31 mai

Ziua Mondială fără Tutun

Sănătate și frumusețeAdela

O zi fără „fumuri”!

În fiecare an, în data de 31 mai, în lumea întreagă, se marchează Ziua Mondială fără Tutun, un bun prilej pentru fumători să ia o pauză de țigară și să mediteze mai profund la impactul și consecințele pe care acest viciu le are asupra vieții lor și a celor din jur. În România, Agenția Națională Antidrog, prin Centrele Regionale de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, organizează activități de prevenire și conștientizare cu privire la efectele dramatice în plan medical, social, economic și psihologic pe care fumatul le are în societatea contemporană. Tema pentru Ziua Mondială fără Tutun 2017, stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, este „Tutunul - o amenințare în calea dezvoltării”. Obiectivul acesteia este de a sublinia legătura între folosirea produselor din tutun, controlul tutunului și o dezvoltare durabilă. Campania din acest an va fi axată pe amenințările industriei tutunului în calea dezvoltării tuturor țărilor, incluzând sănătatea și bunăstarea economică a propriilor cetățeni. În același timp, vor fi propuse măsuri pe care guvernele trebuie să le ia în considerare pentru a promova sănătatea și dezvoltarea, prin combaterea crizei globale determinate de tutun.

Tutunul, o problemă istorică

Încă de când a depășit rolul său ritualic și a intrat în consumul curent, tutunul a fost privit ca o problemă. Acest viciu, importat de marinarii ajunși în Lumea Nouă și adus în Europa, a stârnit controverse. Adesea era asociat cu practici și activități negative, de unde și denumirtea de „iarba dracului”. Prima persoană care a suferit în mod direct consecințele unei unei campanii antifumat, se pare că a fost Rodrigo de Jérez. Matelot de profesie, a fost unul dintre cei care l-au însoțit pe Columb în prima sa călătorie. Din cauză că a adus acasă în Spania acest obicei, deprins de la băștinașii din Cuba, a fost condamnat de Inchiziție la trei ani de închisoare.

Regele englez Iacob I (1603-1625) este considerat promotorul primei campanii antifumat. Acesta a tipărit tratatul „Counterblaste to Tabacco” - „Un pamflet la adresa tutunului”. Prin decizia monarhului, fumătorii erau amendați cu șase șilingi, iar taxa de import pentru tutun ajungea să fie majorată cu procente de la 2.000% la 4.000%. Din păcate, metoda nu s-a dovedit foarte eficientă, încurajând contrabanda și cultivarea tutunului în grădinile oamenilor. Simțindu-se nevoia unor măsuri mai radicale, în 1615, Iacob I a impus monopolul regal asupra importurilor de tutun și a interzis cultivarea plantei în întreaga Anglie.

Nici Franța nu s-a lăsat mai prejos, în secolului al XVII-lea, cardinalul Richelieu stabilind primul impozit pe tutun. Impozitul avea să fie transformat, peste patru decenii, în privilegiu regal.

Deși adesea asociem Orientul cu consumul de cafea și narghilea, se pare că viciul nu a fost încurajat de conducătorii din regiune, ba chiar dimpotrivă. Sultanul Murad al II-lea (1623-1640) printr-un firman (document oficial), interzicea comercializarea tutunului și cafelei, iar încălcarea interdicției ducea la pedeapsa capitală. Campaniile împotriva fumatului îmbrăcau aici forme radicale. Șahul persan Abbas I cel Mare (1588-1629) pedepsea fumătorii prin amputarea buzelor.

O ceașcă de cafea, pentru dimineți cu caimacCafeaua, cu aroma sa inconfundabilă, a scris istorie, literatură și artă, reunind oameni obișnuiți sau celebri, în jurul ceșcuței care ne face ziua mai bună

Primele mențiuni referitoare la introducerea și consumul de tutun pe teritoriul Transilvaniei datează din secolul al XVI-lea. Faptul că nu era privit favorabil reiese din diversele hotărâri ale dietelor, care prevedeau interdicții referitoare la consumul, importul și comercializarea tutunului, amenzi și confiscări. În secolul al XVII-lea, tutunul a pătruns și în Moldova, Ţările Române și Muntenia, urmat în scurt timp de impunerea unor impozite și taxe.

Un drum mai bun fără tutun

Consumul de tutun reprezintă o amenințare pentru fiecare din noi. Aduce suferință, boală și moarte, sărăcește familiile. Mai mult de 6 milioane de oameni sunt răpuși în fiecare an din cauza consumului de tutun, o cifră estimată să crească la peste 8 milioane pe an până în 2030, în lipsa unor acțiuni intensive de stopare.

În acest context, este important de subliniat faptul că nicotina este cel mai toxic agent activ al tutunului, fiind o otravă foarte puternică. 5 mg de nicotină ajung pentru a omorî un câine în câteva clipe, prin paralizia nervilor motori. 60 mg de nicotină ar produce aceleași efecte asupra unui om.

Pe lângă salvarea de vieți și diminuarea problemelor legate de sănătate, un control al tutunului se referă și la combaterea efectelor nocive asuprea mediului, cauzate de cultivarea, producerea, comercializarea și consumul de tutun.

Anual, la nivel global, tutunul ucide, cum spuneam, aproximativ 6 milioane de oameni, însă mai mult de 600.000 dintre aceștia sunt fumători pasivi. Aceste date sunt relevante în contextul numeroaselor discuții generate de legislația antifumat în România. Un nefumător nu cauzează niciun neajuns celor din jurul său, însă nu putem spune același lucru despre un fumător, al cărui viciu afectează în mare măsură și alte persoane.

Consumul de droguri, un pericol care poate amenința viața oricuiDespre adevărata față a dependenței de droguri, așa cum a fost trăită de un consumator de heroină, care a reușit să renunțe, cu prețul dureros al libertății

De ce să îți faci viața scrum?

Există nenumărate informații și date statistice despre efectele fumatului, însă unele sunt chiar sugestive și ne ajută să ne formăm o idee mai clară despre consecințele negative ale acestui obicei:

  • O țigară aprinsă produce hidrocarburi de 7 ori mai rapid decât țeava de eșapament a unei mașini;
  • Mucurile și pachetele goale de țigări reprezintă 38% din deșeurile din oceane și de pe plajele americane;
  • Ţigările fumate într-un an în SUA cântăresc cât 350 000 de mașini Wolswagen Beetle (420 000 de tone);

Pentru a conștientiza care este nivelul consumului, menționăm că, în fiecare zi, în întreaga lume, se fumează 15 miliarde de țigări și se consumă doar 1 miliard de cutii de Cola.

Nu numai guvernele trebuie să ia atitudine în ceea ce privește eforturile de control al tutunului: fiecare individ poate contribui, la nivel individual, la o lume fără tutun, fie prin asumarea angajamentului de a nu utiliza tutunul sub nicio formă, fie prin renunțarea la fumat. Acest lucru contribuie la protejarea sănătății celorlalți, la păstrarea unui aer respirabil, la construirea unei lumi mai bune și mai curate pentru cei de azi și de mâine. Banii economisiți astfel pot fi cheltuiți pe alte lucruri importante cum ar fi mâncarea sănătoasă, îngrijirea și educația.

69% dintre fumători vor să se lase complet de fumat. Atunci... de ce să te apuci de ceva, de care te vei chinui apoi să te lași?

Referințe:

stiri.tvr.ro ana.gov.ro

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept