Dilema veche - guturai sau gripă?

Sănătate și frumusețeDr. Putnoky

Guturaiul un inamic ancestral și viral

Guturaiul este produs de viruși. Virușii care determină astăzi guturaiul sunt neschimbați de peste 50.000 de ani, dar nu au fost încă învinși. Doar oamenii care trăiesc în comunități cu totul izolate (eschimoșii, de exemplu) nu fac guturai. Noi, cei care trăim în mari aglomerări urbane nu prea avem șanse să scăpăm. Oricine poate răci: tu, eu, Dalai Lama, Donald Trump.

Sunt peste 200 de tipuri de viruși care sunt răspunzători de răceli, de aceea tratamentul antibiotic nu este necesar. Antibioticele sunt eficiente împotriva bacteriilor, asupra virușilor nu au efect. În cazul infecțiilor virale, tratamentul igienico-dietetic și cel simptomatic sunt singurele recomandate.

Cum se manifestă guturaiul

Debutul este insidios, durează 1-2 zile, cu senzație de gât uscat, apoi cu „zgârietură” sau dureri în gât, mai ales la înghițire. Concomitent, pot apărea fiori și senzație de oboseală. În scurt timp, va apărea strănut repetat și rinoree apoasă, nasul curge continuu, deși senzația este de înfundat. Pot apărea dureri de cap și la nivelul sinusurilor, lăcrimare, ochi congestionați, facies „plâns”. Uneori apare tuse seacă, care devine în scurt timp productivă. Orice guturai survenit la o persoană cu o bună stare de sănătate durează 7-9 zile. Cele mai supărătoare simptome por dispărea în 3-4 zile, dar rămân tusea și oboseala/epuizarea, care pot dura încă 5-6 zile.

Răceala și gripa

Guturaiul este o infecție virală ușoară, de cele mai multe ori nu este necesar să ne înghesuim în sala de așteptare a medicului de familie. Ne putem trata și singuri cu somn mult și hidratare corespunzătoare cu ceaiuri și supe. Dacă răceala nu trece după o săptămână, atunci e cazul să ne adresăm medicului nostru. În caz de suprainfecție bacteriană, este necesar tratament cu antibiotice, dar asta numai doctorul hotărăște. Este o practică greșită să se dea tuturor pacienților antibiotice „de protecție”, adică doar în eventualitatea că ar apărea o suprainfecție bacteriană.

Penicilina, un medicament dintr-un accidentAlexander Fleming a descoperit unul dintre cele mai valoroase medicamente din toate timpurile, penicilina, dintr-o greșeală benefică pentru întreaga lume

Semnele unei suprainfecții bacteriene sunt:

  • culoare galben-verzuie a secrețiilor nazale;
  • febră mare care apare sau crește tardiv, după câteva zile de răceală;
  • alterarea stării generale.

Dacă un guturai nu trece în 7-9 zile, trebuie consultat medicul de familie.

Care este diferența între gripă și guturai?

Ambele sunt infecții virale, dar de gravitate mult diferită. Am încercat o sistematizare a diferențelor dintre ele, mai jos:

 Guturai/RăcealăGripă
Agentul patogenPeste 200 tipuri de viruși, mai ales rinovirușiVirusul gripal (Myxovirus influenzae)
SezonMai ales în anotimpul receÎn anotimpul rece, dar și primăvara și vara
IncubațieScurtă 1-2 zile3-4 zile
DebutInstalare lentă a simptomelor, cu zgârieturi în gât, deteriorare treptată cu afectarea cărilor respiratorii superioare (nas, gât)Simptomele apar brusc, cu febră mare și alterarea rapidă a stării generale
Simptome
FebraFebra lipsește sau este moderatăFebră mare, peste 39°C, frisoane,
Dureri de capDureri de cap ușoare, mai degrabă senzație de cap greu, "umflat" sau pot lipsiDureri de cap puternice, dureri intense la nivelul globilor oculari (tipice pentru gripă)
Dureri musculare și articulareLipsesc sau sunt ușoareDureri musculare și de articulații intense, obligă bolnavul la repaus, nu poate duce boala "pe picioare"
Dureri în gâtCu senzație de zgârietură, se calmează după 2-3 zileSenzație de gât uscat cu dureri la înghițire
TuseTuse seacă, iritativă, se poate transforma în tuse productivăTuse seacă, frecventă, obositoare
Catar oculo-nazalPronunțat, secreții abundente nazale și oculare, facies "plâns"Catarul este mai redus, aspectul feței este mai puțin "dramatic"
Starea generalăBună, ușoară slăbiciuneOboseală intensă, slăbiciune marcată, stare generală alterată
Durata7-9 zile. Refacerea este rapidă7-14 zile. Oboseala și slăbiciunea pot dura mai multe săptămâni.
ImunitateLasă imunitate de scurtă durată, de ordinul lunilorImunitate care poate dura 2-3 ani
Risc de mortalitateAbsentPrezent, mai ales la grupele cu risc (copii mici, gravide, bătrâni, bolnavi de boli cronice) prin complicații

Cum ajutăm sistemul imunitar să lupte cu răcealaÎn acest sezon, vremea ne tratează, uneori cu răceală. Guturaiul dă de lucru sistemului imunitar, aflat în luptă cu infecțiile virale, care plutesc în aer.

Remedii simple pentru ca guturaiul să fie suportat mai ușor

Vorba populară „O răceală trece cu tratament în șapte zile, iar fără tratament într-o săptămână” este perfect valabilă. Nu există tratament etiologic în guturai, adică nu există medicamente sau remedii care să distrugă virușii. Ce putem face este să ne ușurăm suferința prin diminuarea intensității simptomelor.

Liniște, odihnă și somn cât mai mult

Cu toate că mulți dintre noi sunt capabili să ducă o viroză „pe picioare”, comportamentul adecvat este repausul la pat sau într-un fotoliu, într-o cameră unde să putem sta izolați de ceilalți membri ai familiei. Aerisirea încăperii câte zece minute, de mai multe ori pe zi este benefică.

Ceaiurile pentru răceală

Cele mai utilizate în guturai sunt ceaiul de tei și cel de soc. Ele calmează, favorizează transpirațiile și eliminarea toxinelor prin piele, asigură o bună diureză și, mai ales, contribuie la menținerea hidratării/umidității mucoaselor. Se pot îndulci cu miere. Apa plată e bună și ea, doi-trei litri pe zi.

Beneficiile ceaiului de soc

Supa (de pui, de curcan, de vită)

Este un remediu de pe vremea bunicelor, izvorât din experiență. Supa oferă hidratare și aminoacizii necesari refacerii mucoaselor și anticorpilor. Supa de pui nu grăbește vindecarea, dar ameliorează pe termen scurt simptomele. În plus, supa constituie o masă ușoară și plăcută în condițiile în care lipsește simțul mirosului și ca atare și pofta de mâncare este redusă.

Inhalații

Nu sunt plăcute, dar când suntem răciți, am face orice ca să scăpăm mai repede. Se stă deasupra unui vas cu apă fierbine cu flori de mușețel sau cu câteva picături de ulei natural de mentă, eucalipt, cimbru, lavandă. Un prosop pe cap. Se inspiră pe nas și se expiră pe gură. Zece minute durează tratamentul, dar simptomele răcelii se vor ameliora, cel puțin pentru câteva ore. Atenție: copiii nu vor face inhalații cu uleiuri eterice, există preparate speciale pentru ei, medicul pediatru trebuie neapărat consultat.

Gargara

Se poate face cu ceai de salvie sau de mușețel și ușurează durerea de gât prin reducerea inflamației locale.

Spălături nazale cu soluții saline

Se găsesc preparate gata de utilizat pentru instilații nazale, precum și dispozitive care ușurează acest proces. Important este ca dispozitivele de spălături nazale să fie bine curățate cu apă fierbinte după fiecare utilizare.

Băile calde

Băile generale calde, cu săruri și uleiuri aromate, sunt benefice pentru că relaxează musculatura corpului și cresc temperatura. În caz de febră mare și stare generală alterată, băile calde nu sunt recomandate.

Comprese reci în caz de febră

Se recomandă mai ales atunci când nu dorim să luăm antipiretice, când febra e moderată (38,5°C) și la copii. Se înfășoară doar încheieturile mâinilor și picioarelor în comprese reci. Deasupra se pun prosoape uscate, După 10-20 de minute, când compresele s-au încălzit, se scot, se răcesc din nou și se repun. Se repetă procedura până când febra scade.

Recomandări igienice pentru prevenirea guturaiului, gripei și a altor infecții transmise prin aer sau mâini murdare

 

Spălați-vă corect pe mâini

Spălatul corect al mâinilor se face exclusiv cu apă caldă la jet continuu și săpun, timp de 20-30 secunde. Se spală palmele, dosul și marginile mâinii, spațiile dintre degete, vârfurile degetelor și încheieturile mâinilor până spre cot. Inelele și brățările se scot în timpul spălatului pe mâini. Bijuteriile împiedică spălatul eficient și pot aduna microbi pe și în jurul lor.

Spălatul pe mâini

Spălați-vă frecvent pe mâini

Nu uitați că ați atins clanțe, tastaturi, telefoane, bare de susținere în mijloacele de transport în comun, o mulțime de obiecte potențial contaminate cu microbi, așa că, imediat ce ajungeți acasă spălați-vă pe mâini. Faceți acest lucru și înainte de a vă apuca de gătit, înainte și după ce mâncați, după folosirea toaletei, după ce mângâiați animale sau după ce veniți în contact cu o persoană bolnavă.

Stăpâniți-vă gesturile

Nu vă atingeți fața. Nici a altora. În special țineți-vă mâinile departe de ochi, nas, gură.

Veselă și tacâmuri proprii

La locul de muncă nu folosiți veselă și tacâmuri împreună cu colegii. Fiecare să aibă zestrea proprie de ustensile pentru mâncat și băut.

Articole de igienă personală

Articolele de igienă personală așa trebuie să fie: personale. Nu se împart cu alți membri ai familiei: periuța de dinți, spuma de ras, apa de gură, fardurile și ustensilele de machiaj, piaptănul.

Bolnavii se țin la distanță

Oricât de mare este prietenia și iubirea, nu vă apropiați la mai puțin de un metru de cei deja răciți/bolnavi. Evitați să le dați mâna, să-i îmbrățișați sau să-i sărutați. Le puteți explica frumos comportamentul vostru. Nimeni nu ar trebui să se supere.

Recomandări igienice în cazul în care v-ați îmbolnăvit deja de guturai

Tușiți și strănutați în batistă sau la încheietura cotului, niciodată în palmă pentru că veți contamina toate obiectele pe care le atingeți ulterior. Dacă sunt persoane de față când tușiți sau strănutați, îndepărtați-vă cât puteți, întoarceți-vă în așa fel încât să fiți la cea mai mare distanță posibil.

Suflatul și ștersul nasului se fac cel mai bine în batistă de hârtie, care se aruncă imediat după folosire.

Aerisiți de trei până la patru ori pe zi timp de zece minute, în special în bucătărie, baie și dormitor.

Pe timpul bolii, dormiți în paturi și, dacă e posibil, în camere separate. Evitați să dormiți cu partenerul sau cu copiii în același pat, probabilitatea de a-i îmbolnăvi și pe ei crește foarte mult.

Spălați lenjeria și prosoapele în mașina de spălat, la minim 60°C.

Acordați atenție curățeniei, în special în baie, bucătărie și la toaletă. Agenții de curățare din casă sunt suficienți, nu trebuiesc folosite dezinfectante speciale, dar curățenia trebuie să fie constantă.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept