Yoga - o disciplină care îți dă timp
Disciplină și motivație în Yoga
Yoga oprește timpul pentru noi, atunci când și noi încetăm să ne mai raportăm la el...
De foarte multe ori, ajung să fiu întrebată cum se poate introduce yoga în viața de zi cu zi, astfel încât să nu afecteze foarte tare programul deja stabilit, viața cotidiană organizată în cel mai mic detaliu, mai precis cum ar putea să fie practicată fără să pericliteze foarte mult planul de viață al individului în cauză.
Yoga, o disciplină pentru evoluție spirituală și armonie fizicăYoga este mai mult decât o activitate fizică sau relaxantă, este un întreg sistem menit să te reconecteze cu însăși esența vieții
Veți citi peste tot faptul că marii maeștri yoghini au avut media de viață cu mult mai lungă decât cea a oamenilor obișnuiți. Și acest lucru este un mare adevăr. Întocmai pentru că yoga, pentru ei, a devenit un mod de viață, ce nu poate fi rezumat la un set sau un plan de tehnici sau principii, ori la câteva minute de practică cotidiană. Yoga este o stare care, odată atinsă, ajută corpul, mintea și spiritul să funcționeze la maxim potențial pentru mult mai mult timp. E bine să începi practica yoga, fără a te îngrădi singur în gânduri prestabilite, fără a-ți oferi constrângerea timpului, fără a avea așteptări mărețe de la tine, fără a-ți propune să faci din aceasta o obligație, ori un alt task în viața de zi cu zi. Yoga nu este un job! Yoga este o stare care, o dată ce a fost dobândită, poate fi întreținută prin practici adaptate stilului de viață al fiecărui individ în parte.
Puterea exemplului, prin privitul în oglindă
Ne comparăm zi de zi, tânjim să fim ba ca unii, ba ca alții, când obținem un titlu la job, ori un obiect mult râvnit ne atașăm de ele pentru moment, pentru ca mai apoi să căutăm atașament de altele, fiind într-o goană continuă după a acumula, fără a ne cunoaște însă cu adevărat propriile necesități, ori propria existență interioară. Proiectează-te pur și simplu în postura unui individ care nu aduce în viața sa de zi cu zi nicio formă de mișcare corpului său, în afară de mersul uzual, care se trezește dimineața pentru ca mai apoi să se așeze la TV sau în pat seara, fără a fi adus corpului său niciun beneficiu conștient, în afară de poate hrana și apa necesare subzistenței. Imaginează-te în postura unei persoane care, de la prima clipire și până la ultima, nu face decât să organizeze meticulos toate aspectele vieții sale, să le analizeze nu doar pe ale ei, ci și pe ale celorlalți, să rezolve sarcini peste sarcini, menținându-și mintea captivă într-o continuă forfotă pe modul rapid, în fața unui computer, adoptând posturi improprii pentru corp o zi întreagă.
Ori vizualizează-te în postura unui om care nu face altceva decât să sufere la propriu, așezând în sinea lui toate trăirile, nu doar ale sale, ci și pe cele ale cunoscuților, tânjind după soluții emoționale, căutând mereu și mereu suport în exterior pentru eternele probleme din dragoste, pozând inconștient în veșnicul nemulțumit, nefericit, oropsit de soartă și fără niciun pic de noroc în viața asta, care lui nu îi mai face cu ochiul. Câți dintre noi nu ne-am pus întrebarea: Dar soarele când mai apare și pe strada mea, că uite, vecinul a câștigat la lotto, vecina și-a luat mașină nouă etc.? Ei bine, soarele e mereu acolo, nu pleacă niciodată. Noi îl negăm, îl ascundem și ne dezobișnuim din a-l mai vedea și din a-i prețui prezența.
Uite-te o clipă în oglindă și răspunde-ți la întrebarea: Cine sunt eu?... Cum sunt eu? Ce nevoi reale am eu? Ce pot face eu pentru a-mi îmbunătăți calitatea vieții, din interior în exterior?
Ei bine, practica yoga te poate ajuta să atingi aceste răspunsuri, să îți vezi adevărata valoare, adevărata identitate și sa îți conștientizezi necesitățile. Yoga devine în timp o formă de redobândire a EU-lui pierdut, fără de care orice cumul de alți factori care contribuie la calitatea vieții tale cotidiene nu îți vor aduce fericirea pe care tu o cauți exact acolo unde ea nici nu va fi găsită.
Abhyasa și Vairagya, două principii yoghine către succes
Abhyasa și Vairagya sunt poate cele mai importante principii din yoga, în opinia mea. Abhyasa înseamnă practică regulată, constantă si disciplinată, iar Vairagya înseamnă non atașament față de obiecte, persoane, ori chiar si față de rezultatele pe care le astepți în urma oricărei practici. Echilibrul dintre aceste două principii reprezintă un proces sigur către dobândirea unor rezultate frumoase în viața de zi cu zi.
Yoga Sutra a lui Patañjali, un ghid pentru evoluție spirituală și armonie fizicăYoga este o practică străveche, care, prin practică zilnică și disciplină ne ajută să ne reconectăm cu adevăratele valori ale divinității din noi
Acestea sunt cele două principii esențiale pe care se bazează întregul sistem yoga. În yoga, Abhyasa înseamnă efortul susținut pentru a obține și menține o stare fizică, mentală și spirituală de armonie. Abhyasa înseamnă totodată și acțiunea care este făcută fără întrerupere, fără a te simți plictisit. Acest principiu poate fi aplicat nu doar în timpul practicării asanelor sau când practici pranayama, dar și în toate acțiunile pe care le avem în viața de zi cu zi.
Vairagya înseamnă detașarea, lipsa de dorințe sau non-atașamentul. „Vairagya” înseamnă „transparent”. Aceasta este o stare liberă de detașare de ceea ce ține de tendințele inferioare ale ego-ului precum: atașamentele, fricile, teama, complexele de superioritate sau de inferioritate, răzbunarea sau lucrurile care sunt dincolo de ceea ce putem noi controla. Menționez că acest lucru nu presupune abandonarea sau renunțarea la posesiunile materiale, familie ori prieteni, ci înseamnă doar faptul că fericirea noastră nu trebuie să depindă de prezența acestora in viața de zi cu zi. Atașamentul aduce cu sine multă suferință și îngrădește spiritul si evoluția. Bineînțeles că aceste principii yoghine pot fi adaptate conform vieții deja prezente cu tot ceea ce implica ea. Trebuie doar să recunoaștem natura trecătoare a acestor lucruri.
Cum intri în starea necesară pentru a începe practica Yoga?
Păi, în primul și în primul rând, aș începe prin a spune că este total eronat să te raportezi în vreun fel sau altul la TIMP, atunci când începi orice practică ori disciplină nouă, nu neapărat yoga.
E bine de știut că o astfel de practică este recomandat a fi începută sub îndrumarea și supravegherea unui profesor cu experiență în practicile yoghine. Nu ai nevoie de un spațiu anume, de un moment anume al zilei, ori de o ținută anume. Ai nevoie doar de o intenție clară, de motivație și de DORINȚĂ.
Ține minte! Yoga este doar o sămânță care, odată plantată în sistemul tău și udată apoi cu regularitate, va da naștere unei rădăcini pe viață. Fără limitări de timp, fără constrângerea unui program prea mult gândit și stabilit până la cel mai mic detaliu.
Propoziții motivaționale pentru stabilirea intenției și începerea practicii
Yoga este vastă. Însumează sute de tehnici fizice, mentale și nu numai, care prin practicare regulată, contribuie la schimbarea mecanismelor șubrezite și percepțiilor eronate, pe parcursul existenței. Yoga înseamnă uniune, întoarcere în tine și armonizare a ta cu sinele interior.
Nimic nu este ușor, iar a fugi de greu înseamnă a fugi de propria realitate. Trăim în era tehnologiei, timp în care toate devin automatizate, de la gândire și până la însuși propriul corp.
Începerea practicării yoga te poate ajuta să îți redobândești spațiul în care nu există aceste automatisme, mecanizări, planuri veșnice și gândire critică. Spațiul în care corpul își poate recăpăta vitalitatea necesară, pentru a găzdui o minte liberă de constrângeri, un spirit încălzit de soarele care e mereu acolo în noi.
Interviu cu Cosmin Iancu, un timișorean ajuns profesor de Yoga tocmai în ValenciaInterviu cu Cosmin Iancu, un timișorean ajuns profesor de yoga tocmai în Valencia
Înainte de a-ți începe practica, fie că ești începător ori avansat, singur acasă în spațiul tău intim, ori într-o sală în care sunt și alte suflete alături de tine, ți-ar fi de folos să îți rostești de cinci ori cel puțin una dintre afirmațiile de mai jos, care pe mine m-au ajutat întotdeauna, atunci când motivația nu mi-a fost suficient de puternică pentru a mă aduce din nou pe salteaua de yoga. Repetând o afirmație de mai multe ori, vei începe să rezonezi cu ea.
- Aceasta practică yoga mă ajută să ma echilibrez în interior;
- Cu bucurie îmi voi ajuta corpul să se simtă mai bine, pentru că merită. Îl susțin, pentru că și el mă susține pe mine;
- Corpul meu este un miracol și în acest miracol trăiesc mintea și sufletul meu. De mine depinde starea lor și legătura pe care o stabilesc între ele;
- Aleg să exersez cu blândețe și acceptare față de corpul meu, în această practică yoga;
- Practic yoga pentru că am norocul și șansa aceasta și pentru că astfel mă pot ajuta să îmi clădesc o viață interioară liniștită;
- Practicând, îmi arăt dragostea față de mine, fără de care nu aș putea să primesc dragostea niciunei alte persoane din viața mea exterioară;
- Practica mea mă ajută să mă simt puternic, frumos, liber și plin de recunoștință.
- Nu este o obligație pentru mine, dar conștientizez faptul că acum yoga mă va ajuta să îmi restabilesc contactul cu sinele meu interior.
- Acum mă apuc de practică, fără să măsor timpul, fără să mă gândesc că pierd ceva, ba din contră. Îmi recâștig lumina și eliberarea mentală, emoțională și fizică.
Rostindu-ți aceste afirmații, ale căror vibrații te vor ajuta să îți găsești motivația în începerea practicii, vei crea o nouă viziune. E ca și când ți-ai schimba perechea de ochelari, cu o alta, care îți va permite să privești viața cu recunoștință, ca pe un mare dar, pe care cu siguranță nu vrei să îl irosești doar în lucruri care te scurg de energie și de putere.
Fiecare zi este o nouă șansă la practică. Nu ai început încă, ai acum ocazia să vezi ce înseamnă să fii în armonie cu tine însuți.
Dacă armonie nu e, nimic nu e!
Namaste☺
Nico