17 iulie 2013

Dubai anunță că oferă un gram de aur pe un kilogram pierdut la cântar

Sănătate și frumusețeMonica

O dietă de aur

Să dai cuiva greutatea lui în aur nu mai e o metaforă, în zilele noastre. Nimic nu stimulează mai bine dorința de a începe o dietă decât rețetele financiare de succes. Așa gândesc cei din Dubai, pentru că își permit. Ca dovadă, guvernul acestui paradis terestru a anunțat, la 17 iulie 2013, că oferă cetățenilor săi 1 gram de aur pentru fiecare kilogram dat jos din greutatea corporală. Totul face parte dintr-un program-concurs, derulat sub genericul „Greutatea ta în aur”, finanțat de stat, ca o modalitate de a promova un stil de viață sănătos și de a conștientiza oamenii cu privire la importanța mișcării în viața lor.

Mișcare... de valoare

Ca să nu fie ușor din prima, luptătorii pentru siluetă trebuie să își dovedească buna credință slăbind 2 kg în decurs de 30 de zile, realizare pentru care vor primi 2 grame de aur. Afacerea devine tot mai apetisantă pe măsură ce evoluează: după ce au depășit pragul psihologic și fiziologic al primelor două kilograme date jos, participanților li se garantează, în continuare, câte un gram de aur pentru fiecare kilogram în minus la cântar.

Ziua inimii e în fiecare zi când ai grijă de tineZiua Mondială a Inimii își propune să atragă atenția asupra modalităților în care putem preveni apariția bolilor cardio-vasculare

La cotația de atunci a aurului, un gram valora aproximatriv 45 de dolari, ceea ce însemna un câștig de 90 de dolari pentru primele două kilograme pierdute plus câte 45 de dolari pentru fiecare reușită de 1 kg dat jos pe mai departe. Nu a fost fixată o limită de câștig, însă medicii recomandau o rată de slăbire cuprinsă între 2 și 4 kilograme pe lună, pentru păstrarea unei stări optime de sănătate. În acest ritm, puteau intra în buzunarele ambițioșilor între 180 și 360 de dolari lunar. Nu e o avere, dar măcar îți poți cumpăra toți blugii skinny pe care i-ai visat. Mai mult, participanții vor fi incluși într-o tombolă la care pot câștiga, în plus, o monedă de aur specială, în valoare de 5.545 de dolari. Pentru înscrieri, au fost amenajate locuri speciale în parcuri, iar măsurătorile au fost efectuate cu cântare oficiale, manevrate de nutriționiști autorizați.

Dubai festivitate de premiere (sursă imagine)

Campania s-a bucurat de mare priză la public, dovadă cei 762.340 de dolari în aur, dați ca premii până la finalul ei.

Obezitatea, o problemă... grea

Obezitatea reprezintă principala cauză de îngrijorare cu privire la sănătatea publică în Emiratele Arabe Unite, unde este pe cale să depășească fumatul ca și cauză principală a deceselor care ar putea fi prevenite. Mai bine de două treimi dintre bărbați și aproape jumătate dintre femei sunt considerați a fi supraponderali, de un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

Blugii, din Vestul sălbatic, la prezentările de modăPrimii blugi Levi’s cu nituri, invenția unui croitor și a unui negustor, costau 1,25 dolari și erau pantaloni de lucru pentru muncitorii și fermierii din Vestul Sălbatic

Când oamenii vin la noi, sunt deja obezi”, afirmă medicul Fuad Ahmed, specializat în chirurgia obezității. „Blestemul civilizației este că am încetat să ne mai folosim trupurile și mâncăm prea mult”.

Aceste constatări sunt valabile pentru toate țările din zona arabă, unde trăiesc unele din națiunile cele mai afectate de greutatea în exces. Conform unui raport recent al Națiunilor Unite, procentul obezității este de 42% în Kuweit, 35% în Arabia Saudită, 33% în Emiratele Arabe Unite și Qatar. Comparativ, procentul pentru aceeași problemă în Statele Unite este de 35,7 %. În clasamentul mondial al statelor care luptă cu obezitatea, Emiratele Arabe Unite (o federație care include 7 emirate, printre care și Dubai), se situează pe un neonorant loc 10.

Dubai fast food (sursă imagine)

Analiștii dau vina pe lipsa de mișcare, mâncarea de tip fast-food și... bunăstarea. Cu aproximativ o jumătate de secol mai devreme, actualul teritoriu al Emiratelor aparținea beduinilor nomazi, fermierilor din deșert sau țăranilor care trăiau în zona de coastă. Descoperirea petrolului a schimbat totul în anii 1960. Aurul negru a adus cu el bani, urbanizare, automatizare, abundență, așadar lipsă de mișcare și îmbuibare.

Consecințele au fost dramatice. 10 din țările care înregistrează cele mai mari rate ale diabetului sunt situate în zona Golfului.

În cadrul unei conferințe de presă susținute la începutul campaniei, Hussain Lootah, directorul general al municipalității din Dubai a afirmat că printre obiectivele pe care și le propun se numără și încurajarea oamenilor să folosească pistele pentru pietoni, special create precum și aparatele de fitness, instalate în parcuri, pentru uzul publicului larg. Deși nu e chiar atât de simplu, într-un oraș unde temperaturile ating în mod obișnuit 37 de grade Celsius.

Dubai aparate fitness (sursă imagine)

Programe pentru fețe... subțiri

Campania „Greutatea ta în aur” nu a fost prima inițiativă de acest tip, lansată în Dubai. În 2011, a fost derulat programul „Yalla Walk” sau „Let's Walk”, care punea la bătaie premii în mașini celor care reușeau să își ajusteze greutatea mergând pe jos prin parcurile orașului.

Dubai obezitate

În 2014, după ce au văzut că recompensa e... aur curat pentru supraponderali, oficialitățile locale au lansat un program similar pentru copii. Doar că ei, privilegiați grație vârstei, urmau să primească 2 grame de aur la fiecare kilogram în plus de care reușeau să scape.

Pentru că cei mici sunt mai pofticioși din fire, acest program de o lună a fost gândit să se deruleze în perioada Ramadanului, când ispitele culinare sunt, oricum, mai puține la număr.

Problema greutății infantile devine tot mai stringentă în zonă. Un studiu efectuat pe 1.400 de copii de școală din Abu Dhabi a concluzionat că unul din trei copii este obez.

Site-ul oficial al programului menționa: „Ramadanul este cea mai potrivită perioadă pentru a lansa asemenea inițiative, amintindu-ne tuturor de multiplele beneficii pentru sănătate pe care le aduce pierderea kilogramelor în plus și încurajându-ne să ne mobilizăm pentru a schimba aspectele negative ale stilului nostru de viață”.

Referințe:

nbcnews.com businessinsider.com time.com

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept