03 septembrie

Ziua zgârie norilor

ImobiliareMonica

Cu capul în nori...

...dar cu picioarele pe pământ. Cam așa trebuie să fii ca să construiești o clădire ce sfidează gravitația. Pentru a intra în categoria „zgârie nori”, un edificiu trebuie să aibă peste 10 etaje și mai mult de 50 de metri înălțime.

O istorie la înălțime

Dorința de a ajunge cât mai sus cu construcțiile nu e ceva nou pentru oameni. Piramidele egiptene, turnurile elegante ale orașelor italiene și catedralele gotice ale Franței au reprezentat, la momentul construirii lor, adevărate minuni arhitectonice, dovezi ale bogăției și puterii. Chiar dacă aspectul acestor construcții diferă, ele au, totuși, ceva în comun. Au fost construite astfel încât zidurile de piatră sau cărămidă susțin cea mai mare parte a greutății lor, inclusiv pe aceea a etajelor, oamenilor și întregului conținut al încăperilor. De aceea, înălțimea a fost limitată de greutatea pe care baza lor o putea susține.

1WTC un simbol al renașterii americaneOne World Trade Center este azi una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume, atât pentru semnificația sa, cât și ca realizare tehnică

Sărind peste obstacole

Două invenții ale secolului al XIX-lea au ridicat barierele care stăteau în calea construcțiilor pe verticală. În primul rând, liftul cu un nivel sporit de siguranță. Spre deosebire de primele generații, acționate prin forța aburilor și dependente de rezistența cablurilor care le susțineau, în 1853, inventatorul american Elisha Graves Otis a dezvoltat un mecanism de siguranță care susținea liftul în cazul în care unul din cabluri s-ar fi rupt. Această realizare împreună cu trecerea ulterioară la motoarele electrice a dus la un nivel superior încrederea publicului și ușurința ascensiunii în clădiri din ce în ce mai înalte.

Cel de-al doilea mare pas către cerul marilor orașe s-a produs la Chicago, în 1871. În urma unui incendiu devastator, în mod paradoxal, dezvoltarea orașului a înregistrat o explozie fără precedent, ceea ce a condus la o criză a terenului pentru construcții, forțând extinderea pe verticală. Necesitatea fiind mama invenției, constructorii au fost nevoiți să își schimbe tehnicile de lucru, folosind un sistem de schelete metalice care să susțină greutatea clădirii, ceea ce a permis saltul în înălțime dorit. În 1885, primul zgârie nori (Home Insurance Building) a scos capul în lume, dominând peisajul urban din Chicago. Chiar dacă azi clădirea nu mai există și urmașele ei ar privi-o de sus, ea a dat startul unei curse care a ajuns la etajul 163 și se pare că nu se oprește aici.

Topul celor mai înalte clădiri din lume

  1. Burj Khalifa, Dubai, Emiratele Arabe Unite, 830 m, 163 etaje
  2. Shanghai Tower, Shanghai, China, 632 m, 128 etaje
  3. Abraj Al-Bait Clock Tower, Mecca, Arabia Saudită, 601 m, 120 etaje
  4. Ping An Finance Centre, Shenzhen, China, 600 m, 115 etaje
  5. Lotte World Tower, Seoul, Coreea de Sud, 555 m, 123 etaje
  6. One World Trade Center, New York, SUA, 541 m, 104 etaje
  7. CTF Finance Centre, Guangzhou, China, 530 m, 111 etaje
  8. Taipei 101, Taipei, Taiwan, 509 m, 101 etaje
  9. Shanghai World Financial Center, Shanghai, China, 492 m, 101 etaje
  10. International Commerce Centre, Hong Kong, China, 484 m, 118 etaje

Referințe:

infoplease.comwikipedia.org

Lecturi suplimentare

Folosim cookies-uri pentru personalizarea conținutului și altele. Continuând, acceptați folosirea acestora. Accept