21 iunie
Ziua Mondială Yoga
अंतर्राष्ट्रीय योग दिवस (varianta Hindi pentru International Day of Yoga)
Pare complicat? Chiar este. Și asta pentru că yoga în sine este un sistem complex de practici fizice, mentale și spirituale, cu origini în ezoterica Indie. De aici a plecat și propunerea de a dedica o zi acestui fenomen, cunoscut sub numele yoga. Nu orice zi, ci una pe măsură: cea mai lungă a emisferei nordice: 21 iunie. Primul ministru indian, Mr. Narendra Modi, adresându-se Adunării Națiunilor Unite, în 2004 își argumenta solicitarea astfel: „Yoga este un dar neprețuit din tradiția antică a Indiei; implică unitatea spiritului și trupului, a gândirii și acțiunii; îți impune restricții pentru a-ți oferi împliniri; întruchipează armonia dintre om și natură; reprezintă o abordare holistică a sănătății și stării de bine. Nu se limitează la exerciții fizice, ci te ajută să îți descoperi unitatea cu propria ta ființă, cu natura și cu universul. Schimbându-ne viața, pentru a deveni mai conștienți, ne va ajuta să atingem starea de bine pe care o căutăm. De aceea, vă îndemn să îi acordăm o zi internațională”.
Yoga înainte de toate
Istoria acestei discipline spirituale are multe părți nedescifrate, din cauza transmiterii pe cale orală a învățăturilor și caracterului secret al acestora. Primele scrieri legate de yoga au fost așternute pe frunze fragile de palmier, care nu au rezistat trecerii timpului. Indiciile existente situează începutul practicilor yoga în urmă cu 5.000 de ani. Există, însă, unii cercetători care consideră că debutul s-a produs mult mai devreme și yoga ar avea venerabila vârstă de 10.000 de ani.
Yoga, o disciplină pentru evoluție spirituală și armonie fizicăYoga este mai mult decât o activitate fizică sau relaxantă, este un întreg sistem menit să te reconecteze cu însăși esența vieții
Prima perioadă cunoscută este legată de civilizația Indus-Sarasvati, din Nordul Indiei și datează de acum 5.000 de ani. Cuvântul yoga e menționat în vechile texte sacre, Rig Veda. Vedele reprezentau o colecție de texte, conținând cântece, mantre și ritualuri, utilizate de preoții hinduși, numiți brahmani. Yoga a fost în timp rafinată și dezvoltată de liderii spirituali, care și-au consemnat practicile în Upanișade, o lucrare impresionantă, alcătuită din peste 200 de scripturi. Cea mai cunoscută este Bhagavad-Gîtâ, scrisă în jurul anului 500 î.Chr. Upanișadele transformă ideea sacrificiului ritualic din Vede, într-o luptă interioară, având ca obiectiv sacrificarea ego-ului, prin auto-cunoaștere, acțiune (karma yoga) și înțelepciune (jnana yoga).
În dulcele stil clasic
În îndepărtata ei copilărie, yoga fusese la început un amestec de idei, credințe și tehnici diferite și, adesea, contradictorii. Perioada clasică este definită de așa numitele sutre yoga (învățături) formulate de Patanjali. Aceasta a fost prima prezentare sistematică a ceea ce numim azi yoga. Scrise cândva în secolul al II-lea d.Chr., textele descifrează calea practicării Raja Yoga sau „yoga clasică”. Patanjali a organizat practica yoga în opt etape, cu pașii și stadiile care duc înspre iluminare sau Samadhi. Patanjali este considerat părintele yoga și învățăturile sale stau la baza multor stiluri practicate azi.
Dalai Lama, reîncarcarnarea zeului compasiunii în budhismCel de-al 14-lea Dalai Lama este un personaj charismatic, un lider spiritual foarte iubit și apreciat în întreaga lume.
La câteva secole după Patanjali, maeștrii yoga au creat un sistem de practici destinate reîntineririi corpului și prelungirii vieții. Au respins conceptele din Vede și au pus accentul pe corpul fizic ca modalitate de a atinge iluminarea. Au dezvoltat Tantra Yoga, cu tehnici radicale de purificare a corpului și minții, pentru a rupe legăturile care ne blochează în existența fizică. Această abordare fizico-spirituală, cu practici centrate pe corp, au condus spre formula care a cucerit Occidentul: Hatha Yoga.
Yoga, veșnic tânără
La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, maeștri indieni au început să călătorească înspre Vest, unde au câștigat rapid atenție și adepți. În 1893,în fața Parlamentului Religiilor din Chicago, Swami Vivekananda a fascinat audiența cu discursul său despre yoga și universalitatea religiilor lumii.
În anii 1920 - 1930, Hatha Yoga a fost intens promovată în India, prin maeștri ca T. Krishnamacharya sau Swami Sivananda. Krishnamacharya a deschis prima școală de Hatha Yoga în Mysore, în 1924, iar în 1936, Sivananda a fondat The Divine Life Society, pe malurile fluviului sfânt, Gange. Krishnamacharya a pregătit trei elevi, care îi vor duce munca mai departe, popularizând Hatha Yoga: B.K.S. Iyengar, T.K.V. Desikachar și Pattabhi Jois. Sivananda a fost un autor prolific, scriind peste 200 de volume despre yoga, deschizând nouă ashram-uri și numeroase centre yoga în toată lumea.
Adevărata celebritate vine odată cu studioul de yoga deschis la Hollywood de Indra Devi, în 1947. De atunci, atât maeștri indieni, cât și occidentali s-au pregătit să practice și să predea yoga, tehnicile s-au diversificat, stilurile practicate au ținut pasul cu vremurile, arătând că yoga este o disciplină universală și atemporală. E firesc să fie iubită, practicată și perpetuată, având în vedere multiplele beneficii pe care le aduce în viața noastră de zi cu zi.
Tinerețe la orice vârstăTinerețea e o stare de spirit, dar poate fi menținută și fizic, cu câteva trucuri simple și la îndemâna oricui
Pentru o viață sănătoasă, practicați yoga în fiecare zi
Crește imunitatea
Un studiu efectuat recent în Norvegia, a concluzionat că practicarea yoga schimbă comportamentul genelor responsabile de stimularea imunității la nivel celular. Mai mult, efectul apare foarte rapid. Din observațiile cercetătorilor, schimbările s-au produs în timp ce practicanții încă lucrau pe saltea și erau semnificativ mai mari decât cele apărute la membrii grupului de control din cadrul experimentului, care au ales o excursie în natură. Yoga crește imunitatea și prin simplul fapt că îmbunătățește starea generală de sănătate a organismului, spune Mitchel Bleier, profesor de yoga din Connecticut. „Pe măsură ce respiri și te miști mai bine, toate organele funcționează mai eficient”.
Combate migrenele
Cercetările mai arată că cei care suferă de migrene, au găsit o alinare după practicarea tehnicilor yoga, vreme de trei luni. Cauzele migrenelor nu sunt pe deplin înțelese, însă printre motivele care le determină apariția se numără atât factori psihologici, cât și posturi defectuoase ale corpului. Munca de birou, tastatul la computer sau vorbitul la telefon determină suprasolicitarea mușchilor spatelui și gâtului și adoptarea unor poziții greșite, iar yoga reface postura corporală, readucând-o pe calea cea bună. În același timp, elimină stările de nervozitate și agitație, ceea ce diminuează și factorii de risc pentru aparția migrenelor.
Mahatma Gandhi sare pașnic la protestÎn India, Mahatma Gandhi a zguduit temelia Imperiului Britanic cu un drob de sare și multă înțelepciune, într-un memorabil protest pașnic
Îmbunătățește viața sexuală
12 săptămâni de yoga pot face minuni pentru viața intimă a practicanților, bărbați și femei deopotrivă. Din punct de vedere fizic, yoga îmbunătățește circulația sanguină, irigând mai bine organele genitale și tonifiază musculatura, alt aspect care contribuie la creșterea performanței în momentele cheie. În plus, respirația corectă și controlul asupra propriului corp, dar și asupra mentalului, conferă o mai mare încredere în sine și o mai bună cunoaștere a organismului. Nu în ultimul rând, disfucțiile sexuale sunt și o consecință a stărilor de stress și oboseală, caracteristice societății în care trăim. Yoga ne ajută să ne detașăm de problemele cotidiene și să ne regăsim liniștea.
Ne oferă un somn ușor
Conform unor studii efectuate la Harvard, opt săptămâni de pracică zilnică de yoga, au fost soluția pentru cei afectați de insomnie. Un alt studiu pe aceeași temă a constatat că practicarea unor sesiuni de yoga, de două ori pe săptămână, i-a ajutat pe bolnavii de cancer care au supraviețuit să doarmă mai bine și să se simtă mai puțin extenuați. Acest efect este atribuit capacității pe care yoga o are, de a îi ajuta pe oameni să elimine stressul. Tehnicile de respirație și meditație, specifice pentru yoga, ajută la liniștirea mentalului și la inducerea unei stări de calm și relaxare.
Lista binefacerilor oferite de yoga este extrem de lungă, de la reglarea greutății, la îmbunătățirea relațiilor interpersonale, de la tonifierea musculaturii la dezvoltarea intuiției. Cel mai bine este să aflați prin experiență proprie cum yoga vă poate schimba viața în bine. Țineți minte că yoga este un proces continuu, cu cât o practicați mai mult, cu atât mai mari vor fi beneficiile.
„Înțelegerea fără practică este mai bună decât practica fără înțelegere. Înțelegerea dublată de practică este mai bună decât înțelegerea fără practică. Identificarea cu adevăratul tău sine e mai bună și decât înțelegerea și decât practica”. Upanișade
Referințe: