08 noiembrie 1895
Röntgen descoperă razele X
X și 0
În această zi, dar în 1895, fizicianul Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) a rezolvat o necunoscută notată cu X, din ecuația medicinei. Lucrând în laboratorul său din Wurzburg, Germania, testând capacitatea razelor catodice de a trece prin sticlă, a observat că un carton acoperit cu o anumită combinație de substanțe devine fluorescent, dacă se lucrează fără lumină. Descoperirea avea să îi lumineze drumul către premiul Nobel, primit în 1901.
X-man
Röntgen și-a denumit descoperirea raze X, tocmai pentru că inițial nu cunoștea nimic despre natura și proprietățile lor. S-au dovedit, însă, unele dintre cele mai importante și utile revelații științifice, în primul rând pentru medicină, dar și pentru multe alte domenii, în care au făcut invizibilul, vizibil.
Pasteur și descoperirile sale revoluționare pentru sănătatea lumiiPasteurizarea, care elimină din alimente bacteriile ce pot provoca boli, a fost o descoperire a savantului francez Louis Pasteur și a salvat, în timp, nenumărate vieți
Razele X sunt unde de energie electromagnetică, cu un comportament similar cu cel al razelor de lumină, dar cu o lungime de undă de aproximativ 1000 de ori mai scurtă decât cea a luminii. După ce și-a dat seama de importanța observației sale, cercetătorul german și-a dedicat activitatea de laborator experimentelor prin care încerca să înțeleagă cât mai bine natura razelor miraculoase. A mers până acolo încât a cerut mâna propriei soții, nu pentru încă o nuntă, ci pentru a-i face o radiografie. Pe 16 ianuarie 1896, New York Times a publicat o radiografie a mâinii doamnei Röntgen. Pe clișeele fotografice au fost suprinse oasele și inelul de pe mâna ei. De aici, savantul a dedus că oasele sunt mult mai puțin permeabile pentru razele X, ceea ce le face vizibile pe peliculă, asemenea inelului.
X Factor
Descoperirea lui Röntgen a fost catalogată drept o minune medicală și a devenit curând cel mai important instrument de diagnosticare. Razele X permiteau doctorilor să vadă în interiorul corpului uman, pentru prima dată, fără intervenție chirurgicală. În 1897 au fost folosite într-o situație reală, pe un câmp de bătălie din timpul războaielor balcanice, pentru a găsi gloanțele și a identifica fracturile pacienților.
Oamenii de știință au înțeles rapid beneficiile razelor X, dar a durat ceva mai mult să își dea seama și de efectele lor adverse. La început, se credea că acestea traversează corpul uman fără efecte adverse, ca lumina. După câțiva ani, au început să fie semnalate cazuri de arsuri și vătămări ale pielii, după expunerea la razele X. În 1904, Clarence Dally, asistentul lui Thomas Edison, care a lucrat intensiv cu razele X, a murit de cancer de piele. Acest fapt a adus și mai serios în discuție necesitatea de a înțelege în profunzime funcționarea fenomenului. Mai ales că începuse să fie folosit pe scară largă și în scopuri comerciale sau de divertisment. Între anii '30 și '50, multe magazine de încălțăminte, de exemplu, utilizau niște aparate numite fluoroscop, care funcționau cu raze X și care le permiteau clienților să își vadă oasele picioarelor. În anumite spectacole sau la petreceri, erau utilizate ca mijloace de a amuza asistența.
Efectele secundare veneau, însă, la pachet, cu folosirea excesivă sau necorespunzătoare. Înțelegerea modului în care acționează, a deschis noi căi de cunoaștere în multe ramuri ale științei.
Razele X au permis tratamentul eficient al tuberculozei. Până la inventarea antibioticelor, internarea în sanatoriu era cam singurul tratament disponibil pentru TBC. Depistarea timpurie a bolii era considerată cheia succesului în tratarea acestei afecțiuni. Descoperirea lui Röntgen permitea medicilor să vadă petele specifice pe plămâni, salvând multe vieți.
Penicilina, un medicament dintr-un accidentAlexander Fleming a descoperit unul dintre cele mai valoroase medicamente din toate timpurile, penicilina, dintr-o greșeală benefică pentru întreaga lume
Deși îl pot provoca, razele X îl pot și vindeca. E vorba de anumite forme de cancer, în care tumorile pot fi distruse cu fascicule concentrate de raze x, prin radioterapie. Tot razele X ne-au ajutat să identificăm structura AND-ului, înțelegând mecanismul complex al vieții în toată splendoarea sa.
Watson și Crick au descoperit adevărata față a ADN-uluiFirul roșu al vieții se află în minuscula moleculă de ADN, străbătând oamenii, animalele și plantele deopotrivă, așa cum au descoperit cercetătorii Watson și Crick
Pe lângă universul interior, razele X ni l-au dezvăluit și pe cel nesfârșit al spațiului cosmic. Peste o duzină de telescoape care detectează razele X au fost lansate în spațiu, ceea ce ne-a permis să vedem dincolo de sistemul solar. Naveta spațială Columbia, echipată cu astfel de aparatură a descoperit găuri negre, cum ar fi cea imensă din centrul galaxiei noastre și ne-a ajutat să avansăm cu înțelegerea mai profundă a materiei întunecate
Tot ele ne-au dat ocazia să aruncăm o privire și în trecut. Au permis istoricilor și cercetătorilor să vadă schițele de sub culorile unor picturi celebre, înțelegând mai bine modul de lucru al artiștilor și oferind soluții de restaurare mai eficiente. De asemenea, au fost descoperite opere care fuseseră acoperite de alte lucrări. Mumiile, artefacte ale lumii antice, fosile preistorice au putut fi studiate fără riscul de a fi distruse.
Tutankhamon, un faraon a cărui legendă e încă vieMormântul lui Tutankhamon rămâne una din cele mai mari descoperiri arheologice din lume, prin bogăția de obiecte și starea intactă a mumiei faraonului
Medicină, astronomie, biologie, istorie și arheologie, toate au beneficiat de întâmplarea petrecută sub ochii lui Roentgen în micul său laborator, într-o zi de noiembrie.
Referințe: