Yama și Niyama - nume de cod pentru o viață senină
O învățătură cu vechime
Yoga a străbătut veacurile (și) grație lucrării denumite Yoga Sutra, o compilație de texte indiene vechi, referitoare la teoria și practica Yoga. Cel care a adunat cele 196 de sutre a fost Patañjali, un ilustru învățat, reprezentant al școlii de filosofie hindusă Samkhya. Se estimează că acesta a trăit undeva între secolele al II-lea și al IV-lea d. Chr. Yoga Sutra este considerat cel mai precis și mai bine documentat text scris vreodată despre Yoga. Titlul s-ar putea traduce prin „aforisme despre yoga”, dar, de fapt, cuvântul sutra înseamnă „fir”. Titlul sugerează că diferitele idei se leagă una după alta ca un șirag de mărgele, pentru a forma o filosofie completă.
Primește disciplina cu brațele deschise
Yoga lui mo Patañjali însumează patru brațe ale cunoașterii și desăvârșirii de sine. Pentru a ajunge la iluminare, o persoană trebuie să parcurgă și să îndeplinească toate aceste principii prin practicarea yoga și introducerea ei în viața cotidiană. Primele patru brațe țin de YOGA așa-zis exterioară, BAHIRANGA YOGA:
- YAMAS - disciplina exterioară - cod etic;
- NIYAMAS - disciplina interioară - cod moral;
- ASANAS - posturi corporale;
- PRANAYAMA - controlul respirației.
Cele cinci YAMAS descrise în Yoga Sutra sunt următoarele:
- Ahiṃsā sau non violența. Implică să nu facem rău nici unei ființe vii și, implicit, să nu ne facem rău nici nouă. Este iubirea necondiționată și plină de respect pentru tot ceea ce există, iubire manifestată prin fapte, gânduri, tendințe. Ahimsa reprezintă compasiune fața de noi și față de cei din existența noastră și nu se referă doar la persoane, ci la orice existență exterioară nouă.
- Satyā sau adevărul. Acest principiu înseamnă rostirea adevărului în orice situație, evitând totuși ca prin aceasta să încălcăm prima regulă, adică să rănim ori să facem rău. Unii o mai descriu și prin abținerea de la minciună sau denaturare a adevărului. Satya este totodată și recunoașterea clipă de clipă a unei existențe superioare nouă, ori a divinității din noi. A spune adevărul ajută spiritul să atingă starea de pace interioară necesară unei existențe echilibrate și armonioase.
- Asteya sau a nu fura. Ce ar însemna să trăim fără a ne cunoaște adevărata identitate interioară? Acest principiu înseamnă să nu ne însușim obiecte sau chiar idei care nu ne aparțin, dar nu în sensul de a nu învăța ce au spus alții, ori a tine cont de opiniile celor din jurul nostru, în diferite situații, ci de a nu prezenta acele idei ca fiind ale tale altor persoane. Asteya înseamnă autenticitate în ceea ce trimitem în exterior. A-ți accepta propria identitate este foarte important pentru a nu crea în interiorul tău o falsă imagine a ceea ce tu reprezinți de fapt.
- Brahmacarya sau controlul energiei sexuale. Implică păstrarea potențialului sexual, evitarea pierderii acestuia prin abstinență activă (adică prin reorientarea energiilor lăuntrice în scopuri spirituale). Canalizarea acestor energii in direcția potrivită presupune a avea respect față de tine ca individ. Acolo unde sufletele sunt conectate, se naște și desăvârșirea...
- Aparigraha sau lipsa avariției. Suntem tentați sa păstrăm cât mai mult pentru noi, din cauza falsei temeri de a nu rămâne fără, ori de a nu avea mai puțin decât ceilalți. Acest minunat principiu de viață ne reamintește să nu acumulăm lucruri sau cunoștințe de care nu avem nevoie și să nu fim atașați de bunurile noastre. Atașamentul de persoane ori de obiecte aduce cu sine lipsa ori incapacitatea de a avea o existență neîmpovărată, ușoară, fără a depinde de lucruri ori de oameni pentru a fi fericiți.
Hatha Yoga a cucerit Occidentul, prin maeștri indieniZiua Mondială Yoga este dedicată celor care practică această disciplină veche de mii de ani, o modalitate complexă de a îmbunătăți starea de sănătate și de a atinge iluminarea
Niyama constituie un set de „discipline” sau „respectări” (observări) lăuntrice care reprezintă așa numitele „lucruri de făcut” în comparație cu yama care sunt „lucrurile de respectat”. În Yoga sutra sunt cinci Niyamas:
- Śauca sau puritatea. Aceasta înseamnă puritatea acțiunilor, rostirilor și gândurilor. Este totodată și menținerea purității corpului fizic, dar și a celor subtile. Curățenia interioara este mult mai importantă decât cea exterioară. Cum ai putea să judeci un om care din motive reale nu are acces la surse care să îi ofere o viață exterioară curată, dar care are o viață interioară impecabilă, care nutrește in suflet doar bine, oferind numai pozitiv mental, emoțional ori faptic?
- Santoṣa sau starea de mulțumire interioară. Unul dintre cele mai importante principii din viata unui om este mulțumirea. Aceasta presupune să fii mulțumit mereu cu ceea ce ai, cu ceea ce trăiești în fiecare zi, cu ceea ce primești, ori nu primești. A oferi fără a aștepta să primești ceva în schimb, reprezintă încă un pas spre atingerea acelei stări de bine generale, independente de sursele ori resursele exterioare.
- Tapas sau austeritatea. Implică realizarea cu intensitate a unei practici spirituale asumate. Presupune de asemenea și capacitatea de a îndura acțiunea contrariilor. De exemplu, meditația în frig sau în căldură, postul, statul într-o anumită poziție pentru o perioadă mare de timp precum și alte practici care să ajute individul să aibă o rutină zilnică, alte cărei beneficii să contribuie la starea de pace generală.
- Svādhyāya. Studiul individual este foarte important. De aceea, cea mai autentică formă de practicare a yoga este practica personală, într-un spațiu sigur, intim, în care aspectul fizic, exterior al acestei discipline să ajute practicantul să acceseze resurse mult mai profunde și mai puțin vizibile.
- Iśvarapraṇidhāna sau abandonarea în fața voinței divine. Căutarea plină de iubire a Divinității din noi și credința că suntem protejați mereu de către Divinitate oferă siguranță in absolut orice moment al vieții noastre. Conexiunea cu aceasta existență superioară nouă trebuie menținută în permanență, la bine și la greu.
Yoga, o disciplină pentru evoluție spirituală și armonie fizicăYoga este mai mult decât o activitate fizică sau relaxantă, este un întreg sistem menit să te reconecteze cu însăși esența vieții
Ceea ce este important de reținut de la aceste două mari și importante aspecte ale Yoga este faptul că toate principiile expuse mai sus sunt forme de conștientizare pe parcursul întregii vieți cu privire la ce este bine și bun și la ceea ce nu ne onorează ca ființe umane. Sunt practici pe care le putem realiza zi de zi, independent de spațiu, de moment, ori de prezența cuiva.
Pentru că Yoga începe din tine :)
Nico
Referințe: Yoga with Nico