe bază de fluor acționează eficient împotriva plăcii și curăță și lustruiesc smalțul dentar, controlează apariția tartrului datorită pirofosfaților.

Pasta de dinți care conține bicarbonat de sodiu și/sau peroxid de hidrogen (ambii agenți de curățire) conferă cavității bucale o senzație de curat, de proaspăt, care poate reprezenta o motivare de a te spăla mai des. Aceste paste noi oferă formule avansate de albire cu scopul de a îndepărta petele și de a face dantura mai albă și mai strălucitoare. Aceste paste însă, nu vor înlocui ședința de albire profesională din cabinetul dentar care oferă rezultate net superioare.

Boala parodontală este una din cele mai întâlnite și temute boli ale cavității orale. Cele mai grave probleme legate de această afecțiune nu sunt legate doar de pierderea dinților ci a osului care îi susține. Unul din factorii determinanți ai acestei boli este igiena dentară precară. Examinările dentare preventive sunt prioritate pentru oricine ține la propria sănătate orală. In acest fel orice tip de afecțiune a dinților sau a gingiilor este depistată și tratată la timp fără a ajunge la complicații. Cariile și sângerările gingivale joacă un rol favorizant și asupra sănătății generale a organismului, putând fi un factor cu impact mare sau chiar declanșator a unor boli precum afecțiunile cardiovasculare.

Referințe

Medic Dentist - Dr. Bogdan Fondrea
Profilaxist - Lavinia Ciuculescu
http://drfondrea.ro http://www.dentaldesign.ro

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept