PROFESII: ce înseamnă să fii ziarist

Locuri de muncăPublimix

Sunt ziarist, deci exist

Ziarist e ăla pe care îl dau jos pompierii din barcă la inundații, care bântuie orașul pe caniculă, care transmite în redacție cu stresul să prindă prima ediție și șefii îi schimbă titlul și-i ciopârțesc materialul, cum cred ei mai bine. Ziarist e ăla căruia, la ședința de sumar, eu - de pildă - care le știu pe toate, îi dau indicații prețioase, îi povestesc cum e afară, deși n-am mai ieșit din birou de pe vremea când găina năștea pui vii. (...). Ziarist e ăla care trece prin viața lui ca acceleratul București-Ploiești prin halta Românești, fără să oprească. Ziarist e ăla căruia i s-a dus smalțul la cadă și mâine trebuie să scrie despre noile modele de jacuzzi. Ziarist e idiotul ăla care transmite din tomberonul cu aviare, din râtul porcinei și tu-l iei la mișto că nu-și găsește cuvintele. Ziarist e ăla care te plimbă prin wonderland când copiii lui au muci și febră. Ziarist e ăla care a visat, ca și tine, să schimbe lumea și, noaptea târziu, când ajunge acasă și bate ca un dement în geamul buticului din colț să deschidă și să-i dea o pâine, observă că a mai trecut o zi, aceeași mereu, ștergându-și spaimele pe sufletul lui de rumeguș.”.

O meserie care te bagă în priză

Rândurile de mai sus au fost scrise de Lelia Munteanu, om cu state vechi în presă, pe care le-a cuprins într-un editorial amplu și în care, cu siguranță, se regăsesc toți cei care practică această meserie atât de invidiată și, în același timp, atât de hulită: cea de ziarist. Când am primit provocarea de a scrie despre ce înseamnă meseria de jurnalist, mi s-a părut extrem de ușor. E, pâna la urmă, profesia pe care mi-am ales-o și despre care știu cel mai bine. Abia acum, în fața monitorului, mi-am dat seama că este unul dintre cele mai grele materiale pe care va trebui să le scriu. Ce poți să spui despre o meserie care, nu de puține ori, s-a identificat cu viața ta? Ce poți să spui despre profesia care ți-a oferit atâtea satisfacții, dar și nopți nedormite pentru că erai „în priză, din cauza unui subiect fierbinte”? Mă adresez, în special, celora care, aflați la început de drum al carierei, cochetează cu ideea de a îmbrățișa această meserie. Dar și acelora care, de pe margine, au senzația că știu exact cum ar trebui să se comporte un ziarist, fără să fi trecut vreodată printr-o situație de genul cărora jurnaliștii le fac față zilnic.

The New York Times, o publicație de calitateThe New York Times este azi unul dintre cele mai cunoscute ziare de pe glob, având o bună reputație pentru promovarea jurnalismului de calitate

Ratingurile nu durează la nesfârșit. Jurnalismul de calitate, însă, da.” - Dan Rather

Ca în orice profesie, și în aceea de ziarist există aspecte frumoase dar și neplăcute, avantaje și dezavantaje. Ca ziarist, poti fi sigur că nu te plictisești niciodată. Nu există riscul de a intra în rutină, pentru că nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Una dintre părțile cele mai frumoase ale acestei profesii este că ai posibilitatea să cunoști oameni din toate categoriile sociale. Îți poți începe ziua discutând cu un ministru despre cele mai fierbinți subiecte ale țării și, paradoxal, să ți-o închei vorbind cu cerșetorul din colțul străzii, atras fiind de privirea lui sau de un gest al acestuia care te face să te oprești, preț de câteva minute, și să-l transformi în subiect. Statutul de ziarist îți oferă șansă de a accede în medii la care oamenii de rând nici măcar nu pot visa. Ai acces la date la care cei care te citesc sau privesc la TV nu pot ajunge, după care le oferi informațiile necesare și lor. Avantajele unei asemenea meserii sunt cele pe care ți le poți tu alege și, cu siguranță, ai șansa de a deveni un om interesant. În documentarea pentru subiecte, ajungi să câștigi încrederea unor oameni care, încet, încet, îți devin surse pentru viitoare teme. Însă, cel mai important, este să știi că ai una dintre cele mai importante misiuni: să informezi corect oamenii asupra problemelor și situațiilor care îi afectează sau interesează direct. Pentru că, mai mult că în altă profesie, în aceea de ziarist, oamenii sunt esența. Ai obligația ca pentru ei să te informezi cât mai corect, să vii în fața lor cât mai documentat, lucru mult mai facil în ziua de azi, când internetul oferă atâtea materiale. Și da, în felul acesta ajungi să beneficiezi de o notorietate care va face parte din tine.

Daniel Defoe, un scriitor cu o viață ca în cărți, care a scris pamflete și romaneDaniel Defoe, autorul lui Robinson Crusoe, a ajuns la stâlpul infamiei din cauza pamfletelor politice în care critica deschis conflictele dintre personajele puternice ale Angliei

Evident, există și reversul medaliei. Din start, orice ziarist știe că întotdeauna se va găsi cineva care să știe mai bine decât el cum trebuie să-și facă treaba. Va fi contestat, înjurat, adus în fața instanței pentru că a calomniat deși, de cele mai multe ori, demonstrează cu documente acuzele aduse unui mai mare al zilei.

Jurnalismul te poate ucide, dar te va face să simți că trăiești, atâta timp cât îl vei practica.” - Horace Greeley

Este una dintre meseriile cele mai egoiste care îți ia tot: timp liber, priorități, pasiuni, viața personală va fi la rubrica „fapt divers”. Zilele de sărbători vor fi frumoase privite prin ochii altora, pentru că de cele mai multe ori ziaristul este pe teren, acolo unde se întâmplă evenimentele. Chiar și în zilele de sărbătoare, paginile ziarului trebuie scrise, traficul site-ului trebuie să funcționeze. De multe ori pierzi noțiunea zilelor, wekendul nemaiexistând în calendar. Iar în puținele momente libere, tresari la orice sunet de sirenă, te surprinzi cautându-ți telefonul în buzunar pentru a face o fotografie a ceea ce, pentru majoritatea, este ceva banal. Pentru că, pentru ziarist, orice lucru banal poate deveni o știre, un subiect.

Agenția Reuters, de la metode tradiționale, la informații digitaleȘtiri, informații, cotații bursiere, toate ajung azi la noi dintr-un click, dar nu întotdeauna a fost așa. Agenția Reuters a pornit la drum cu niște angajați speciali, deși cam aerieni...

Între aceste plusuri și minusuri ale profesiei de ziarist, oricui ajunge să se contamineze de microbul presei, îi este aproape imposibil să se lase. Chiar dacă această meserie este precum o femeie ușoară, frivolă, nu poți să nu o iubești. Stii că te poate înșela mâine, că te face să o aștepti în ploaie sau pe caniculă, tu continui să îi aduci flori, să îi rămâi fidel. Și o faci din cel mai uman și nobil motiv: o iubești și stii că fără ea nu poți!

Material realizat în colaborare cu Loredana Toma, jurnalist.

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept