Tratamente eficiente pentru probleme frecvente

Sănătate și frumusețeDr. Tilincă

Candidoza, o afecțiune la genul feminin

Candidoza vaginală este o problemă cu care se confruntă majoritatea femeilor. Aproape toate au suferit, în decursul vieții, de cel puțin 2-3 episoade de candidoză vaginală. Această infecție nu este considerată o boală cu transmitere sexuală.

Ce este candidoza?

Candidoza reprezintă este una dintre cele mai frecvente infecții la nivelul vaginului. Este produsă de un organism fungic, numit Candida Albicans. Aceasta ciupercă este prezentă în mod obișnuit la nivelul intestinului si regiunii perianale. 30% dintre femei pot avea ciuperca și la nivelul vaginului, fără a prezenta, însă, simptome de infecție.

Controlul ginecologic, aliatul tău pentru sănătateControlul ginecologic anual este simplu de efectuat, nu provoacă disconfort sau durere, previne și tratează eficient majoritatea afecțiunilor

Ecosistemul vaginal este un mediu echilibrat, a cărui funcționare optimă e menținută de interacțiunea complexă dintre flora vaginală, produșii microbieni și estrogen. Vaginul este rezistent la infecții, prin două mecanisme: aciditatea marcată și epiteliul gros, protector. Alt factor, cum ar fi sistemul imunitar, joacă și el un rol important în mecanismele de apărare ale vaginului.

Flora vaginală joacă un rol foarte important în protejarea acestui mediu, prin menținerea unui pH local normal acid, (3,8 - 4,2). Există între 5 și 15 specii bacteriene diferite, care populează vaginul. Specia dominantă dintr-un vagin sănătos este Lactobacillus acidophilus, care determină pH-ul acid, prin productia de acid lactic. Orice modificare a pH-ului acid și transformarea lui într-unul alcalin duce la popularea vaginului cu agenți patogeni și la aparitia infecțiilor.

Factorii care determină apariția infecției cu Candida Albicans:

  1. Folosirea pe scară largă a antibioticelor. Între 25 și 70% din femei acuză infecție cu Candida albicans, după utilizarea de antibiotice. Orice antibiotic poate produce infecția, dar, în special, cele cu spectru larg;
  2. Practici contraceptive (folosirea contraceptivelor orale și a spermicidelor vaginale, care modifică pH-ul vaginal);
  3. Îmbrăcămintea strânsă, colanți, costume de baie, deoarece Candida albicans trăiește în medii umede, calde, întunecoase;
  4. Diabet nediagnosticat sau necontrolat; infecția poate să apară mai frecvent și la persoanele care consumă dulciuri în exces;
  5. Folosirea de steroizi sistemici, care afectează sistemul imunitar;
  6. Igiena intimă excesivă (băile frecvente în cadă sau în bazin, spălăturile vaginale frecvente, făcute din proprie inițiativă); aceste proceduri conduc la diminuarea sau înlăturarea florei vaginale normale;
  7. Stresul, dieta deficitară și oboseala pot favoriza, de asemenea, infecția, prin diminuarea rezistenței organismului;
  8. Afecțiuni grave, precum SIDA, neoplaziile, etc prin scăderea marcată a imunității organismului;
  9. Infectiile fungice pot apărea destul de frecvent în timpul sarcinii.

Contracepție, pe înțelesul tuturorMetodele contraceptive disponibile azi, de la pilule la dispozitive intrauterine, pot ajuta orice femeie să evite o sarcină nedorită, dar și să își amelioreze starea de sănătate

Ce e de făcut cu candidoza?

Diagnosticul de candidoză vaginală se pune pe baza examenului clinic și a examenului microscopic al secreției vaginală (examen bacteriologic).

La examenul clinic se poate observa inflamația vulvei și / sau a vaginului, care pot fi roșiatice, dureroase, edemațiate (inflamate). Pacientele pot prezenta o iritatie locală, însoțită de o secreție albă, brânzoasă, cu prurit intens (senzație de mâncărime). Câteodată, apare și un miros caracteristic. Frecvent, poate apărea și o senzație de arsură, în special în timpul actului sexual sau al urinării. De asemenea, simptomele pot apărea mai adesea și pot fi mai intense înaintea menstruației sau legate de actul sexual.

Dacă o pacientă prezintă 4 sau mai multe episoade de candidoză vaginală, înseamnă că boala este recidivantă și va trebui tratată cu și mai multă atenție.

Este recomandat să programezi o vizită la medic atunci când:

  • este pentru prima dată că prezinți simptome de candidoză vaginală;
  • nu ești sigură dacă ai sau nu candidoză vaginală;
  • simptomele nu dispar după un tratament simplu cu cremă sau ovule antifungice;
  • apar alte simptome.

Tratamentul candidozei vaginale este diferit la candidoza simplă față de cea complicată.

Candidoza vaginală necomplicată, caracterizată de simptome ușoare sau moderate și episoade sporadice de infecție, poate fi rezvolvată prin tratament vaginal de scurtă durată. Medicația antifungică este disponibilă sub formă de creme, unguente, comprimate și ovule. Un tratament antifungic durează una, două, trei până la șase zile și, de regulă, este suficient pentru a vindeca infecția. Tratamentul oral este și el util și se face cu un antifungic oral, ce poate fi administrat în doză unică sau de-a lungul a 3 - 6 zile.

Candidoza vaginală complicată necesită tratament vaginal de lungă durată ( 7 - 14 zile) și se prezintă sub formă de ovule, creme vaginale, comprimate vaginale, etc. De obicei, tratează eficient infecția. Medicația orală multidoză este și ea deosebit de utilă.

Tratamentul de întreținere începe după vindecarea candidozei vaginale acute, prin administrarea unui comprimat oral, odată pe săptămână, timp de 6 luni.

După tratamentul cu antifungice este utilă administrarea de ovule sau creme pentru refacerea florei vaginale și împiedicarea reapariției infecției.

Partenerul sexual nu are nevoie de tratament, în cazul candidozei vaginale simple. Pentru cea complicată sau recidivantă, este posibil ca și el să prezinte simptome, si atunci un tratament local cu unguent antifungic este binevenit.

Să ai grijă de tine înseamnă să ai grijă de toți cei pe care îi iubești. Ai toate motivele să afli cum poți să te bucuri de o viață sănătoasă și împlinită.
Cabinet de obstretică și ginecologie
Tel.: 0256 203 586
E-mail: office@progyn.ro
Web: www.progyn.ro
Facebook: Dr. Tilincă Gabriela

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept